Μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον

Μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, παρά τα χαμόγελα και τα χτυπήματα στην πλάτη από τον Ομπάμα. Όπως έγινε γνωστό, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ ενάντια στον εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, εξαιτίας της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τα Σκόπια.

Όπως

διέρρεε το Μαξίμου, τα Σκόπια θα συμμετάσχουν με την συνταγματική τους ονομασία ως «Μακεδονία». Έτσι η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απέχει από τη Σύνοδο.

Κατά πληροφορίες η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία FYROM που αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ, επιμένοντας να λάβει μέρος στη Σύνοδο με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είναι αναγνωρισμένα τα Σκόπια από τις ΗΠΑ.

Πέρα από την σωστή στάση της Αθήνας να μην πάει σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη Σύνοδο τίθεται ένα μείζον θέμα για την κυβέρνηση Τσίπρα. Το αγαπημένο παιδί της Ουάσιγκτον, που τους έκανε όλα τα χατίρια και είχε το ρόλο του «μικρού αγοριού» που τον έχει πάρει ο Ομπάμα από το χέρι, «αδειάζεται» κανονικά.

Δηλαδή από τη μια είχαν στενή σχέση και η Ουάσιγκτον έδινε «σκονάκια» στον Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ και από την άλλη συνεχίζει να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» σε ένα συνέδριο του ΟΗΕ ο οποίος μιλά μόνο για FYROM. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο μυστικό deal του στυλ «σου δίνω το όνομα, μου δίνεις βοήθεια με τους Γερμανούς». Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά στελέχη που δεν «καίγονται» για το όνομα. Που και οι ίδιοι μιλούν για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», γιατί όχι και η κυβέρνηση να μην έχει κάνει μια συμφωνία με τους Αμερικανούς.

Είτε συμβαίνει αυτό είτε ο Τσίπρας παίζει το ρόλο του «νεροκουβαλητή» των ΗΠΑ αλλά όταν έρχονται τα δύσκολα τρώει σφαλιάρες στο σβέρκο. Έτσι ή αλλιώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί τα εθνικά θέματα χρήζουν μιας πολύ ιδιαίτερης προσοχής και εμπειρίας που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα