Μητσοτάκης: Με σφραγίδα Τσίπρα το 4ο Μνημόνιο

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τη δίνη της κρίσης στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Με λιγότερες δαπάνες και λιγότερους φόρους. Γενναία ρύθμιση κόκκινων δανείων και ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Επιτελικό όχι γραφειοκρατικό Κράτος και ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν ανταγωνισμό και δουλειές.

Τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. Έξυπνες ιδέες που θα φέρουν χρήματα και θέσεις εργασίας. Το σχέδιο μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογραμμίζει ότι η σημερινή Κυβέρνηση φέρνει «τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση». «Μπορεί να είμαστε στο 2017», λέει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας«αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελληνίδων και Ελλήνων, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας από το 2019 και μετά. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει όλα αυτά που δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει: περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου. Κι ας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό το να νομοθετήσουν εκ των προτέρων. H εξαπάτηση των πολιτών είναι πρωτοφανής».

«Μια άλλη Κυβέρνηση, η δική μας Κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζονται, να βάλει ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και να δώσει ένα άλλο μήνυμα για το πού πάμε εντός και εκτός Ελλάδας. Και βέβαια θα αξιοποιήσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε και τη γνώση και την ικανότητα ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι την ασφάλεια της επιστροφής στην κανονικότητα», εξηγεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επικρίνει τους δανειστές της Ελλάδας αναφέροντας ότι «έχουν και αυτοί ευθύνες για λάθη που έχουν συμβεί. Ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση που είναι η βάση του μνημονίου Τσίπρα. Συμφώνησαν με το ασφαλιστικό - έκτρωμα του κ. Κατρούγκαλου. Κλείνουν τα μάτια στην άλωση της Δημόσιας Διοίκησης από τους κομματικούς εγκάθετους. Σήμερα επιμένουν σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Όπου θεωρώ ότι κάνουν λάθος θα τους το επισημαίνω επιδιώκοντας ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής. Αλλά για να είμαστε αξιόπιστοι πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να αποφασίσουμε εμείς τι είδους χώρα θέλουμε. Μπορώ να πείσω τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να κάνει τις αλλαγές που πρέπει με δική της επιλογή και όχι από καταναγκασμό. Επιδιώκω αξιόπιστες, ειλικρινείς σχέσεις προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην πράξη».

Κατηγορεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ούτε θέλει ούτε μπορεί» βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. «Προτιμά», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης «να βαυκαλίζεται ότι θα προκαλέσει πάλη των τάξεων, προβοκάροντας τους μεν εναντίον των δε. Η Κυβέρνηση σερβίρει «μπαγιάτικο Τσαβισμό», δηλαδή πολιτική φτήνια και οικονομική φτωχοποίηση. Το κύριο μέλημα της είναι η στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων με κάθε μέσο. Δεν έχουμε Κυβέρνηση αλλά κυβερνώσα αντιπολίτευση που στο υποσυνείδητό της γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία. Όλη αυτή η χυδαιότητα και οι ψεύτικοι διχασμοί δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή αλλά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες».

«Ο κ. Τσίπρας δεν εφαρμόζει απλά Μνημόνια, παράγει διαρκώς καινούργια. Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κοινωνικό πακέτο 12 δις και, αντ’ αυτού, έχει πάρει μέτρα 12,5 δις. Η χώρα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής καταστροφής. Το 2014 η Ελλάδα είχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης και διαπραγματευόταν την έξοδο στις αγορές και το μηχανισμό πιστοληπτικής στήριξης. Το 2016 ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρισκόταν ακόμα σε ύφεση», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Τονίζει ότι «η Δ.Ε.Η. είναι ο σπασμένος καθρέφτης της ιδεοληψίας και της ανικανότητας, δηλαδή της πολιτικής ανεντιμότητας αυτής της Κυβέρνησης. Η ιστορία είναι γνωστή: ενώ υπέγραψε τη μείωση της συμμετοχής της Δ.Ε.Η. στην αγορά ενέργειας στο 50%, η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προσαρμόσει το ρόλο της στα νέα δεδομένα. Από τη μικρή Δ.Ε.Η. πήγαμε στη μισή Δ.Ε.Η.».

Χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη «η Ευρώπη να αλλάξει», τονίζοντας: «Η περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίησή της είναι όρος για να προχωρήσει μπροστά με πιο σταθερά βήματα. Όπως είναι δεδομένο ότι τα δικά μας ζωτικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν την παραμονή μας στο στενό πυρήνα της ΕΕ. Και αυτό θα είναι η κεντρική μας επιδίωξη».

Μιλώντας για τον αυριανό πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: «Και ο πρώτος γύρος στη Γαλλία και ο δεύτερος γύρος στις 6 Μαΐου είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελπίδα και η πεποίθησή μου είναι ότι ο γαλλικός λαός θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Θα συμβάλλει με την ψήφο του στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, ρεαλισμού και αλλαγών που είναι παντού απαραίτητες».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, τονίζει: «Στους ικανούς ανθρώπους που ακόμα βλέπουν την ανάμειξή τους με τα κοινά με καχυποψία τους λέω: μην αφήσετε άλλους να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για λογαριασμό σας. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλά εγγυώμαι ένα πράγμα: αξιοκρατία».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Πρόεδρε, έχετε καταγγείλει ήδη ότι με τη συμφωνία της Μάλτας η Κυβέρνηση φέρνει τέταρτο Μνημόνιο...

Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Περί αυτού πρόκειται. Μπορεί να είμαστε στο 2017 αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελληνίδων και Ελλήνων, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας από το 2019 και μετά. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει όλα αυτά που δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει: περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου. Κι ας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό το να νομοθετήσουν εκ των προτέρων. H εξαπάτηση των πολιτών είναι πρωτοφανής. Υπόσχονταν ότι θα δώσουν στους πολίτες 12 δις κοινωνικό πακέτο και τελικά αφαιρούν 12,5 δις από το ήδη κατακερματισμένο εισόδημα του ελληνικού λαού. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά έχουν την υπογραφή ΤσίπραΚαμμένου.

Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Αν εννοείτε να αποκατασταθεί η ζημία που προκαλεί αυτή η Κυβέρνηση στην Ελλάδα, φυσικά και μπορεί να γίνει. Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε μονόδρομοι ούτε αδιέξοδα. Οι συμφωνίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Θυμίζω ότι το 2014, η τότε Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει φόρους, όπως ο Φ.Π.Α στην εστίαση, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς να ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί. Μια αξιόπιστη Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει αλλαγές προς το καλύτερο, αρκεί να πει αλήθειες στο εσωτερικό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών.

Αυτό ακούγεται ως δέσμευση, αλλά πώς θεμελιώνεται;

Μια άλλη Κυβέρνηση, η δική μας Κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζονται, να βάλει ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και να δώσει ένα άλλο μήνυμα για το πού πάμε εντός και εκτός Ελλάδας. Και βέβαια θα αξιοποιήσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε και τη γνώση και την ικανότητα ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι την ασφάλεια της επιστροφής στην κανονικότητα. Και οι επιχειρήσεις τη σιγουριά μιας Κυβέρνησης που τους εξασφαλίζει τη σταθερότητα που χρειάζονται για να επενδύσουν. Αυτό θα μας επιτρέψει να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Η χώρα δεν αντέχει άλλα χαμένα χρόνια.

Μήπως όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει απλώς προσχωρήσει κι αυτός στην εφαρμογή των Μνημονίων; Μήπως οι διαφορές σας στην πραγματικότητα είναι πολύ περιορισμένες;

Ο κ. Τσίπρας δεν εφαρμόζει απλά Μνημόνια, παράγει διαρκώς καινούργια. Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κοινωνικό πακέτο 12 δις και, αντ’αυτού, έχει πάρει μέτρα 12,5 δις. Η χώρα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής καταστροφής. Το 2014 η Ελλάδα είχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης και διαπραγματευόταν την έξοδο στις αγορές και το μηχανισμό πιστοληπτικής στήριξης. Το 2016 ήταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρισκόταν ακόμα σε ύφεση. Ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για την εξουσία. Αυτό ο ελληνικός λαός το πλήρωσε και συνεχίζει να το πληρώνει. Οι πολίτες έχουν καταλάβει τί έχει συμβεί. Η Κυβέρνηση είναι σε προφανή δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα. Αντί όμως να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν, προτιμά να ψηφίζει μέτρα στο διηνεκές. Όλα αυτά, με την Κυβέρνηση να τρέφεται από τη μισαλλοδοξία και να ονειρεύεται διώξεις και διχασμούς, γυρνώντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Συνεπώς, δεν συμφωνώ: δεν είμαστε ίδιοι. Και δεν μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε ίδιοι και η ίδια η ελληνική κοινωνία, που έχει γυρίσει σελίδα και ζητά αλλαγή.

Παρόλα αυτά, θα επιμείνουμε στην ερώτηση επειδή έχετε και εσείς επικρίνει τους δανειστές για παράλογες απαιτήσεις. Μπορούν να αρθούν τα παράλογα μέτρα;

Οι δανειστές έχουν και αυτοί ευθύνες για λάθη που έχουν συμβεί. Ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση που είναι η βάση του μνημονίου Τσίπρα. Συμφώνησαν με το ασφαλιστικό - έκτρωμα του κ. Κατρούγκαλου. Κλείνουν τα μάτια στην άλωση της Δημόσιας Διοίκησης από τους κομματικούς εγκάθετους. Σήμερα επιμένουν σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Όπου θεωρώ ότι κάνουν λάθος θα τους το επισημαίνω επιδιώκοντας ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής. Αλλά για να είμαστε αξιόπιστοι πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να αποφασίσουμε εμείς τι είδους χώρα θέλουμε. Μπορώ να πείσω τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να κάνει τις αλλαγές που πρέπει με δική της επιλογή και όχι από καταναγκασμό. Επιδιώκω αξιόπιστες, ειλικρινείς σχέσεις προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο ασφαλώς θα πρέπει να συζητήσουμε αλλαγές ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η οικονομική πολιτική στη χώρα μας και να εξασφαλισθεί η υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων. Με μία λέξη θα τηρήσουμε τις συμφωνίες αλλά με ποιόν τρόπο θα το πετύχουμε είναι πρώτα από όλα δική μας υπόθεση.

Αν υπάρχουν πρόθυμοι να συζητήσουν αλλαγές στη συμφωνία, γιατί να μην το επιδιώξει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας;

Γιατί απλά ούτε θέλει ούτε μπορεί. Προτιμά να βαυκαλίζεται ότι θα προκαλέσει πάλη των τάξεων, προβοκάροντας τους μεν εναντίον των δε. Η Κυβέρνηση σερβίρει «μπαγιάτικο Τσαβισμό», δηλαδή πολιτική φτήνια και οικονομική φτωχοποίηση. Το κύριο μέλημα της είναι η στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων με κάθε μέσο. Δεν έχουμε Κυβέρνηση αλλά κυβερνώσα αντιπολίτευση που στο υποσυνείδητό της γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία. Όλη αυτή η χυδαιότητα και οι ψεύτικοι διχασμοί δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή αλλά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Παρά την βαθιά κρίση η κοινωνία είναι ενωμένη και, μπορώ να πω, αλληλέγγυα. Και την ενότητα της κοινωνίας οφείλω να την προστατεύσω. Από την κρίση θα βγούμε όλοι μαζί ή δεν θα βγει κανείς μας. Ακόμη και οι συνταξιούχοι που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση προστατεύει από τις περικοπές, αυτοί που παίρνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, πάνω από όλα θέλουν να βρουν δουλειές τα εγγόνια τους. Πώς θα γίνει αυτό όταν η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαράκι που συνεχίζει να κατατρώει την οικονομία με αποτέλεσμα να μην γίνονται επενδύσεις και να μην μειώνεται η ανεργία;

Πως μπορούν να έρθουν δουλειές, χωρίς άλλη μια λύση να δείχνει «μαγική»;

Με πρόγραμμα, με δουλειά, με συνέπεια. Με λιγότερες δαπάνες και λιγότερους φόρους. Γενναία ρύθμιση κόκκινων δανείων και ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Επιτελικό όχι γραφειοκρατικό Κράτος και ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν ανταγωνισμό και δουλειές. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα. Έξυπνες ιδέες που θα φέρουν χρήματα και θέσεις εργασίας. Το σχέδιο μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό. Εκατοντάδες άνθρωποι μας υποστηρίζουν στην κατάρτιση των προτάσεων μας. Όταν με το καλό μας εμπιστευθούν οι πολίτες δεν θα χάσουμε ούτε μια μέρα. Μόνο ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα εθνικής επανεκκίνησης, που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα μνημόνια, θα μας επιτρέψει να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στους δανειστές. Έτσι ώστε να πετύχουμε μικρότερα πλεονάσματα και την παρέμβαση στο χρέος που δικαιούται η χώρα από τον Νοέμβριο του 2012.

Γιατί οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης; Η χώρα και η οικονομία δεν θα χρειαστούν ήρεμα νερά;

Εγώ δεν βλέπω ήρεμα νερά αλλά βαλτόνερα. Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης, αλλά με την πορεία της χώρας. Και η χώρα, είτε κλείσει η αξιολόγηση, είτε όχι, είναι σε λάθος δρόμο. Δυόμισι χρόνια τώρα σε όλους τους τομείς γίνονται βήματα προς τα πίσω. Η Κυβέρνηση εξαντλήθηκε και εξάντλησε. Τώρα μόνο παίρνει από το υστέρημα των πολιτών. Η υπερφορολόγηση είναι η πολιτική του ανίκανου, το καταφύγιο αυτού που δεν ξέρει πως να κινητοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτού που δεν έχει ούτε γνώση ούτε σχέδιο.

Μιλάτε για την ανάγκη αλλαγών, αλλά μέρος της κοινωνίας αντιδρά. Και το βλέπουμε στη Δ.Ε.Η…

Η Δ.Ε.Η. είναι ο σπασμένος καθρέφτης της ιδεοληψίας και της ανικανότητας, δηλαδή της πολιτικής ανεντιμότητας αυτής της Κυβέρνησης. Η ιστορία είναι γνωστή: ενώ υπέγραψε τη μείωση της συμμετοχής της Δ.Ε.Η. στην αγορά ενέργειας στο 50%, η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προσαρμόσει το ρόλο της στα νέα δεδομένα. Από τη μικρή Δ.Ε.Η. πήγαμε στη μισή ΔΕΗ. Σήμερα η επιχείρηση απειλείται με κατάρρευση που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Και δεν μασάμε τα λόγια μας. Μόνο η πώληση μονάδων της Δ.Ε.Η. και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μπορούν να μας γλυτώσουν από την καταστροφή. Μόνο έτσι θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της Δ.Ε.Η. Πρόκειται για τα αυτονόητα. Αλλά σήμερα δυστυχώς κυβερνά η ιδεοληψία.

Τελικά φοβάστε τις εξεταστικές επιτροπές;

Η Κυβέρνηση παράγει διαρκώς σκάνδαλα στο παρόν. Ταξιδεύοντας με ιδιωτικό λίαρ τζετ θα φθάσει γρήγορα στο μέλλον όπου όλα αυτά θα κριθούν, και μάλιστα αυστηρά. Σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές επιτροπές, είμαστε διαθέσιμοι και παρόντες. Και δεν είμαστε εμείς που καδράρουμε την υπό εξέτασιν περίοδο ώστε να εξυπηρετηθούν πολιτικά πρόσωπα που δυσκολεύονται λόγω του παρελθόντος τους.

Γιατί στην εξεταστική για την Υγεία δεν θα συμμετάσχουν πρώην υπουργοί Υγείας της Ν.Δ.; Δεν θα πρέπει να υπερασπιστούν το έργο τους;

Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται επαξίως στην Εξεταστική για την Υγεία. Πρόκειται για πολιτική διαδικασία και θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Συνεπώς, η πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας θα υποστηριχθεί, όπως πρέπει, από τα στελέχη μας. Δεν είναι αναγκαίο να προσέλθουν οι πρώην υπουργοί όσο κι αν θέλει η Κυβέρνηση να τους εμφανίσει ως δήθεν απολογούμενους σε μια κίβδηλη ψευδο-δικαστική διαδικασία. Υπάρχει η ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Και η οποία θα πρέπει να ερευνήσει πράξεις και παραλείψεις, όπως η μη έκδοση δελτίο φαρμάκου από τον κ. Κουρουμπλή.

Καταγγέλλετε συνεχώς προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το Κράτος. Πού στηρίζετε αυτή τη μομφή;

Να ελέγξει το Κράτος και τη Δικαιοσύνη εννοείτε. Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο. Θυμάστε ποτέ ξανά από τη Μεταπολίτευση και μετά να βγαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και να καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο της; Θυμάστε επιθέσεις υπουργών κατά συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων; Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Επιχειρεί ένα διαρκές πραξικόπημα στα Μ.Μ.Ε. Στοχοποιεί τις Ανεξάρτητες Αρχές. Συκοφαντεί το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος επίσης έχει θεσμική ανεξαρτησία. Πρόκειται για τυχοδιωκτισμό.

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση την Ασφάλεια. Έχουν άδικο όσοι το βλέπουν ως άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς;

Εμείς λέμε όχι στη φτώχεια όπως λέμε όχι και στο φόβο. Είμαστε αντίθετοι στις αποφυλακίσεις επικίνδυνων κακοποιών και στην ανοχή στη βία των αντιεξουσιαστών. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν άβατα, όπως η περίπτωση των Εξαρχείων, και δεν θα επιτρέψουμε και τη ρατσιστική βία. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα και στην ανομία. Γιατί μόνο ο ασφαλής πολίτης είναι πραγματικά ελεύθερος.

Η Ευρώπη μετά το Brexit μοιάζει να αναθεωρεί τις προτεραιότητές της προτάσσοντας μια πιο σφιχτή δομή με όσους θέλουν να προχωρήσουν. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίησή της είναι όρος για να προχωρήσει μπροστά με πιο σταθερά βήματα. Όπως είναι δεδομένο ότι τα δικά μας ζωτικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν την παραμονή μας στο στενό πυρήνα της ΕΕ. Και αυτό θα είναι η κεντρική μας επιδίωξη.

Οι επερχόμενες εκλογές στη η Γαλλία πιστεύετε ότι μπορούν να απειλήσουν αυτή την πορεία;

Και ο αυριανός πρώτος γύρος στη Γαλλία και ο δεύτερος γύρος στις 6 Μαΐου είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελπίδα και η πεποίθησή μου είναι ότι ο γαλλικός λαός θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Θα συμβάλλει με την ψήφο του στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, ρεαλισμού και αλλαγών που είναι παντού απαραίτητες.

Έχετε δεσμευτεί για πολλές αλλαγές, σε πολύ σύντομο χρόνο. Είναι εφικτό; Και από ποιους θα γίνουν; Από τα ίδια πρόσωπα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια;

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ειδικά στο ξεκίνημα. Ετοιμαζόμαστε εντατικά και να είστε βέβαιοι ότι θα ανοίξουμε τη Βουλή καταθέτοντας κρίσιμα νομοσχέδια που θα τα αλλάξουν όλα. Έχουμε ικανά στελέχη, ενώ είμαστε και σε φάση ανανέωσης και ανοίγματος στην κοινωνία. Δεν ανησυχώ: η πολιτική είναι πάνω από όλα άνθρωποι και ικανούς ανθρώπους έχουμε και βρίσκουμε συνέχεια περισσοτέρους. Η ανταπόκριση της κοινωνίας στο κάλεσμα μας είναι πολύ ενθαρρυντική. Και στους ικανούς ανθρώπους που ακόμα βλέπουν την ανάμειξή τους με τα κοινά με καχυποψία τους λέω: μην αφήσετε άλλους να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για λογαριασμό σας. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλά εγγυώμαι ένα πράγμα: αξιοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, μητσοτακης, σφραγιδα, πετρελαιο θερμανσης, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, ελλαδα, νέα, καμμενος, συριζα, δις, γαλλια, μαΐου, πετρελαιο, διηνεκές, μισαλλοδοξία, οφείλω, λύση, χρεος, εκλογες, δεη, αδμηε, υπουργοι, συνταγμα, βουλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αδμηε, γνωμη, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, υγεια, υφεση, φτωχεια, αγορα, αλωση, απλα, ασφαλιστικο, βγαινει, γινει, γινονται, γραμμα, γυρος, δεδομενο, δημοσιο, δυστυχως, διηνεκές, δικη, δινη, δειχνει, δις, δομη, δωσει, δρομος, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, εννοειτε, επενδυσεις, εστιαση, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ζωη, ζητα, ζωης, ιδεες, ιδια, η δικη, υποθεση, θεσεις εργασιας, ηρεμα, καχυποψια, κυβερνηση, κυριε, λαθη, λαθος, λύση, λογια, μαΐου, ματια, μειωση αφορολογητου, μειωση, μισαλλοδοξία, ξεκινημα, ορος, οφείλω, παμε, υπογραφη, ρυθμιση, ρολο, σεβασμος, συζητησουμε, συνεχεια, σχεδιο, υλοποιηση, φυσικα, χρονος, χυδαιοτητα, αγορες, ασφαλεια, βηματα, δουλειες, εφαρμογη, ειλικρινεις, εξυπνες ιδεες, εξεταστικη, εμφαση, ενωση, χωρα, μοιαζει, μπροστα, πακετο, πωληση, θελω να, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα