Μερκοζί εναντίον όλων


Δημοσιονομική πειθαρχία «γερμανικού τύπου», μέσω ευρείας αναθεώρησης της Συνθήκης, απαιτούσε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες από τους εταίρους της η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, με τη στήριξη του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Η σκληρή στάση των Γερμανών προκαλεί εντονότατη δυσφορία στους εταίρους, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναζητούσε τρόπους αποφυγής

ενός «ναυαγίου», με τεράστιες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε μια εξαιρετικά αβέβαιη ως προς το τελικό αποτέλεσμα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεδομένου ότι οι διαφωνίες ήταν τεράστιες και σε ζωτικής σημασίας θέματα.

Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας και η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες.

Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας έθεσε τους εταίρους ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη συγκατάθεσή τους σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης, την οποία δεν θέλει κανένας.

Γερμανοί και Γάλλοι προειδοποίησαν ότι εάν δεν αποφασιστεί η ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «27», τότε θα προχωρήσουν μόνοι οι «17» της ευρωζώνης, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας.

Το Βερολίνο θέλει την ευρεία αναθεώρηση, ώστε να προωθήσει, κυρίως σε επίπεδο ευρωζώνης, μια εξαιρετικά σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στην Κομισιόν, σε θέματα επιβολής οικονομικών πολιτικών όχι μόνο σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και στην αγορά εργασίας, στους μισθούς, στις συντάξεις και γενικά να ασκείται η οικονομική πολιτική των «προβληματικών» χωρών μέσω Βρυξελλών.

Χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τις γερμανικές θέσεις, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, χθες διαφοροποιήθηκαν πλήρως, ζητώντας οι αλλαγές να γίνουν με μια απλουστευμένη αναθεώρηση της Συνθήκης, η οποία δεν απαιτεί επικυρώσεις και δημοψηφίσματα, ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ σε μερικούς μήνες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιτέθηκε ευθέως στο Βερολίνο χαρακτηρίζοντας παράδοξο να εμφανίζονται οι Γερμανοί ως οι καλύτεροι και να λένε ότι πληρώνουν για τους άλλους. Όπως είπε, αυτό δεν είναι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι πάντα υπήρχαν χώρες με πολύ καλύτερες επιδόσεις από το Βερολίνο. Μάλιστα, κατά τον κ. Γιούνκερ η μεγάλη προτεραιότητα της παρούσας Συνόδου είναι η θωράκιση της ευρωζώνης, δηλαδή τη εξεύρεση των μέσων για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων δημοσιονομικά χωρών.

Αργά χθες το βράδυ, και σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική συμφωνία, οι πρόεδροι της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότειναν στο γαλλογερμανικό άξονα να αποφασιστεί τώρα σε επίπεδο «27» μια απλουστευμένη αναθεώρηση της Συνθήκης και σε δεύτερο στάδιο να δεσμευθούν σε μια ευρεία αναθεώρηση. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε χθες να συναινέσει, απειλώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι χώ

Keywords
Τυχαία Θέματα