«Μικρό καλάθι» από την Μέρκελ στον Κάμερον για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Ένα «ναι μεν αλλά…» εισέπραξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ολοήμερη επίσκεψη που η δεύτερη πραγματοποίηση στο Λονδίνο την Πέμπτη. Ο Κάμερον, που υποδέχτηκε την Μέρκελ με τιμές αρχηγού κράτους αν και τυπικώς η ίδια δεν είναι, «βλέπει» στη Γερμανίδα Καγκελάριο έναν σύμμαχο στη διακηρυγμένη του θέση για σοβαρές μεταρρυθμίσεις

στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα που δεσμεύτηκε ότι θα οργανώσει το 2017, εφόσον εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός το 2015, με θέμα το κατά πόσο η Βρετανία θα μείνει ή όχι εντός της ΕΕ.

Η Μέρκελ, τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κάμερον, όσο και κατά την ομιλία της στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου (μια τιμή που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους αξιωματούχους και την έχουν γευτεί μόλις δύο άλλοι Γερμανοί Καγκελάριοι από το Β’ Παγκόσμιο ως σήμερα), δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Κάμερον περί αναγκαιότητας αλλαγών, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτές δεν θα είναι ριζικές. «Όποιος περιμένει από μένα σήμερα να ανοίξω, δια της ομιλίας μου, το δρόμο για θεμελιώδεις αλλαγές στην ΕΕ, θα απογοητευτεί. Όποιος, επίσης, ελπίζει σήμερα το εντελώς αντίθετο, δηλαδή ν’ ακούσει ότι η ΕΕ δεν θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να κρατήσει στους κόλπους της την Βρετανία, τότε θα δει τις ελπίδες του να θρυμματίζονται», είπε η Μέρκελ.

Ισορροπώντας σε ένα λεπτό σκοινί, η Καγκελάριος, αφού εξήρε την συμβολή της Βρετανίας στην ασφάλεια της Ευρώπης στον Β’ Παγκόσμιο, στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις αλλά και στις γερμανο-βρετανικές αλλά και το πόσο η ΕΕ έχει φέρει «ειρήνη στην Ευρώπη καθιστώντας αδιανόητο έναν πόλεμο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια δυνατή φωνή μέσα στην ΕΕ. Αν το έχουμε αυτό, θα είμαστε ικανοί να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές προς όφελος όλων». Εκτίμησε δε ότι η οποιαδήποτε πρόταση μεταρρύθμισης θα έχει την ευκαιρία να τεθεί τόσο από τη Βρετανία όσο και από τον οποιονδήποτε άλλον όταν επιτευχθεί μεγαλύτερη εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε επίπεδο ευρωζώνης. Ακόμη και τότε, όμως, εκτίμησε «θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο».

Πρακτικά η Μέρκελ φάνηκε διατεθειμένη να «προσφέρει» στον Κάμερον κάποια μικρά «ανταλλάγματα» ως προς το αίτημά του για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ. Σύμφωνα, όμως, με το βρετανικό Τύπο, τα ανταλλάγματα αυτά είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα ο Κάμερον θα ήθελε και δύσκολα θα είναι, αρχικά τουλάχιστον, κάτι περισσότερο από μια μικρή ευελιξία ως προς την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών. Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, πριν λίγες εβδομάδες, είχε σαφώς ταχθεί ενάντια στη διαβούλευση για μεταρρυθμίσεις, στο άμεσο μέλλον, «πετώντας το μπαλάκι» στην Βρετανία υιοθετώντας την άποψη ότι θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει η Βρετανία τι θέλει και μετά να εξεταστεί το ζήτημα των αλλαγών.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει σειρά μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ προς όφελος της Βρετανίας εφόσον επανεκλεγεί. Υιοθέτησε την άποψη περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος το 2017 πιεζόμενος ολοένα περισσότερο από τον αυξανόμενο αριθμό των ευρωσκεπτικιστών τόσο γενικότερα στην βρετανική πολιτική σκηνή, πχ το κόμμα της Ανεξαρτησίας, όσο και ειδικότερα εντός του κόμματός του. Αν και δεν έχει διευκρινίσει τι είδους «μεταρρυθμίσεις» σκοπεύει να προτείνει στις Βρυξέλλες, επανέλαβε και χθες γενικόλογα ότι θεωρεί τις «αλλαγές δυνατές και ικανές να γίνουν». Με βάση αποσπασματικές δηλώσεις του, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να διαπραγματευτεί είναι ο περιορισμός στην ελευθερία της μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ των μελών της ΕΕ (κυρίως από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ προς τις πλουσιότερες πχ το ελληνικό ρεύμα μετανάστευσης προς Γερμανία, Βρετανία κλπ), η αντιμετώπιση της «πανευρωπαϊκού τουρισμού κοινωνικής πρόνοιας», όπως περιγράφει τις μετακινήσεις πολιτών από χώρα σε χώρα όπου κάνουν χρήση ταυτόχρονα των προνομίων της κοινωνικής ασφάλισης όλων των κρατών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η Μέρκελ είχε προγραμματιστεί να πάρει το τσάι της με τη βασίλισσα πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο. Προφανώς, το ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε στα σώματα της Βουλής, έγινε δεκτή στην Ντάουνινγκ Στρητ και είδε τη Βασίλισσα ενώ ο Ολλάντ είδε τον Κάμερον σε μια αεροπορική βάση και έφαγε μαζί του σε μια τοπική πάμπ (έστω και αν ήταν γκουρμέ), σε σημειολογικό επίπεδο, δείχνει ότι στο Λονδίνο τουλάχιστον έχουν απόλυτη συναίσθηση ποιος κάνει κουμάντο στην ΕΕ και ποιον πρέπει να «καλοπιάσουν»..

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα