Μετά τα δημοσιεύματα του Antinews κυβερνητική παρέμβαση για τα 550 εκατομμύρια των τραπεζών

19:55 7/9/2012 - Πηγή: Antinews

Μια ακόμα επιτυχία κατέγραψε το antinews κι αυτή τη φορά σχετίζεται με την υπόθεση της μη διεκδίκησης από τις τράπεζες οφειλής 550 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος. Ο σάλος που ξέσπασε, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δε μπορούσε παρά να έχει αποτέλεσμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πριν από λίγο –προφανώς εν γνώσει του Μαξίμου- απέστειλε

επιστολή προς τον Γ. Προβόπουλο και τον Γ. Ζανιά ως πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και τους ζητά να καταθέσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα του χρέους διότι το ποσό των 550 εκατ. ευρώ εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι το χρέος των τραπεζών έχει περαστεί στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να εισπραχθεί, αλλιώς θα υπάρξει νέα, σημαντική μαύρη τρύπα. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας:

«Γνωρίζετε την εκκρεμότητα που υφίσταται σε σχέση με το θέμα της σταθερής απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου στις τράπεζες που υπήχθησαν στο α΄ μέτρο του Ν.3723/2008.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την βούληση για τη διευθέτηση του θέματος δεδομένου ότι εγγράφεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό.Παρακαλώ, σε συνέχεια της Συνεδρίασης στο Συμβούλιο Συστημικής  Ευστάθειας, να έχω, το ταχύτερο δυνατό, τις θέσεις σας για την διευθέτηση του ζητήματος».

Εμείς προφανώς και πρέπει να συγχαρούμε τον κ., Σταϊκούρα για την πρωτοβουλία που πήρε και η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την άποψη που εξέθεσε στη Βουλή προχθές. Είχε πει τότε ότι η επιστροφή των οφειλών θα δημιουργούσε «σοβαρά προβλήματα στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και η κυβέρνηση εξετάζει και αναζητά βέλτιστη λύση, μεριμνώντας σε κάθε περίπτωση για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο κ. υπουργός κάνει μια στροφή 180 μοιρών στην άποψή του η οποία θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι επρόκειτο για κάποιο… φραστικό λάθος, για γκάφα της στιγμής κι όχι για σκόπιμη στήριξη των μεγαλοτραπεζιτών. Με την επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας διορθώνει το μεγάλο του λάθος. Αυτό του το αναγνωρίζουμε.

Όμως, θα πρέπει να πούμε κάτι τελευταίο: Θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση. Αν δεν υποχρεωθούν οι τράπεζες να πληρώσουν τα 550 εκατ. ευρώ και βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση που όμως δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, τότε θα μας βρουν απέναντί τους. Και θα είμαστε πιο σκληροί από ποτέ. Διότι είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί όταν θέλουν να υπεκφύγουν από κάτι, συστήνουν μια επιτροπή ή πετάνε αλλού το μπαλάκι. Ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο και στην περίπτωση του κ. Σταϊκούρα.

Τι είχαμε γράψει:

Προς κυβέρνηση: Ιδού πως δεν θα κοπούν τα ειδικά μισθολόγια

Γράφουμε και σε προηγούμενη ανάρτηση για τα 555 εκατ. ευρώ που χρωστάνε οι τράπεζες στο κράτος, από την ανακεφαλαιοποίησή τους επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη και κυβέρνησης Καραμανλή.

Το θέμα αποκάλυψε πρόσφατα στ

Keywords
Τυχαία Θέματα