Ναυάγησε η συλλογή 120 υπογραφών για δημοψήφισμα

11:53 5/7/2014 - Πηγή: Antinews

Οριστικό είναι το ναυάγιο της συλλογής 120 υπογραφών βουλευτών σε ένα ενιαίο κείμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.

Η αποσαφήνιση της στάσης του ΚΚΕ αναπροσάρμοσε τα δεδομένα, καθώς με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση για δημοψήφισμα

καθώς αντιτίθεται σε όλους τους νόμους που απελευθέρωσαν την αγορά ενέργειας και οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένου και του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Έκανε σαφές μάλιστα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κοινό κείμενο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, καλώντας ωστόσο «κάθε κόμμα να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για δημοψήφισμα όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν».

Στο ΣΥΡΙΖΑ επανεκτίμησαν την κατάσταση καθώς οι διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που είναι τόσο ετερόκλητες ιδεολογικά και πολιτικά, δημιουργούσαν στην Κουμουνδούρου έναν άλυτο γρίφο. Πως θα συμβιβάσει τις θέσεις του ΚΚΕ με τις δικές του, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ; Οι διαφωνίες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ έχουν εντελώς άλλες αφετηρίες και εκ διαμέτρου αντίθετες προοπτικές από τα κόμματα αυτά. Η αρχική σκέψη που διέρρευσε η Κουμουνδούρου ήταν να μπει σε μια συζήτηση με το ΚΚΕ για να βρεθεί μια μέση λύση. Όμως έτσι έμπαιναν εμπόδια για να μείνουν στο παιχνίδι οι ψήφοι των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών που δεν είναι αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις από θέση αρχής όπως είναι ο Περισσός που θέτει και άλλο πλαίσιο για το δημοψήφισμα.

Τελικά την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει ζωντανή την πρότασή του για δημοψήφισμα επικαλείται το παράδειγμα της συνθήκης της Λισαβόνας (ευρωσύνταγμα) του 2008 όπου είχαν αθροιστεί οι ψήφοι βουλευτών τεσσάρων διαφορετικών προτάσεων που υπόγραφε κάθε κόμμα ξεχωριστά (101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 22 του ΚΚΕ, 14 του ΣΥΡΙΖΑ και 10 του ΛΑΟΣ) και στις οποίες προτάσεις ζητούνταν δημοψήφισμα με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει σ’ αυτή τη φάση να αποφύγει να μετατρέψει σε ένα ενδοαντιπολιτευτικό πρόβλημα το ζήτημα του δημοψηφίσματος για να μπορέσει να εμφανίζεται ως ηγέτης της αντιπολίτευσης συνολικά και να προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής και κοινοβουλευτικής απομόνωσης της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με τον τρόπο που ζητάει την άθροιση των βουλευτών για να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 120, επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να προχωράει στη ζωή τις «αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και δεξιές στροφές» για τη διαμόρφωση ενός «νέου μπλοκ εξουσίας».

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα