O Αλέξης Τσίπρας ως …επίγονος του Ανδρέα Παπανδρέου!

«Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος;» Μπερνάρ Σώ.

 

Του Κώστα Ροδινού

Προσπαθώντας να εξηγήσω την ευκολία με την οποία ξιφολκούν εναντίον της ΕΕ οι λεγόμενες …αντιμνημονιακές δυνάμεις, αναρωτιέμαι αν δώσαμε ποτέ βάση στην παρακαταθήκη του Θουκυδίδη ότι «η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω των παραδειγμάτων»; Πολύ φοβούμαι πως όχι!

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η Ελλάδα

φλερτάρει με την ιδέα μιας Αριστερής Κυβέρνησης την οποία δεν υποστηρίζουν μόνο οι …αριστεροί,  αλλά και πολίτες άλλων πολιτικών πεποιθήσεων με τρία βασικά επιχειρήματα τα οποία και θα επιχειρήσω να αναλύσω.

 

Όπως ο Γ. Παπανδρέου!

Δεν έχουν περάσει ούτε τρία χρόνια από τότε, που ο κ. Γ. Παπανδρέου, εν μέσω  παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έλεγε στον ελληνικό λαό, ότι «λεφτά υπάρχουν»! Ότι ουδείς λόγος συνέτρεχε να ληφθούν, ακόμα και τα μέτρα (που σήμερα φαντάζουν με χάδι) που είχε εξαγγείλει ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ! Και σαν να μην έφθανε αυτό, όπως ενθυμείστε, έδωσε και εκείνο το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1 δις, ενώ ακύρωσε και εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης!  Κατόπιν, αφού πέρασε ένα εξάμηνο απραξίας, η χώρα οδηγήθηκε  διά της «via Dolorosa» του Μνημονίου στην οδό της… σωτηρίας.

Ο κ. Τσίπρας δεν επιδεικνύει όμοια ανευθυνότητα με εκείνη  του κ. Παπανδρέου το 2009; Δεν κλείνει τα μάτια στην προφανή κρίση, υποσχόμενος  στον ελληνικό λαό έναν εύκολο δρόμο; Δεν δεσμεύεται  ό,τι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσει τους νόμους του μνημονίου και την επομένη των εκλογών η χώρα θα γυρίσει περίπου στην κατάσταση που ήταν το 2009; Το ερώτημα που έχει ενδιαφέρον να υποβληθεί είναι, αν θα ακυρώσει και το κούρεμα του χρέους;

Βέβαια, το κακό δεν είναι ό,τι το λέει. Έχουμε ακούσει και άλλες φορές ψεύτικα λόγια! Το κακό είναι που κάποιοι πιστεύουν ό,τι μπορεί να  τα κάνει όλα αυτά και χωρίς κόστος μάλιστα!

Γιατί; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι οι ευρωπαίοι δεν θα …τολμήσουν να αντιδράσουν! Γιατί η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι τέτοιας έκτασης, ώστε θα επιλέξουν να ανεχτούν την θρασύτητά μας, γιατί θα τους κοστίζει λιγότερο!

Όποιος νομίζει ότι αυτού του είδους η κουτσαβάκικη λογική θα φέρει θετικά αποτελέσματα στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης, μάλλον  βρίσκεται σε άλλον πλανήτη.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να υποβάλει το ρητορικό ερώτημα σε ποιά συνθήκη είναι  γραμμένη η διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από την Ευρωζώνη, ξεχνάει ότι σε πρώτη φάση εκείνο που προέχει είναι η πολιτική βούληση. Αν διαπιστωθεί, τότε η διαδικασία μπορεί να επινοηθεί τόσο γρήγορα που δεν θα προλάβουμε να πάρουμε χαμπάρι τι μας βρήκε!

Και δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να μας βγάλουν από την ΕΕ. Μπορούν απλούστατα να διακόψουν τη χρηματοδότηση! Που θα βρει ο κ. Τσίπρας τα χρήματα για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της;

Όπως ο Α. Παπανδρέου!

Το δεύτερο επιχείρημα που ακούω από αρκετούς, είναι πώς

Keywords
Τυχαία Θέματα