Η αλήθεια για το «άνοιγμα» των ελληνοαλβανικών συνόρων το ’92

Η ιστορία διδάσκει, αρκεί κανείς να είναι... καλοπροαίρετος και να αναζητεί τις σωστές πηγές. Με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία, κάποιοι «καλοθελητές» βρήκαν αφορμή να επιτεθούν στον Α. Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να μιλάει για το μεταναστευτικό διότι τάχα άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία το 1992.

Κατ’ αρχάς μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι την ανιστόρητη επίθεση εξαπέλυσαν κάποιοι

που αν δεν τους είχε βοηθήσει ο Σαμαράς δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους.

Αλλά ας το ξεπεράσουμε, καθώς ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος, κι ας δούμε τι πραγματικά συνέβη εκείνη την περίοδο.

Οι εν λόγω «ειδήμονες», λοιπόν, προτού βάλουν την λάσπη στον ανεμιστήρα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα ελληνοαλβανικά σύνορα ως εκείνη την περίοδο άλλα και επί δεκαετίες δεν ήταν «κλειστά» από την Ελλάδα. Ήταν κλειστά από το καθεστώς του Αλία.

Τότε υπήρχαν ηλεκτροφόρα σύρματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και οι αλβανοί φρουροί πυροβολούσαν όσους προσπαθούσαν να φύγουν. Όταν κατάρρευσε το καθεστώς του Αλία , καταργήθηκαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα και χαλάρωσε η φύλαξη από πλευράς Αλβανίας.

Μέχρι την παραίτηση Σαμαρά, αρχές Απριλίου του 1992, βάσει των στοιχείων της αστυνομίας, είχαν περάσει τα σύνορα μέχρι 30.000, σχεδόν στο σύνολό τους Βορειοηπειρώτες. Η μεγάλη είσοδος πληθυσμών από την Αλβανία στην Ελλάδα κλιμακώθηκε μετά από το 1993, όπου οι Αλβανοί «έμπαιναν σαν τις σταφίδες» κι αφότου είχε φύγει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι χιλιάδες Αλβανών πήγαν τότε και στην Ιταλία. Μήπως ο Σαμαράς «άνοιξε» και τα σύνορα της Ιταλίας; Την ίδια εποχή εκατοντάδες χιλιάδες από τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που κατέρρεαν πήγαν σε διάφορες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Μήπως ο Σαμαράς «άνοιξε» και τα δικά τους σύνορα;

Ακόμα, μετά από το 1995 και μέχρι το 2004, στην Ελλάδα εισέρρευσαν εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Κεντρική Ασία. Κι όσοι ζητούσαν από τότε να έχει η Ελλάδα «ανοιχτά σύνορα», έχουν σήμερα το θράσος και μιλάνε…

Ποια είναι η αλήθεια; Το Δεκέμβρη του 1991, ως υπουργός των Εξωτερικών ακόμα, ο Αντώνης Σαμαράς, επισκέφτηκε χωριά Βορειοηπειρωτών. Κι ενώ τότε ακόμα απαγορεύονταν στην Αλβανία κάθε είδος θρησκευτικών εκδηλώσεων, τους ευχήθηκε «να γιορτάσουν του χρόνου ελεύθερα Χριστούγεννα»! Δηλαδή στην Βόρεια Ήπειρο! Μια αυτονόητη ευχή για αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας και των υπόλοιπων ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αλβανία. Μια συμβολική χειρονομία τόνωσης ηθικού, σε δύσκολες ώρες, που τη θυμούνται ακόμα οι Βορειοηπειρώτες. Και φυσικά ξέχασαν να πουν για τον συνεχή και άοκνο αγώνα του Σαμαρά να κρατήσει ψηλά τον ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου.

Ανάλογη κίνηση είχε κάνει και το 1989 όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ζολώτα. Τότε είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να υποδεχτεί την πτήση που μετέφερε Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στη Ρουμανία και επέστρεψαν εξ αιτίας των αναταραχών στην πόλη Τιμισοάρα. Αναταραχές οι οποίες εν τέλει οδήγησαν στην πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου.

«Εύχομαι και ελπίζω του χρόνου, οι βορειοηπειρώτες αδελφοί μας, να μπορούν να κάνουν ελεύθεροι Χριστούγεννα στις πατρογονικές τους εστίες», είχε δηλώσει ο Σαμαράς. Δηλαδή στην Βόρεια Ήπειρο!

Κι αυτές τις ευχές τις μετέτρεψαν οι φωστήρες σε … «άνοιγμα συνόρων» της Ελλάδας για εκατομμύρια Αλβανούς! Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!

Γιατί όμως ξέχασαν να αναφέρουν τον καταστρεπτικό ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο άνοιγμα των συνόρων;

Τους το θυμίζουμε κι αυτό. Στις 28 Αυγούστου του 1987 ελήφθη απόφαση για άρση του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως εισηγήθηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, και ενέκρινε ομόφωνα το τότε υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.

«Η Κυβέρνηση αποφαίνεται και δηλώνει ότι ο χαρακτήρας της Αλβανίας σαν εχθρικού κράτους έχει πάψει να υφίσταται. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η δήλωσή της αυτή αποτελεί την αφετηρία για την ρύθμιση των ζητημάτων που είναι ακόμη εκκρεμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήδη, οι αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες μελετούν προσεκτικά τον προσφορότερο τρόπο για την νομική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων αυτών. Ο τερματισμός της προηγούμενης κατάστασης θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο φίλων χωρών και την διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδικότερα θα είναι προς όφελος της Ελληνικής μειονότητας, για την οποία το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει αμέριστο και η οποία, καλλιεργώντας τις παραδόσεις και την εθνική της ταυτότητα, θα αποτελεί μια σταθερή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες και τον Αλβανικό λαό», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης του «πατριώτη» Ανδρέα Παπανδρέου.

Βέβαια δεν είπαν κι ότι ο λαοπλάνος Ανδρέας - του οποίου τις πρακτικές αντιγράφει ο Αλέξης - σε «συνεργασία» με τον Μητσοτάκη συντηρούσαν όλη αυτή την εκστρατεία λάσπης κατά του Σαμαρά, για να επισκιάσουν την πατριωτική στάση που κράτησε στο Μακεδονικό.

Τέλος, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη για να υπερασπιστούν την επιτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ξέχασαν να πουν ότι κατάφερε να ελέγξει τις ροές παράνομων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο εμφύλιος στη Συρία άρχισε πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Σαμαράς, σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έμπαιναν ελάχιστοι στην Ελλάδα και ίδιος αριθμός παράνομων μεταναστών έφευγαν. Επαναπατρίζονταν!

Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 πέρασαν από την Ελλάδα περίπου 40.000 μετανάστες και το 2015 περίπου 850.000.

Δηλαδή η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και του «λιασίματος» των μεταναστών οδήγησε στην σημερινή τραγική κατάσταση. Στην απομόνωση της Ελλάδας και την μετατροπή της σε ένα απέραντο hotspot...

Αυτά δεν μπορούσαν να τα πουν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Τσίπρα;

Αιδώς Αργείοι...

Διαβάστε κι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα