Μήνυμα στις Βρυξέλλες η πώληση των Airbus

21:34 8/7/2012 - Πηγή: Antinews

Ένα μήνυμα, μικρό, αλλά με μεγάλο συμβολισμό, θέλησε να περάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τη σημερινή υπογραφή πώλησης τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus A340-300, έναντι τιμήματος 40,4 εκατ. δολαρίων .

Δεν είναι το ουσιώδες το τίμημα που παίρνει το ελληνικό δημόσιο, όσο το γεγονός ότι ξεμπλοκάρει μια υπόθεση που βάλτωνε στα πολιτικά γρανάζια και εκτός

από το ότι στερούσε τα κρατικά ταμεία από έσοδα, επιπλέον τα επιβάρυνε με έξοδα συντήρησης και ασφάλειας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, με ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου. Ενώ στη συνέχεια η προεκλογική περίοδος το είχε αφήσει στο περίμενε.

Τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε το αυτονόητο, όπως και στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου για ένα μήνα ήταν υπηρεσιακός υπουργός και είχε ξεμπλοκάρει προγράμματα ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών αν και δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση μεγάλου μεγέθους , δείχνει έμπρακτα προς τους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και αυτό θα τονίσει στο Γιούρογκρουπ ο κ. Στουρνάρας.

Να υπενθυμίσουμε πως στον διαγωνισμό για την απόκτηση των τεσσάρων αεροσκαφών, η εταιρία Apollo Aviation Group ανακηρύχθηκε πλειοδότρια. Οι άλλες τρεις εταιρίες που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας, ήταν η AerSale Inc. (35 εκατ. δολάρια), η AAR Corp. (33,6 εκατ. δολάρια) και η Universal Asset Management Inc. (24,04 εκατ. δολάρια).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τον Σεπτέμβριο 2009 έως σήμερα, την καθημερινή διαχείριση και επίβλεψη των αεροσκαφών (στάθμευση, ασφάλιση, ελάχιστη συντήρηση, κ.λπ.) ασκεί η υπό εκκαθάριση εταιρία «Ολυμπιακές Αερογραμμές», με βάση σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει με το Δημόσιο. Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση των τεχνικών συμβούλων της Lazard, μόνον το κόστος της επένδυσης που θα απαιτείτο για να καταστούν σήμερα τα τέσσερα αεροσκάφη πλήρως αξιόπλοα, θα υπερέβαινε τα 47 εκατ. δολάρια.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η πώληση των τεσσάρων αυτών αεροσκαφών, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και συνιστά υποχρέωση της χώρας, αφού είχε αποφασιστεί έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος έληξε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί .

Keywords
Τυχαία Θέματα