Να κάνουμε τη Γεωργία μοχλό ανάπτυξης

Η οικονομική ανάπτυξη σε εποχές λιτότητας έρχεται από την παραγωγή πλούτου και όχι μόνο από την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Επομένως, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας αναδεικνύεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον επανασχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει θέσει στη πρώτη γραμμή της ατζέντας των πολιτικών της προτεραιοτήτων την γεωργική ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή.

Δε πρέπει να λησμονούμε πως σε περιόδους ύφεσης οι χώρες εφαρμόζουν αυτό που λέμε: Back to Basics. Επιστροφή στα βασικά, τα δεδομένα. Επιστροφή στην «πρώτη ύλη» αυτής της χώρας, εμπιστοσύνη με άλλα λόγια και πάλι στις δικές μας δυνάμεις.

Αυτή η Πρωτογενής Παραγωγή είναι που θα βάλει και τις βάσεις για Εθνική Ανάκαμψη και Οικονομική Επανεκκίνηση.

Η βαθιά κρίση που διανύουμε μας υπενθύμισε ότι η ελληνική γεωργία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πραγματικής οικονομίας. Ο ρόλος της γεωργίας επαναπροσδιορίζεται στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ευρώπη της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στον κόσμο με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες διατροφής και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η επιστροφή 60.000 νέων ατόμων στη γεωργία, μόνο το 2010, καταδεικνύει, πέρα από τις οικονομικές αναλύσεις, ότι στη συλλογική συνείδηση του Ελληνα η πρωτογενής παραγωγή βρίσκει τη χαμένη της αξία.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Aύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον. Η καινοτομία και η αειφορία είναι οι δύο βασικοί οδηγοί της νέας γεωργικής ανάπτυξης. Η καινοτομία με τη μορφή νέων τεχνολογιών, τεχνικών και σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας. Η αειφορία με την έννοια ανάπτυξης μέσα από την ισορροπία μεταξύ κοινωνίας-περιβάλλοντος-οικονομίας. Η πρόκληση αυτή συνάδει και με τους στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής 2020, όπως διατυπώνεται από τον πρώην επίτροπο γεωργίας της ΕΕ, κ. Franz Fischler: «Επισιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική ασφάλεια και μια εύρωστη ύπαιθρος. Στη γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η καινοτομία. Η εντατικοποίηση της γνώσης και της εκπαίδευσης συνδράμουν αποφασιστικά».

Ίσως τελικά η κρίση να είναι η απαρχή μιας ορθολογικής ανάπτυξης της γεωργίας, απαλλαγμένης από στρεβλώσεις και κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Η καλύτερη εκμετάλλευση κάθε στρέμματος γης στην Ελλάδα, με την παραγωγή επώνυμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ενσωματώνουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σέβονται το περιβάλλον μπορεί να αναδείξει τη γεωργία σε ένα δυναμικό κλάδο. Αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από το Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς είχε τονίσει:

Αν στα επόμενα δύο χρόνια κερδίσουμε το στοίχημα της πρωτογενούς παραγωγής – της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Αλιείας – έχουμε κερδίσει το μισό στοίχημα της Ανάπτυξης.

Οι Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, σε μεταποίηση αγροτικών και κτηνο

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews