Ανάσα στους δανειολήπτες έδωσε ο Ντράγκι

Ελαφρύνσεις για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναλυτικά παραδείγματα. Οι προοπτικές περαιτέρω "ψαλιδιού" στο βασικό επιτόκιο.
Ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά και δανειολήπτες προκάλεσε η χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, καθώς η κίνηση αυτή συμπαρασύρει αυτόματα προς τα κάτω και όλα τα επιτόκια δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο αυτό, και δη τα.....
στεγαστικά ,τα οποία όπως τραπεζικές πηγές υπολογίζουν πως αφορούν το 35%-40% της στεγαστικής πίστης, ήτοι
ανέρχονται μεταξύ 25-30 δισ. ευρώ.

Οι δανειολήπτες "πετούν τη σκούφια τους" για την εποχή Ντράγκι ως "τιμονιέρη" της ΕΚΤ, καθώς σε διάστημα ενός μηνός ο Ιταλός τραπεζίτης έχει "ακυρώσει" τις κινήσεις του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος και είχε επιβαρύνει δις τον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων με διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου μέχρι και το 1,5%.

Ενδεικτικά λοιπόν, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια 20 ετών που μέχρι σήμερα είχε επιτόκιο 4% και δόση 606 ευρώ, το επιτόκιο θα αυξηθεί αυτόματα στο 3,75% και η δόση στα 593 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη φυσικά είναι η ελάφρυνση όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό του δανείου.

Η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει επίσης, αν και όχι άμεσα,τους νέους δανειολήπτες των οποίων τα κυμαινόμενα επιτόκια συνδέονται ως επί το πλείστον με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor.

Για παράδειγμα, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, εάν το επιτόκιο μειωθεί από το 4,5% στο 4,25% η δόση θα μειωθεί από 639 ευρώ σε 625 ευρώ.

Η εν λόγω κίνηση αναμένεται όμως να εξελιχθεί θετικά και για τον τραπεζικό κλάδο, που έχει δει το 2011 να ρυθμίζονται εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικά δάνεια, πάνω από 10% των στεγαστικών δανείων έχει "κοκκινίσει" με προοπτικές περαιτέρω επιδείνωσης, ενώ κατά χιλιάδες οι δανειολήπτες προστρέχουν στον "κουρέα" ακόμη και για δικαστική ρύθμιση των δανείων τους, λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης που έχει υποστεί το εισόδημα τους.

Η έστω και οριακή αυτή ελάφρυνση αναμένεται να βοηθήσει κάποιους δανειολήπτες να τα "φέρουν βόλτα" βοηθώντας να αποσοβηθεί περαιτέρω επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Την ίδια στιγμή εκτιμήσεις ξένων οίκων συντείνουν ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φέρει και νέες μειώσεις των επιτοκίων. Η Credit Agricole συγκεκριμένα εκτιμά πως η ΕΚΤ είναι πιθανό να περικόψει τα επιτόκια πολύ παρακατώ από το 1%, καταλήγοντας πως θεωρεί πως τα βασικά επιτόκια θα έχουν πέσει μέχρι το 0,5% μέχρι τον Μάρτιο 2012.

Δ.Κώτσος
http://www.reporter.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα