Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε

Με την ηχηρή επισήμανση ότι "η Ελλάδα επέστρεψε", ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σήμα εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών τομών, στην ανοιχτή συζήτηση με τον αρθρογράφο της εφημερίδας "New York Times", Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy

Forum.

"Έχει αλλάξει κάτι στην ελληνική κοινωνία μετά την 7η Ιουλίου. Υπάρχει αισιοδοξία ότι αφήνουμε πίσω την κρίση. Αυτό αποτυπώνουν όλοι οι δείκτες, όπως, για παράδειγμα, ο επενδυτικός που ανεβαίνει, σε αντίθεση με τη Γερμανία. Θα εφαρμόσουμε τις αλλαγές και θα στείλουμε μήνυμα ότι έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε τις τομές στη δημοσιονομική στρατηγική, μέσα και από την οπτική της μείωσης των φόρων για όλους, αλλά και τη μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, η οποία επηρεάζει πολλούς παράγοντες. "Όταν μειώνουμε φόρους, τους μειώνουμε για όλους. Τα μεσαία εισοδήματα επωφελούνται. Μειώσαμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, στα εισοδήματα. Θα πετύχουμε και θα ξεπεράσουμε τους στόχους μας για το 2019. Όταν αναλάβαμε υπήρχε δημοσιονομικό κενό και τώρα θα υπάρξει ένα πλεόνασμα. Εάν υπάρξει μέχρι το Δεκέμβριο, θα το χρησιμοποιήσουμε ξανά για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας", ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός κράτησε, εκ νέου, στην πρώτη γραμμή το ζήτημα-κλειδί της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα έχει ανοιχτή συζήτηση με τους εταίρους, για να χαμηλώσει τους στόχους. "Για πρώτη φορά χθες δανειστήκαμε με αρνητικά επιτόκια. Αυτό ήταν κάτι το αδιανόητο μέχρι πρότινος", είπε.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, από το βήμα του Athens Democracy Forum, κινήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Από το Brexit (είχα πει δημόσια ότι η απόφαση για το Brexit θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη Βρετανία, παρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε) την επένδυση στο Ελληνικό (με τις κυβερνητικές κινήσεις για το ξεμπλοκάρισμα του έργου) μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν.

"Αισθάνομαι πίστη στην εξωτερική μας πολιτική. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Προσπαθώ πάντα να διαλέγομαι με τον πρόεδρο Ερντογάν. Να κάνουμε επανεκκίνηση στις σχέσεις μας, αλλά χρειάζονται δύο, προκειμένου να το πράξουμε. Ξεκαθάρισα ότι η χρήση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη δεν είναι σωστή στρατηγική", τόνισε και μίλησε για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στην παραβίαση από την πλευρά της Άγκυρας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. "Δε μπορεί να μείνει αυτό χωρίς αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι σύντομα θα δείτε αντίδραση", πρόσθεσε και χαρακτήρισε "λάθος", με το βλέμμα στη Συρία, κάθε μονομερή επέμβαση σε μία ασταθή περιοχή, χωρίς τη στήριξη του ΟΗΕ. "Θα δώσει άνοδο στην τρομοκρατία. Είναι λάθος στρατηγική", σχολίασε.

Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το στοιχείο του ανθρωπισμού που έδειξαν οι πολίτες, στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Παράλληλα, αποτύπωσε τις από εδώ και στο εξής ενέργειες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, αλλά και στο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου. "Τα προηγούμενα στέλναμε σήμα ότι ο πιο εύκολος δρόμος για την Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Φυσικά θα φροντίσουμε ένα ναυάγιο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε υποχρέωση προς τους πολίτες μας να χειριστούμε ένα πρόβλημα που δεν είναι πλέον τόσο προσφυγικό, όσο μεταναστευτικό", είπε και στράφηκε πάλι εναντίον συγκεκριμένων εταίρων που επωφελούνται από τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά γυρίζουν την πλάτη στις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από αυτήν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα