Μέρκελ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα (με γερμανική...ψύχρα)

Δεν ξέρουμε πράγματι αν το μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, των προσπαθειών των Ελλήνων και της κυβέρνησης από την Άγκελα Μέρκελ είναι αρκετό. Δεν ξέρουμε αν οι προσδοκίες οι δικές μας και των στελεχών της κυβέρνησης ήταν μεγάλες και η Γερμανίδα καγκελάριος, με την ψυχρότητα που τη διακρίνει, απλά τις προσγείωσε.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο «λύκος», στην προκειμένη περίπτωση η Μέρκελ

δεν αλλάζει. Δεν μαλακώνει ούτε στιγμή και παραμένει σταθερή στην πολιτική της σκληρής λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιλέξει για τους λαούς με οικονομικά προβλήματα.

Όποιος είδε τη συνέντευξη τύπου του Αντ. Σαμαρά με την Αγκ. Μέρκελ θα διαπίστωσε ακριβώς τους δύο διαφορετικούς κόσμους, το εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος που βρίσκεται η Ελλάδα και η Γερμανία. Από τη μια η θερμότητα που εξέπεμπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η προσπάθεια να δώσει την ελπίδα που χρειάζονται οι Έλληνες όσο ποτέ. Και φυσικά ο κ. Σαμαράς θέλησε να δείξει ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. «Τα καταφέραμε», είπε ο πρωθυπουργός και έδειξε την αποφασιστικότητά του για οριστική έξοδο από την κρίση.

Από την άλλη, μια Μέρκελ η οποία ήταν «παγωμένη», ούτε καν ένα χαμόγελο, ούτε καν παρέκλινε από τα πιστεύω της. Ακόμη και τα συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τις επιτυχίες της στην οικονομία και για την έξοδο στις αγορές, έβγαιναν από το στόμα της με κόπο. Λες και έπρεπε να πληρώσουμε για να ακούσουμε ένα καλό λόγο από τη… La Nonna.

Δεν είπε κουβέντα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, και αφού η Eurostat στα τέλη Απριλίου επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για μεγάλο πλεόνασμα.

Ακόμη και όταν στην τελευταία ερώτηση της ζήτησαν να πει κάτι για τις τεράστιες θυσίες, για το 1 εκατ. και πλέον ανέργους, για τους νέους που δεν έχουν δουλειά, για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, η κ. Μέρκελ ήταν ατάραχη.

[photo_1]

«Ο δρόμος είναι επώδυνος με πολλές θυσίες όμως ακολουθήθηκε επειδή υπήρχε αλληλεγγύη στην Ευρώπη», είπε θέλοντας να υποστηρίξει το πρόγραμμα που η Γερμανία ετοίμασε και η τρόικα εφάρμοσε. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε οι νέοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν οι δομές και πάνω σ’ αυτές να οικοδομήσει κανείς. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά για τους Έλληνες», επανέλαβε η κ. Μέρκελ, χωρίς να δώσει έστω και μια δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των Ελλήνων.

Όπως είπαμε μπορεί οι προσδοκίες των πολιτών να είναι περισσότερες, όμως, σίγουρα η κ. Μέρκελ δεν μας έκανε τη χάρη.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως με την Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ενώ δήλωσε πως έχει τελειώσει οριστικά η εποχή της αναξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Προανήγγειλε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, λέγοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα, το μέρισμα στους πολίτες και η έξοδος στις αγορές οφείλονται στις θυσίες των πολιτών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα άφησε πίσω της τα δύσκολα και μπαίνει η χώρα στην ανάκαμψη. Μάλιστα, δήλωσε πως μεταξύ άλλων ενημέρωσε και τη γερμανίδα καγκελάριο πως η ανεργία άρχισε να πέφτει και πως δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα η χώρα, δηλαδή νέο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε δύο φορές το έντονο πρόβλημα της ρευστότητας προς την Άνγκελα Μέρκελ και όπως αποκάλυψε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ικανοποιημένη από την ελληνική οικονομία. Τέλος, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο για την επίσκεψή της και την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για τη φιλική υποδοχή και τη γνωριμία με τους νέους επιχειρηματίες, λέγοντας πως στην Ελλάδα είναι φανερή η μεγάλη πρόοδος, κάτι που δείχνει πως άξιζαν τον κόπο οι μεταρρυθμίσεις.

Η κα Μέρκελ αναγνώρισε τις δύσκολες στιγμές τόσο για τους πολίτες όσο και για τις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως είναι αισιόδοξη πως θα συνεχιστεί ο συγκεκριμένος δρόμος. Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ενώ δήλωσε πως η Γερμανία θα βοηθήσει με το επενδυτικό ταμείο.

Όπως αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί και περιμένουν την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου για το ακριβές ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δήλωσε ωστόσο, πως η Ευρώπη το φθινόπωρο θα έχει μία σφαιρική εικόνα για την Ελλάδα και για το πώς θα προχωρήσουμε. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι αγορές εξέφρασαν με πανηγυρικό τρόπο την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτεται τις εκλογές αλλά μόνο την Ελλάδα.

[photo_2]

Σε ερώτηση για το τί σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πως αυτό είναι ένα σινιάλο πως η εμπιστοσύνη επέστρεψε προς την Ελλάδα και χαρακτήρισε de facto βήμα προς την ομαλότητα η επιστροφή στις αγορές. Ωστόσο, δήλωσε πως υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα επιτόκια, όπως η ανεργία και έδωσε συγχαρητήρια γιατί η χώρα κινείται προς την θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στους έλληνες πολίτες, δήλωσε πως γνωρίζει πως ήταν ένας δύσκολος δρόμος, αλλά φαίνεται πως η χώρα πηγαίνει καλύτερα. Σημείωσε πως για τον άνεργο πολίτη, τα στατιστικά στοιχεία δεν του λένε τίποτα όπως και το εάν υπάρχει πλεόνασμα και δήλωσε πεπεισμένη πως στον επόμενο χρόνο σιγά σιγά θα φαίνονται αυτές οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει η ζωή των πολιτών, αλλά έχει αλλάξει η εικόνα και τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και θα συνεχίσει να εργάζεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ ολοκληρώνεται το βράδυ με το δείπνο κάτω από την Ακρόπολη, εκεί που ίσως το αρχαίο ελληνικό φως «φωτίσει» την γερμανίδα καγκελάριο και στην… επόμενη επίσκεψή της δεν μας πει μια από τα ίδια. Και δικαιολογήσει και το λόγο που έκανε τον κόπο να έρθει στην

[photo_3]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα