Μόσχα: Ο Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει τη συμφωνία

Ο στρατάρχης Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, πριν το υπογράψει, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το

ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαέζ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».

Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Ο Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, δήλωσε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Οι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Σπούτνικ.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, πράγματι έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία, επιβεβαίωσε η ρωσική διπλωματία.

Ο στρατάρχης δεν υπέγραψε το κείμενο που είχε ήδη μονογράψει ο Σάρατζ, είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι ο Χάφταρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.

Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης. Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο ΛΕΣ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ. Την Κυριακή και χθες Δευτέρα τα αντίπαλα μέρη τήρησαν πάντως σε γενικές γραμμές την κατάπαυση του πυρός που αποφάσισαν την 8η Ιανουαρίου να κηρυχθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της επιρροής τους στη Λιβύη, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις μοιάζουν ανίσχυρες να παρέμβουν για να τερματιστεί το χάος που βασιλεύει στη χώρα από το 2011 και επιδεινώθηκε μετά τον Απρίλιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ανοικτά τον Σάρατζ και έχει αναπτύξει ήδη κάποια στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της, ενώ η Μόσχα, παρά τις διαψεύσεις της, φέρεται να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους.

Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΣ επίσης αποχώρησε από τη Μόσχα και βρίσκεται «στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η Μόσχα συνεχίζει να συνεργάζεται με τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη για τη «διευθέτηση» της κρίσης.

Ο Ερντογάν υπόσχεται «να δώσει ένα μάθημα» στον Χάφταρ, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης μετά την αποχώρησή του από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί εκεί προς διαπραγμάτευση.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως ο «πραξικοπηματίας Χάφταρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Φάγεζ αλ-Σάρατζ απέτυχαν να οδηγήσουν σε μια επ' αόριστον εκεχειρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Παρά την αποτυχία αυτή, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.

«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα για να υποστηρίξει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ.

«Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», υποστήριξε.

Τσαβούσογλου: Η απόφαση του Χάφταρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο

Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα