Μητσοτάκης: Ανταποκρινόμαστε στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής:

Πρώτον, ανταποκρίνεται στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Δεύτερον, γιατί μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ

και βελτιώνοντας σημαντικά το σχέδιο των 120 δόσεων ευνοεί ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Και τρίτον έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους κυρίως όμως τους πιο αδύναμους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους που εξαρχής βάλαμε, τηρώντας τις υποσχέσεις μας: την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλές καλές δουλειές. Και τελικά την μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

«Κανείς δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ»

Η πρώτη παρέμβασή μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μειώνει τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, κανείς δεν εξαιρείται από αυτή τη γενναία ελάφρυνση. Μια ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

«Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία ακίνητης περιουσίας»

Περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως, εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, όταν θα σταλούν τα εκκαθαριστικά τους, ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα τους, συνέχισε, και σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και περίπου 1.300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι με τη δική μας ρύθμιση θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια.

«Με τις νέες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, οφελούνται περισσότεροι οφειλέτες»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, το επιτόκιο στις 120 δόσεις πέφτει από το 5% στο 3% για λόγους προφανούς ισότητας, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο που καταβάλει το δημόσιο στις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, όπως είχαμε δεσμευθεί, υποχωρεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ το ευρώ το μήνα και ευνοούνται με αυτό τον τρόπο πολύ περισσότεροι οφειλέτες. Ενώ στη ρύθμιση θα υπάγονται στο εξής Νομικά Πρόσωπα με βασική οφειλή ως 1 εκατομμύριο ευρώ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δίνουμε ανάσα στους επιχειρηματίες»

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συνδέουμε τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις με το ξεπάγωμα των λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης και αναγκαστικών μέτρων. Δίνουμε έτσι ανάσα και ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες αποκτούν μια νέα ευκαιρία. Ενώ το κράτος θα έχει έναν οδικό χάρτη για την αύξηση των εσόδων του, είπε ο πρωθυπουργός.

Να εκμεταλλευτούν οι οφειλέτες την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθεί από όλους τους συμπολίτες μας διότι δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε ένα μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, που βέβαια δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν αυτή την τελευταία ευκαιρία διότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση τόσο γενναιόδωρη.

Όλες αυτές οι παράλληλες ενέργειες μαζί με τον φορολογικό νόμο, ο οποίος ακολουθεί, συγκροτούν ένα συνεκτικό πλαίσιο οικονομικής δράσης. Με ειδικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής αλλά με ξεκάθαρη κοινωνική και πολιτική στόχευση. Να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να δημιουργηθεί νέος πλούτος μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι οι Έλληνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Χρήστος Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς» και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις ανακουφίζει όλους τους οφειλέτες

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης. Επίσης, 474.000 πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της απελθούσας κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Ακόμη, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση (από 90 μέχρι 170 ευρώ).

Συμπερασματικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών «κι αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι έπρεπε να τεθεί ο πήχης μείωσης του φόρου στο επίπεδο των 500.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας και το "κέρδος" που θα προέκυπτε από τη διαφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιριακών υποδομών για την υγεία, ανέφερε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε σχεδόν καμία υποδομή. «Οι αξιολογικές κρίσεις επί των προτεραιοτήτων στις πολιτικές είναι θεμιτές, αρκεί να μην περνούν τα όρια του πλειοδοτικού λαϊκισμού. Θυμίζω ότι στη χώρα όλες οι υποδομές για την υγεία έγιναν επί διακυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι με την πυροδότηση της διαδικασίας μεγέθυνσης της οικονομίας θα δοθεί η δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο κατασκευής πολύ περισσότερων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ο κ. Σταϊκούρας αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συνεπεία της αναποτελεσματικής και άδικης οικονομικής πολιτικής οι οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 104 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014) τόνισε πως πλέον μπορούν να ενταχθούν όλοι και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, επιδιώκει την ανασυγκρότηση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα και επανέλαβε «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Σε συναινετικό κλίμαη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου

Σε συναινετικό κλίμα παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης έγινε η συζήτηση στην Ολομέλεια του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν τη θετική τους ψήφο και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανέφερε ότι θα δηλώσει «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων ενώ το ΜέΡΑ25 θα στηρίξει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται απόψε με την ψήφισή του.

Στήριξη και επί της αρχής και επί των άρθρων από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση του φορολογικού. «Παρών» το ΚΚΕ, «Ναι» στις 120 δόσεις από ΜέΡΑ25

«Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης μάς σηματοδοτεί τη πολιτική της βούληση για μείωση των φόρων με ευνοϊκές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις και επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι με τα νέα μέτρα ενισχύονται οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εφάρμοσε μια ταξική πολιτική που παρέλυσε κυρίως τα μικρά και μεσαία στρώματα.

«Για πρώτη φορά, οι πολίτες θα αντικρύσουν σε λίγες μέρες, μειωμένα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ και τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία με καλύτερους διευρυμένους και δικαιότερους όρους», τόνισε.

Ως η αρχή μεταξύ πολλών θετικών μέτρων που θα φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο εισηγητής του κόμματος Πέτρος Σπανάκης, ενώ έκανε λόγο «για άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα βάλει τέλος στη κακή πολιτική φορολόγησης, τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν θα σταθούμε απέναντι στις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και δεν θα κάνουμε στείρα κριτική», ξεκαθάρισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου. Ωστόσο, εξέφρασε ενστάσεις και επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι «ούτε κοινωνικά δίκαιες ούτε αντικειμενικές είναι οι νέες ρυθμίσεις, αντίθετα μεροληπτούν, προς όφελος όχι αυτών που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους αλλά υπέρ των πλουσίων. «Το κύριο βάρος επωμίζονται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», ανέφερε και προσέθεσε:

«Η δική μας πολιτική που εφαρμόσαμε, ήταν που επέτρεψε να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος και να σας τον παραδώσουμε. Εσείς μεροληπτείτε προς όφελος των μεγάλων ακίνητων περιουσιών ενώ δεν εφαρμόζετε φορολογική δικαιοσύνη».

Παράλληλα, η η κ. Παπανάτσιου κάλεσε εκ νέου τη κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μόνιμους κατοίκους νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων.

Αμφιβολίες για τη μονιμότητα των μέτρων τόσο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και των φοροελαφρύνσεων, καθώς όπως είπε, είναι αποσπασματικές και όχι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το κόμμα του, παρά τις επιφυλάξεις του, θα δώσει τη θετική του ψήφο και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έκανε λόγο για ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται σε βάρος της λαϊκής τάξης, ξεκαθάρισε ότι η θέση του κόμματος του είναι «παρών» και τόνισε ότι καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν θα δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις νέες ρυθμίσεις. Όπως είπε, «όσο συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόζεται άθικτο όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο καμία ανάσα δεν θα πάρει η ελληνική κοινωνία», ενώ ζήτησε την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «του αντιλαϊκού, ταξικού μέτρου».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος τόνισε ότι «παρά τις ατέλειες και τις ενστάσεις που έχει, το κόμμα του υπερψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων τις νέες ρυθμίσεις». Όπως είπε, «η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι σαν μια ασπιρίνη που δίνεται σε ένα βαριά ασθενή» και ζήτησε την πλήρη κατάργηση του, ενώ υποστήριξε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι άδικη.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ισχυρό και βαθύ ταξικό πρόσημο, ενώ διευκρίνισε ότι το κόμμα του παρά τις επιφυλάξεις του θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ δήλωσε "παρών", ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε και η ΜΕΡΑ25 τάχθηκε κατά των νέων ρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
μητσοτακης, συγκεκριμένο, βουλη, ενφια, συριζα, οφειλή, νέα, νεα δημοκρατια, τραπεζες, πήχης, ΠΑΣΟΚ, λύση, ΚΚΕ, μονιμοτητα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, ωφελεια, εφορια, νεα μετρα, πλαισιο, τα νεα, υγεια, αγορα, αυξηση, αναγεννηση, απε, ασπιρινη, βιωσιμη αναπτυξη, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, ελευθερια, εξι, επενδυσεις, επρεπε, ευημερια, ιδια, υφυπουργος, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λύση, λογο, μειωση, ορια, οφελος, πεδια, πήχης, ποιοτητα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, ταυτοτητα, φορολογικη, φορολογια, φορα, χρηστος, οφειλή, δουλειες, εθνικο, χωρα, κωστας, θετικα
Τυχαία Θέματα