Μέρκελ: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι στην ατζέντα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σημειώσουν "αποφασιστική" πρόοδο στο προσφυγικό, στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και παρέμεινε σταθερή στις απόψεις της, απορρίπτοντας το κλείσιμο των συνόρων εντός της ΕΕ ως μόνιμη λύση. Απευθυνόμενη στην κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες,

η Μέρκελ επέκρινε τη διχόνοια και τα εθνικά μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες της ΕΕ και τόνισε τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας στην αναχαίτιση της προσφυγικής ροής. Προέτρεψε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να συσπειρωθούν γύρω από το σχέδιο που προβλέπει ότι η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους αιτούντες άσυλο που απορρίπτονται από τις χώρες της ΕΕ.

"Δεν είναι προς τιμήν της Ευρώπης το γεγονός ότι, ως ένωση 28 κρατών-μελών και 500 εκατομμυρίων πολιτών, δυσκολεύεται τόσο πολύ να μοιραστεί το βάρος", δήλωσε η Μέρκελ στο Βερολίνο. Λίγο μετά από τις σημαντικές απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και τα κέρδη του αντιμεταναστευτικού AFD στις περιφερειακές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Μέρκελ έδειξε ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στο εσωτερικό αλλά και στις κυβερνήσεις της ΕΕ, εν όψει της συνόδου κορυφής, μέσω μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης. Εν τω μεταξύ, χώρες από την Αυστρία ως τα Δυτικά Βαλκάνια και την ΠΓΔΜ έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους αιτούντες άσυλο, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες σε μέρη όπως η Ειδομένη στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Μέρκελ καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τες κοντόφθαλμες και μια απειλή για την ενότητα της ΕΕ, επικαλούμενη την ταλαιπωρία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα ως λόγο για να ακολουθήσουν μια ευρεία λύση. "Αν όλα αυτά τα δομικά στοιχεία οδηγήσουν σε μια συνολική στρατηγική, τότε θα μπορούσαμε πράγματι να επιτύχουμε μια βιώσιμη, υγιή και κοινή ευρωπαϊκή λύση" είπε στην ομιλία της. Η διήμερη σύνοδος κορυφής "θα είναι επίσης ορόσημο -καθοριστική θα έλεγα- χωρίς να είμαι σε θέση να πω ακριβώς τι απόφαση θα ληφθεί".

ΕΕ και Τουρκία

Εννέα ημέρες μετά από την πρόταση της Τουρκίας για επανεισδοχή των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν μέσω Αιγαίου φτάνοντας στην Ελλάδα, παίρνοντας ως αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα, απελευθέρωση της βίζα και περαιτέρω συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχές της και ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι δεδομένη.

"Αυτό που είναι καθοριστικό είναι ότι η έκβαση των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παραμένει αορίστου χρόνου και βασίζεται καθαρά στο γεγονός ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα τώρα" δήλωσε η Μέρκελ υπό τις επευφημίες των βουλευτών. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ αψήφησε τους επικριτές εντός του συνασπισμού της, επιδιώκοντας μια πανευρωπαϊκή λύση, παρότι πολλοί ψηφοφόροι του CDU στράφηκαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) κατά τις τρεις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Αν οι χώρες της ΕΕ βασιστούν στο κλείσιμο των συνόρων, "η απογοήτευση για τους πολίτες θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο τέλος από τις ανησυχίες που έχουν τώρα", δήλωσε η Μέρκελ.

Για την Ελλάδα

Η καγκελάριος κάλεσε την Αθήνα να συνεχίσει την δημιουργία καταφυγίων και hotpots στην Ελλάδα. "Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της", δήλωσε η Μέρκελ. "Βοηθάμε την Ελλάδα, τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά".

Η Μέρκελ προέτρεψε επίσης την ΕΕ να μεταρρυθμίσει το σύστημα του Δουβλίνου, το οποίο προβλέπει κανόνες για το άσυλο στις χώρες της ΕΕ. "Πρέπει να γνωρίζουμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα", είπε. "Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε το θέμα θα επηρεάσει τη Γερμανία και την Ευρώπη μακροπρόθεσμα".

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα