Μητσοτάκης: Ήμασταν έτοιμοι για την αντιμετώπιση του κοροναϊού - Έχουμε σχέδιο

«Κατ' αρχάς θέλω να πω και δημόσια συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Νομίζω έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό. Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στην έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αλλά θέλω για άλλη μία φορά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι όλοι να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Το μήνυμα είναι πάρα

πολύ σαφές, πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι: Να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε βέβαια -όπως έχετε πει πολλές φορές- ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντοντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Το σύστημα υγείας θα ανταποκριθεί στην επιδημία του κοροναϊού

Εμπιστοσύνη στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο είναι άρτια καταρτισμένο, εκπαιδευμένο και ενημερωμένο, πρέπει να έχουν οι πολίτες, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού και στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει ότι «το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι ένα εξελιγμένο σύστημα που θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα». Ωστόσο, προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν σε κλίνες ΜΕΘ και με το αντίστοιχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Τονίζει ότι ο ΠΙΣ ξεκίνησε την ενημέρωση των μελών του από μέσα Ιανουαρίου για τον νέο κοροναϊό. «Ο ιατρικός κόσμος, από την πρώτη στιγμή συνδράμει στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας, και τώρα που έχουμε κρούσματα στη χώρα, όλα όσα σχεδιάζονταν τις προηγούμενες εβδομάδες, είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τήρηση οδηγιών και όχι πανικός

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, επισημαίνει ότι πρέπει «ευλαβικά» να τηρηθεί η οδηγία, ότι όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος θα πρέπει να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει οδηγίες και θα τους κατευθύνει στο σύστημα Υγείας, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο. «Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία» λέει χαρακτηριστικά, καθώς «υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού». Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Συμπληρώνει ότι ο πανικός είναι «κακός σύμβουλος», και αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με τις χειρουργικές μάσκες: « Δεν χρειάζεται να τρέχουμε στα φαρμακεία για μάσκες, διότι οι υγιείς δεν τις χρειάζονται και θα λείψουν απ’ όσους τις έχουν ανάγκη - και αυτοί είναι όσοι νοσούν».

Όχι αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ο ΠΙΣ «δικαιώθηκε»

Κατηγορηματικά ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει, ότι δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ή με ιατρική συνταγή που γράφεται εκ των υστέρων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει από το 1973, αυτή δεν εφαρμόζεται. Αλλά σε μια χώρα που το πρώτο διάταγμα για την απαγόρευση του καπνίσματος βγήκε επί Όθωνος και οι Έλληνες συμμορφωθήκαμε το 2020, είναι σαφές ότι η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επιβεβαίωση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει πως «με δεδομένο ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών θα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου τις επόμενες δεκαετίες, και καθώς η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο και πολλές φορές στο υπουργείο Υγείας το συγκεκριμένο θέμα, και αναδείξαμε πολλαπλώς το ζήτημα της πολυφαρμακίας και της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, εκφράζοντας την πάγια θέση του ιατρικού κόσμου, και μεταφέροντάς την σε κάθε εγχώριο και διεθνές φόρουμ. Γι’ αυτό με ικανοποίηση δεχθήκαμε την δέσμευση του υπουργού Υγείας να συμπεριληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, που θα αναφέρει ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Εκτός από τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Εξαδάκτυλος δηλώνει πως «απ’ την στιγμή που κακώς και ανεπαρκώς νομοθετήθηκαν τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιπτώσεις τριβές μεταξύ των δύο κλάδων, που οφείλουμε να συνεργαζόμαστε επ΄ ωφελεία των ασθενών μας».

Τέσσερα τα κρούσματα στην Ελλάδα

Το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν". Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.Έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από 153 ατομα γύρω από τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι όλα αρνητικά.

Σε τεστ για κορονοϊό θα υποβληθούν μάθητες που επέστρεψαν από το Λονδίνο

Ήπια συμπτωματολογία ίωσης εμφάνισαν κάποια από τα παιδιά (πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι 5) που επέστρεψαν χθες από το Λονδίνο όπου βρισκόταν σε εκδρομή με την κόρη της 40χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και νοσηλεύεται νοσοκομείο Αττικόν. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας τα παιδιά επικοινώνησαν σήμερα με τον ΕΟΔΥ και θα ελεγχθούν για προληπτικούς λόγους.

Χθες τα παιδιά που επέστρεψαν από την Αγγλία, είχαν υποβληθεί σε θερμομέτρηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Είχαν βρεθεί καλά στην υγεία τους και τους δόθηκαν οδηγίες παρακολούθησης/παραμονής κατ' οίκον και περαιτέρω επικοινωνίας με ΕΟΔΥ για τυχόν ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου.

Όπως έκανε γνωστό σήμερα το υπουργείο Υγείας, ανοίγουν κι αλλά εργαστήρια για την ανίχνευση του ιού σε Κρήτη και Πάτρα.

Οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι που έδωσε ο ΕΟΔΥ και στα παιδιά.

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

* Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

* Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

* Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

* Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.

* Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

* Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

* Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

* Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

* Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.

* Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

* Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

* Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

* Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Στη σκιά του κοροναϊού διεθνείς αγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε «μαύρο κύκνο» για τις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο αναδεικνύεται για το 2020 ο νέος κοροναϊός, η ραγδαία εξάπλωση του οποίου σκορπίζει μεγάλες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. «Θύμα» του κοροναϊού και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης «χάθηκαν» περίπου 7 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης με ...σπασμένα φρένα υποχώρησε σε χαμηλά εννεαμήνου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου 2019, καταγράφοντας μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις συνολικές απώλειες 13,91%.

Αρχικά οι αγορές αγνόησαν τον κοροναϊό συνεχίζοντας το πάρτι τους καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά. Όμως, η ραγδαία επέκταση των κρουσμάτων, και κυρίως όταν χτύπησε στην Ιταλία, δημιούργησε έντονες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πανικό στις αγορές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν...ανοσία.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν η αφορμή για να «κλείσουν» εσπευσμένα θέσεις τα ξένα funds στην ελληνική αγορά με την ανησυχία να αυξάνεται όταν ανακοινώθηκαν κρούσματα και στην Ελλάδα. Καθώς περιορίζεται σημαντικά η διάθεση ανάληψης ρίσκου παγκοσμίως, οι πιο κερδοφόρες προηγουμένως θέσεις είναι οι πρώτες που ρευστοποιούνται και μάλιστα περισσότερο επιθετικά.

Να σημειώσουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η πιο κερδοφόρος αγορά παγκοσμίως το 2019, με κέρδη 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και ράλι του τραπεζικού δείκτη(+101,04%), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε αυξηθεί κατά 16,5 δισ. ευρώ. H διόρθωση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν.

Πάντως, χωρίς να είναι προφανές το πότε και το πού θα τελειώσει η υποχώρηση, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εάν εξομαλυνθεί η κατάσταση που προκαλεί ο κοροναϊός, θα μπορούσαν να δικαιολογούν υψηλή αγοραστική δράση και επαναφορά της αγοράς στα προηγούμενα επίπεδα. Ωστόσο, σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η παγκόσμια οικονομία, περίπου επτά εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Στην περίπτωση, όμως, που εξελιχθεί σε πανδημία, εκτιμάται πως θα κοστίσει περίπου 1,1 τρισ. δολάρια ή 1,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε χαμένα έσοδα το 2020, σύμφωνα με εκτίμηση των αναλυτών της Oxford Economics. Την ίδια ώρα απώλειες 22 δισ. δολ. θα προκαλέσει στα εισοδήματα από τον τουρισμό ο κοροναϊός σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο μελέτης της Oxford Economics.

Στο χαμηλότερο σημείο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση υποβαθμίζει η Bank of America (BofA) τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στη "σκιά" της επιδημίας του κοροναϊού. Μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 στο 2,8% (από 3,2%). Είναι η μικρότερη πρόβλεψη μετά το 2009 αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που γίνεται πρόβλεψη για κάτω του 3%.

Το αχαρτογράφητο των δεδομένων καθιστά δυσχερέστατη οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη για τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί, για να ξεπεραστεί αυτός ο «μαύρος κύκνος» για τις αγορές. Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί «ένας μαύρος κύκνος», πιο ισχυρός από ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008-2009, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Μoody's. Μια διόρθωση 20% με 30% στις διεθνείς αγορές θεωρείται εύλογη πτώση διεθνώς εάν η πανδημία εξαπλωθεί και προσλάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Φεβρουάριο

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ τον Φεβρουάριο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβράδυνε στο ρελαντί εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οι κινεζικές αρχές έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19: απαγόρευση μετακινήσεων, προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων σε όλη τη χώρα, ακόμη και επιβολή καραντίνας σε μια ολόκληρη επαρχία, τη Χουμπέι (κεντρική Κίνα), κέντρο της βιομηχανίας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση πάντως παρότρυνε τις εταιρείες να ξαναρχίσουν προοδευτικά τη λειτουργία τους, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται καθημερινά εμφανίζει πτωτική τάση, τουλάχιστον πέραν της Χουμπέι, εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Ο δείκτης των διευθυντών αγορών (purchasing managers’ index, PMI) τον Φεβρουάριο υποχώρησε έτσι στις 35,7 μονάδες έναντι 50,0 τον Ιανουάριο, σύμφωνα τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από 50 υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας, όταν πέφτει κάτω από το επίπεδο αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση.

Ο δείκτης υποχώρησε πολύ πιο κάτω από τη μεσοσταθμική εκτίμηση αναλυτών (45,0) που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και του ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, διαπίστωσε η στατιστική υπηρεσία.

Μολαταύτα η υπηρεσία επέδειξε αισιοδοξία: «παρότι η επιδημία πνευμονίας λόγω του νέου κοροναϊού είχε πιο μεγάλες επιπτώσεις» απ’ ό,τι προβλεπόταν «στην παραγωγή και τη λειτουργία των κινεζικών επιχειρήσεων, μοιάζει να αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο και οι συνέπειές της στην παραγωγή προοδευτικά εξασθενίζουν», διαβεβαίωσε.

Η πλειονότητα των αναλυτών προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα δεχθεί βαρύ πλήγμα από την κρίση δημόσιας υγείας σε εξέλιξη το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον. Το στοιχείο που ανακοινώθηκε σήμερα δίνει μια πρώτη σύνοψη του εύρους της ζημίας που προκάλεσε η ασθένεια COVID-19 στη βιομηχανία.

Το ιταλικό ΑΕΠ θα μειωθεί από 1% μέχρι 3% τα πρώτα δυο τρίμηνα του έτους λόγω του κοροναϊού, λέει ειδική μελέτη

Ειδική μελέτη του ινστιτούτου Ref Ricerche υποστηρίζει ότι εξαιτίας των συνεπειών της κατάστασης συναγερμού για τον κοροναϊό, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μειωθεί από 1% μέχρι 3%, τα πρώτα δυο τρίμηνα της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, δηλαδή, πρόκειται να χαθούν από εννέα μέχρι και είκοσι επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως υπενθυμίζεται, μόνο οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, παράγουν το 31% του Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος της χώρας.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση, αποφάσισε χθες βράδυ να αναβάλει τις πληρωμές λογαριασμών, φόρων και ενσήμων, για τους κατοίκους που βρίσκονται σε απομόνωση εξαιτίας του ιού, στην περιοχή κοντά στο Λόντι της Λομβαρδίας.

Προβλέπεται, επίσης, ειδική στήριξη του τουριστικού τομέα και των εξαγωγών, που «υποφέρουν» λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Χθες βράδυ, τέλος, προέκυψε θετική στον ιό μια γυναίκα περίπου σαράντα ετών, η οποία ζει στο χωριό του Φιουμιτσίνο, λίγο έξω από την Ρώμη. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, μετά από εκείνα δυο κινέζων τουριστών και ενός ιταλού ερευνητή, τα οποία είχαν διαγνωστεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Ιράν: Στους 43 οι νεκροί, 205 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Στους 43 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του Covid-19 στο Ιράν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υγειονομικών αρχών που ανακοίνωσε τον νεότερο απολογισμό μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τους 593.

"Δυστυχώς εννέα άνθρωποι πέθαναν από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες. Οι θάνατοι είναι πλέον 43. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από χθες ανέρχονται στα 205, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 593", είπε ο Κιανούς Τζαχανπούρ.

Λίγο νωρίτερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr μετέδωσε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία η εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης θα γίνει διαδικτυακά, λόγω της επιδημίας.

Την Παρασκευή η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι "δύσκολη". Το Ιράν έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από τον κοροναϊό απ' όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Κίνας.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας καλούν τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας

Οι αρχές της Νότιας Κορέας κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο» στη μάχη της κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, αφού σήμερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων (594), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.931 από τις 20 Ιανουαρίου οπότε επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 17.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια κρίσιμη στιγμή» στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε: «Παρακαλώ μείνετε σπίτι, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω και περιορίστε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους».

Τουλάχιστον 476 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της η χριστιανική αίρεση που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, και άλλα 60 στη γειτονική επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει τεστ σε περισσότερα από 210.000 μέλη της αίρεσης και 65.000 εκπαιδευόμενους, αφού μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής 31», συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή προτού βρεθεί θετική στον covid-19.

Περισσότερο από το 88% των μελών της αίρεσης έχουν ελεγχθεί και περίπου 3.300 έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, επεσήμανε ο Κιμ.

Εξάλλου κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της αίρεσης καταγγέλλοντας ότι αρνήθηκε να παραδώσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των μελών της, αν και η εκκλησία αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
μητσοτακης, σχεδιο, bank of america, υφυπουργός υγείας, ΕΟΔΥ, απε-μπε, ελλαδα, νέα, πηγαίνετε, φαρμακεια, συγκεκριμένο, αττικον, εκπα, τεστ, κρητη, πατρα, τηλ, αθηνα, μαΐου, funds, δραση, αεπ, oxford, δολ, bofa, τραπεζες, index, pmi, bloomberg, σημαίνει, κορεα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, κικιλιας, χρηματιστηριο, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, οικονομικη κριση, ωφελεια, χωρες, αεπ, γυναικα, δουλεια, δολ, εδρα, εθνικη, εκπα, ημερησια, θεμα, ιατρικη, ιος, ιραν, ιταλια, κινα, λονδινο, οικονομια, πλαισιο, ρωμη, στατιστικη υπηρεσια, τα νεα, τεστ, τηλεοραση, υγεια, χθες βραδυ, ωρα, bloomberg, oxford, αγορα, αυξηση, αιρεση, αισιοδοξια, ακης, απε, απε-μπε, ατομο, αφορμη, πηγαίνετε, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, επτα, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρεσια, υφυπουργος, υγρα, οικο, ιστορικο, κυβερνηση, κοπρανα, λειτουργια, μαΐου, μαξιμου, νερο, νοσοκομεια, μπε, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, περιβαλλον, πηγη, πιατα, ποτηρια, προβληματα, πυρετος, ρελαντι, σαπουνι, σεντονια, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συγχαρητηρια, συνταγη, σπιτι, σπιτια, ταση, υπουργειο υγειας, υγιεις, συμπτωματα, ισχυρος, υφυπουργός υγείας, υψηλη, φαρμακα, φτανει, φορα, χρηματιστηριο αθηνων, ψυχραιμια, ωρες, αγορες, ανηκει, bank of america, βηχα, δωματιο, εφαρμογη, εκδρομη, εννεα, φιλοι, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, index, μαυρος, μελετη, μια φορα, μοιαζει, νεκροι, νοσοκομειο, σημαίνει, σωτηρης, funds, θελω να, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, ξεπλυμα, χερια
Τυχαία Θέματα