Γεραπετρίτης: Ρητή διάταξη για την απρόσκοπτη συνέχιση των ελέγχων του ΣΟΕ

Ρητή διάταξη για την απρόσκοπτη συνέχιση των ελέγχων του ΣΟΕ, προτίθεται να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως ανακοίνωσε, μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για τη συνέχιση των ελέγχων του ΣΟΕ και τη διαμόρφωση της νέας Αρχής ως καθολικού διαδόχου των περασμένων

αρχών», είπε ο κ. Γεραπετρίτης για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πρόσθεσε: «Για το πόθεν έσχες θα φροντίσω να αποκαθαρθεί η διάταξη, αλλά δεν ασκεί καμία επιρροή στις γενικές διατάξεις περί πόθεν έσχες».

Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, θα περιληφθούν διατάξεις για τα ψηφιακά δεδομένα του κράτους. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Στο επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας, περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται ακριβώς στα ψηφιακά δεδομένα του κράτους, υπό την αίρεση βεβαίως της τήρησης αυστηρής νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία ακριβώς θα επιτρέψουν τις οριζόντιες δράσεις και θα περιορίσουν εξαιρετικά τη γραφειοκρατία», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Aντιδράσεις φορέων στο ν/σ για το επιτελικό κράτος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) ζητάει την απόσυρση της διάταξης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που αφορά τους έμμισθους δικηγόρους (άρθρο 117 του νομοσχεδίου).

Αναλυτικά, ο ΔΣΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και ζητεί την απόσυρσή της, γιατί:

1) Είναι απολύτως άνιση και άδικη η πρόβλεψη λύσης των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων που υπηρετούν στους καταργούμενους φορείς, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και εντάσσονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν για το λοιπό προσωπικό προβλέπεται η μεταφορά αυτού στην ιδρυόμενη αρχή.

2) Είναι αντίθετες στα άρθρα 42 επ. του Κώδικα Δικηγόρων οι προβλέψεις για λύση των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων χωρίς καταβολή της νομίμου αποζημιώσεως.

3) Είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 139 επ. του Κώδικα Δικηγόρων οι προβλέψεις για παραπομπή των εμμίσθων δικηγόρων σε Πειθαρχικό Όργανο, έτερο του προβλεπομένου στον Κώδικα Δικηγόρων.

4) Είναι αντίθετη στον Κώδικα Δικηγόρων (ιδίως άρθρο 5 περ. γ' και ε') η προβλεπόμενη υποχρέωση των εμμίσθων δικηγόρων να συλλέγουν και να παραδίδουν στοιχεία από υποθέσεις που άλλοι συνάδελφοί τους έχουν χειριστεί.

Μ. Παπασπύρου: Ασαφείς και αόριστες οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνέχιση της εκτέλεσης των εκκρεμών υποθέσεων

«Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απολαμβάνει νομοθετικά πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, συνεπώς, δεν υπόκειται σε εντολές και κατευθύνσεις άλλου οργάνου», ανέφερε εκ προοιμίου η Μαρία Παπασπύρου, γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας τις απόψεις της στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

H επικεφαλής της υπό κατάργηση Αρχής έθεσε ζητήματα που ανακύπτουν από τις προωθούμενες διατάξεις. Είπε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τη σημαντική αρμοδιότητα που έχει σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να ασκεί προσφυγή στο ΣτΕ, με αίτημα την επιβολή μείζονος πειθαρχικής ποινής σε παρανομούντα υπάλληλο. «Ως προς τη διαφύλαξη της πειθαρχικής νομιμότητας, παρά την ύπαρξη πλείστων μεταβατικών διατάξεων στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, ουδεμία πρόβλεψη περί της ιδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχει ως οιονεί καθολικού διαδόχου, παρά μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που να αφορά σε εκκρεμή προς συζήτηση πειθαρχικές προσφυγές, οι οποίες έχουν ασκηθεί από τον γενικό επιθεωρητή ενώπιον του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου».

Η κ. Παπασπύρου υπογράμμισε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι οι εν λόγω προσφυγές ανέρχονται σε 40 και αφορούν υποθέσεις μείζονος πειθαρχικής σημασίας και πρόσθεσε ότι είναι ασαφείς και αόριστες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη συνέχιση της εκτέλεσης των εκκρεμών υποθέσεων.

Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έθεσε ζήτημα και με τη διενέργεια του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, κυρίως διότι, όπως είπε, «με το νομοσχέδιο θεσπίζεται προαιρετική άρση των πάσης φύσεως απορρήτων-φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού- κατά τη διενέργεια ελέγχου πόθεν έσχες».

Διοικητικό Επιμελητήριο: Το νομοσχέδιο έχει προβλήματα ρεαλισμού, δεν πατάει στην πραγματικότητα

«To νομοσχέδιο αυτό, όσο πετυχημένο να είναι από πλευράς της δημιουργικής σκέψης μιας ομάδας, έχει προβλήματα ρεαλισμού, δεν πατάει στην πραγματικότητα, γιατί λείπει η βάσανος των υπηρεσιακών στελεχών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Διοικητικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, κατά την ακρόαση φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. «Για να επιτευχθεί συντονισμός, το 1950 είχε δημιουργηθεί υπουργείο Συντονισμού Οικονομικού και υπουργείο Συντονισμού της Διοίκησης. Επί χούντας, δημιουργήθηκε το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, αργότερα, στα χρόνια της Δημοκρατίας πλέον, έχουμε μια σειρά και το υπουργείο το Κεντρικό και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Τώρα δημιουργείται ένα άλλο όργανο, το οποίο εμφανώς έχει τα μεγέθη και τις λειτουργίες ενός υπουργείου -440 άτομα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπηρεσιακό συμβούλιο για υπαλλήλους- είναι δηλαδή μια νέα μεγάλη δομή», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Γιατί πιστεύουμε ότι ένα νέο όργανο θα επιλύσει προβλήματα, τα οποία δεν επιλύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Πώς αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που θίγονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ: Οι 23.142 διάσπαρτες αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης, που είναι το μείζον πρόβλημα, που με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα συντονισμού. Επιλύονται αυτά; Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει απάντηση».

Εργαζόμενοι ΣΕΠΕ: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αποκαθήλωση του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας

«H αποδόμηση της αυτοτελούς διοικητικής οντότητας του ΣΕΠΕ αποτελεί μία ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος επιθεώρησης εργασίας στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Κλεάνθης Χατζηνικολαϊδης, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Χατζηνικολαϊδης σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο υπονομεύεται ευθέως η έστω και υβριδική οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία και αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ, την οποία είχε ως Ειδική Γραμματεία».

«Είναι εμφανές ότι σε επίπεδο πολιτικής ιεράρχησης η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της προστασίας της εργασίας δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερης εθνικής ή κυβερνητικής εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΣΕΠΕ και πρόσθεσε: «Ακριβώς αυτή η επιλογή της κυβέρνησης αντιστρατεύεται και τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της εργασίας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συντάγματος».

«Εκλαμβάνουμε σαφώς ως στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας και του βασικού πυλώνα προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα, σε χρόνο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με απτά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα», επισήμανε ο κ. Χατζηνικολαϊδης.

Επίσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΣΕΠΕ έθεσε ακόμη μία παράμετρο. «Δεν ισχύει το επιχείρημα περί αποκομματικοποίησης. Με την αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΣΕΠΕ, από το επίπεδο του ειδικού γραμματέα μετατοπίζεται σε αυτό του γενικού γραμματέα, η θέση του οποίου βρίσκεται σε απόλυτη ιεραρχική σχέση και εξάρτηση με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία».

ΑΔΕΔΥ: Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου

Τη διαφωνία της με διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος δήλωσε σήμερα η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας ανησυχία ότι ανοίγει ο δρόμος για την «ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου».

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις προωθούμενες διατάξεις, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, ανέφερε ότι η προεδρία της κυβέρνησης θα αποτελείται κατά το ένα τρίτο από μετακλητούς υπαλλήλους, «θα αποτελείται, δηλαδή, από προσωπικό, το οποίο δεν υπόκειται στις πειθαρχίες του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Άρα, με κάποιον τρόπο, ιδιωτικοποιείται αυτή η διαδικασία».

Επίσης, δήλωσε την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ και στην έννοια του επιτελικού κράτους, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, και εκτίμησε ότι δίνεται η δυνατότητα δημόσιο έργο να υλοποιείται είτε με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είτε με απευθείας ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα. «Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά από δημόσιους λειτουργούς, αποκλειστικά από εργαζόμενους στο Δημόσιο», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και εξέφρασε την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ και στη δημιουργία μίας «υπέρ-Αρχής» που «θα συγκεντρώσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ο πρόεδρός της θα διοριστεί από τον πρωθυπουργό, εκείνος με τη σειρά του θα διορίσει το ΔΣ, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για την πραγματική ανεξαρτησία που θα έχει αυτή η δομή».

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τις υπηρεσίες συντονισμού στα υπουργεία, γιατί «στην πράξη, οι υπηρεσίες αυτές θα είναι οι σημαντικότερες και οι μοναδικές που θα έχουν αξία σε κάθε υπουργείο» και «αυτές οι υπηρεσίες, σε συνεργασία με την προεδρία της κυβέρνησης, θα αναλάβουν συνολικά όλο το διοικητικό έργο. Θα μπορούν, δε, πολύ άνετα αυτό το διοικητικό έργο να το παρέχουν στη συνέχεια σε ιδιωτικές εταιρείες».

Όπως, εξάλλου, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, θα συγκροτούνται ομάδες εργασίας και σε αυτές θα είναι δυνατό να μετέχουν ιδιώτες.

Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης: Η χώρα χρειάζεται την επιτελική διακυβέρνηση και την αλλαγή του διοικητικού παραδείγματος

Θετικά αποτιμά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το εν λόγω σχέδιο νόμου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ανέφερε ότι το επιτελικό κράτος αποτελεί αναγκαιότητα. «Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η παρούσα συγκυρία ευνοεί τη μετάβαση σε ένα επιτελικό κράτος», σημείωσε ο κ. Κιρμικίρογλου και τόνισε ότι η επιτελική διακυβέρνηση και η αλλαγή διοικητικού παραδείγματος χρειάζονται για τη χώρα και χρειάζονται για να προχωρήσουν οι λειτουργίες της για την οικονομική ανάπτυξη.

«Αποτιμούμε θετικά το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την επιτελική διακυβέρνηση που χρειαζόμαστε ως χώρα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και επισήμανε ότι «διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας στη στελέχωση της διοίκησης από τις κατώτερες ως τις ανώτερες βαθμίδες». Υπέρ της εφαρμογής του θεσμού του υπηρεσιακού γραμματέα τάσσεται η Ένωση και αποτιμά θετικά την παραμονή των γενικών διευθυντών, «οι οποίοι κρίθηκαν με αξιοκρατικό τρόπο, από τον προηγούμενο νόμο».

«Θεωρούμε ότι η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να διαθέτει επιτελικό συντονιστικό και ελεγκτικό ρόλο, το λεγόμενο κέντρο διακυβέρνησης, το οποίο συστήνεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών», υπογράμμισε ο κ. Κιρμικίρογλου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου την αρχή της αποτελεσματικότητας, με τις αρχές του σύγχρονου management, καθώς εισάγονται στοιχεία προγραμματισμού, αξιολόγησης, εφαρμογής.

Σημαντική χαρακτηρίζει η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης την κωδικοποίηση των αρχών καλής νομοθέτησης.

Συμφώνησε ο υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης για τις αλλαγές που ζητούν οι δικηγόροι στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος -σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας- συμφώνησε στην τροποποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος (άρθρο 117 παρ. 14), που αφορούν την προβλεπομένη αζημία καταγγελία συμβάσεων έμμισθης εντολής δικηγόρων των φορέων που συγχωνεύονται στην συσταθησομένη Αρχή Διαφάνειας και για τα ζητήματα αρμοδιότητας πειθαρχικού ελέγχου των δικηγόρων αυτών.

Αναλυτικότερα, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) Γιώργο Σταματογιάννη, στην οποία μετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και Ελευθέριος Ράντος συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Επικρατείας (και μέλος του Δ.Σ.Π.) Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητηθούν διατάξεις του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος και ειδικά αυτές που αφορούν τους έμμισθους δικηγόρους των φορέων που συγχωνεύονται στην συσταθησομένη Αρχή Διαφάνειας.

Τελικά, Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας, συμφώνησε για την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
σοε, σοε, εν λόγω, επιρροή, βουλη, αθηνα, ΔΣΑ, αποσυρση, λύση, οιονεί, νέα, οοσα, σεπε, ΑΔΕΔΥ, πειραιας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, εθνικη, οοσα, πλαισιο, προγραμμα, σεπε, αρθρα, αρθρο, αιρεση, αμφιβολιες, βρισκεται, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δρομος, εγχειρημα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εν λόγω, εννοια, επιρροή, υπηρεσιες, ισχυει, λειπει, λύση, μειζον, μεριμνα, μαρια, οιονεί, ποθεν εσχες, προβληματα, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, κωνσταντινος, δημητρης, εφαρμογη, εξαρτηση, ενωση, χωρα, υπουργειο, ομαδες, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα