Μνημείο… ανευθυνότητας η στάση της Κονιόρδου για την επένδυση στο Ελληνικό

13:58 5/5/2017 - Πηγή: Antinews

Σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας επιδίδεται η υπουργός Πολιτισμού στο θέμα του Ελληνικού. Η Λυδία Κονιόρδου αναγκάστηκε χθες σε ανάκληση της απόφασή της για την επανεξέταση τριών κτιρίων του πρώην αεροδρομίου ως προς το χαρακτηρισμό τους. Οπως εκ των υστέρων ανακάλυψε, «δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να αιτιολογούν την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων!».

Πολλά ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει προκαλεί η απόπειρα του ΥΠΠΟ

να θέσει νέα εμπόδια στη μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο. Εξι μήνες μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), σύμφωνα με την οποία μόνο ένα από τα οκτώ προτεινόμενα κτίρια και τις τεχνικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο, το υπουργείο επιχείρησε να ανοίξει και πάλι το σχετικό φάκελο.

Η Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης και τροποποίησης (θεραπείας) που υπεβλήθη στο υπουργείο από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού στις 4 Ιανουαρίου 2017 και αποφάσισε να αναπέμψει το θέμα στο ΚΣΝΜ. Η αναπομπή αφορούσε σε τρία κτίρια: το Δυτικό Αεροσταθμό, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και τον πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων.

Η αποκάλυψη του θέματος (από την «Καθημερινή») προκάλεσε σάλο. Πόσο μάλλον όταν όλες οι νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση. Η κίνηση της κ. Κονιόρδου πυροδότησε αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα, με τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά, την ώρα, μάλιστα, που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η υπουργός αναγκάστηκε να «μαζέψει» την απόφασή της. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΠΟ αποτελεί μνημείο προχειρότητας για τον τρόπο που το υπουργείο αντιμετωπίζει ένα θέμα τόσο σοβαρό.

Διαβάζουμε: «Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς το χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση, ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος…». Δηλαδή, η υπουργός πρώτα αναπέμπει και ακολούθως ελέγχει αν η υπογραφή της έχει υπόσταση… Θυμηδία προκαλεί και η απόπειρα του υπουργείου να θολώσει τα νερά. Οτι δηλαδή η ανάκληση της αναπομπής δεν έγινε χθες αλλά προχθές το βράδυ…

Σε μια μαραθώνια συνεδρίασή του, τον Νοέμβριο του 2016, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε αποφανθεί πως από όλα τα κτίρια του πρώην αεροδρομίου διατηρητέο κρίνεται μόνο το αγγλικό υπόστεγο (παγόδα), μια εντυπωσιακή, πρωτότυπη και μοναδική στον ελλαδικό χώρο ξύλινη κατασκευή. Παλαιότερες κηρύξεις περιλαμβάνουν επίσης το σταθμό του ανατολικού αεροδρομίου, έργο του Φινλανδού αρχιτέκτονα Εερο Σαάρινεν και τρία υπόστεγα.

Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει για τα τρία κτίρια που η υπ. Πολιτισμού επιχείρησε να ξαναβάλει στο τραπέζι. Ειδικότερα για το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων-αναχωρήσεων εσωτερικού) η επιτροπή του ΕΜΠ είχε υποστηρίξει πως μετασχηματίστηκε από το διακεκριμένο αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή και η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ πως τα κτίρια με την υπογραφή του Βαλεντή (πρόπυλο, πρώτος πύργος ελέγχου) έχουν κατεδαφιστεί.

Η απόφαση στην οποία είχε καταλήξει το ΚΣΝΜ μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη για το υπ. Πολιτισμού, το οποίο λίγους μήνες νωρίτερα είχε σπεύσει να συμπεριλάβει σε ανακοίνωσή του έκθεση-αίτηση του Πολυτεχνείου για «τη μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική αξία των κτιρίων…».

Το θέμα θα έχει και συνέχεια, καθώς εκκρεμεί η κήρυξη του πρώην αεροδρομίου σε αρχαιολογικό χώρο. Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρτιος 2017), η υπ. Πολιτισμού είχε απαντήσει πως «το ΥΠΠΟ βρίσκεται στη διαδικασία τελικού ελέγχου και οριοθέτησης της περιοχής της επένδυσης, η οποία, βάσει των έως σήμερα ενδείξεων, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης και προσοχής κατά την εκτέλεση των έργων…».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα