Να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, αλλά όχι με το «αίμα» του κόσμου

Οι πλειστηριασμοί είναι, όπως όλα δείχνουν, το βασικό εμπόδιο για να κλείσει οριστικά η συμφωνία με την τρόικα, πριν το τέλος του έτους. Αν και κατά τη γνώμη μας, οι καθυστερήσεις στην έλευση της τρόικας είναι μάλλον για το θεαθήναι καθώς ούτε η Μέρκελ ούτε και κανείς άλλος δε θέλει να ξεκινά η ελληνική προεδρία και να υπάρχει η εκκρεμότητα των δόσεων.

Το

Σάββατο έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο δεν είναι τυχαίο ότι πήγαν κυρίως όσοι έχουν εμπλοκή με το θέμα των πλειστηριασμών. Εκτός από τον Γ. Στουρνάρα ήταν οι Κ.Χατζηδάκης, Ν. Μηταράκης και Θ.Σκορδάς. «Πιέζουμε να υπάρξει κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερη, χωρίς αυτή η κάλυψη να αφορά μπαταχτσήδες και ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν », τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα της νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση την οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ξεκλειδώνοντας έτσι και τη συμφωνία που απομακρυνόταν τις τελευταίες ώρες. Τώρα ποια είναι αυτή η πρόταση θα φανεί αν θα επιζήσει ο… ασθενής. Αν δηλαδή πρόκειται για μια ρύθμιση που θα αναγκάζει τους έχοντες οι οποίοι δεν πληρώνουν να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα δάνειά τους, τότε είναι καλοδεχούμενη. Αν μαζί με όλους αυτούς πάρει η «μπάλα» και κάποιους που αδυνατούν να πληρώσουν διότι επιλέγουν να πάρουν γάλα για το παιδί τους, τότε η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα και θα μας βρει απέναντί της.

Υπάρχουν ωστόσο και δύο άλλα καίρια προβλήματα, οι ομαδικές απολύσεις και το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων. Πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση αν η κυβέρνηση θυσιάσει ένα από τα δύο θέματα. Κι όπως καταλαβαίνετε τα ΕΑΣ θυσιάζονται ευκολότερα

Δεν ξέρουμε κατά πόσο όλο αυτό λέγεται σωστή διαπραγμάτευση, ούτε αν η κυβέρνηση θεωρήσει ότι επιτυγχάνει έναν έντιμο συμβιβασμό αν θυσιάζει ένα από τα κρίσιμα θέματα για να πετύχει τα άλλα. Και θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο αν π.χ. παρέμενε η προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους με συγκεκριμένα κριτήρια, ή αν δεν ετίθετο θέμα ομαδικών απολύσεων σε μια χώρα που έχει 27% ανεργία. Αλλά πώς να θυσιάσεις την αμυντική βιομηχανία της χώρας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εμμονές της τρόικας; Το Σάββατο ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, διεμήνυσε πως ούτε τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς δεν αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, το τελευταίο τακτικό Eurogroup του 2013.

Άγνωστο παραμένει επίσης το κατά πόσον τυχόν καθυστέρηση στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να μεταθέσει εκ νέου την επιστροφή και των επικεφαλής των ελεγκτών.

Όπως επεσήμανε ο Σάιμον Ο’Κόνορ, «οι συζητήσεις συνεχίζονται γύρω από ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος προσαρμογής.

»Σημειώνεται πρόοδος, αλλά μένουν ανοικτά μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω δουλειά. Στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogoup της 9ης Δεκεμβρίου», σημείωσε ο κ. Ο’ Κόνορ.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια παρελκυστική πολιτική που ουδόλως έχει σημασία. Σημασία έχει για την Ελλάδα να κλείσει η συμφωνία και να εκταμιευτούν οι δόσεις χωρίς να ματώσει ο ελληνικός λαός. Και «αίμα» είναι το γεγονός ότι κάποιος θα… θυσιαστεί για να γλιτώσει κάποιος άλλος ή ότι θα πληρώσουν πάλι τα υποζύγια του συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα