Μελάνια Τραμπ: Το σκάνδαλο που επισκιάζει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να αποτρέψουν το σκάνδαλο λογοκλοπής να επισκιάσει την επίσημη υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, καθώς η σύζυγός του, Μελάνια δανείστηκε μεγάλα κομμάτια της ομιλίας της από την Μισέλ Ομπάμα. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας δεν αρνήθηκαν τις ομοιότητες μεταξύ της ομιλίας της Τραμπ στο συνέδριο στο Κλίβελαντ με αυτήν που έδωσε η πρώτη κυρία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών το 2008 στο Ντένβερ - υποστηρίζοντας αντίθετα ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν συνηθισμένες.

Τη Δευτέρα, η Τραμπ, ένα πρώην μοντέλο με καταγωγή

από τη Σλοβενία, είπε ότι οι γονείς της την δίδαξαν "ότι πρέπει να εργάζεστε σκληρά για ό, τι θέλετε στη ζωή, ο λόγος σας να είναι υπόσχεση και να κάνετε αυτό που λέτε". Ωστόσο, μέσα σε λίγα λεπτά, οι σχολιαστές σημείωσαν ότι και η Μισέλ είχε επίσης πει το 2008 ότι πρέπει "να εργάζεσαι σκληρά για αυτό που θες στη ζωή, ότι ο λόγος σου πρέπει να είναι υπόσχεση και να κάνεις αυτό που λες ό,τι θα κάνεις". Ο ισχυρισμός της Τραμπ ότι θα περάσει αυτές τις αρχές στις μελλοντικές γενιές "επειδή θέλουμε τα παιδιά μας σε αυτό το έθνος να ξέρουν ότι το μόνο όριο για τα επιτεύγματά τους είναι η δύναμη των ονείρων τους και η προθυμία να εργαστούν για αυτά" ταιριάζει επίσης πολύ με το απόσπασμα της Μισέλ να μοιράζονται αυτές τις αξίες "επειδή θέλουμε τα παιδιά μας - και όλα τα παιδιά σε αυτό το έθνος - να γνωρίζουν ότι το μόνο ανώτατο όριο για τα επιτεύγματά τους είναι η εμβέλεια των ονείρων τους και η προθυμία τους να εργαστούν γι 'αυτά".

Ενώ οι εκλέκτορες ετοιμάζονταν να προσφέρουν επίσημα στον Ντόναλντ Τραμπ το προεδρικό χρίσμα του κόμματος την Τρίτη το βράδυ, η διαμάχη για τη λογοκλοπή ξανάνοιξε εσωτερικές πληγές και υπονόμευσε τις προσπάθειες της εκστρατείας του να κάνει μια πιο "καλογυαλισμένη" εμφάνιση εν όψει των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου. Μια πηγή είπε ότι την ευθύνη για το περιστατικό λογοκλοπής έχει ο επί χρόνια βοηθός του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Η πηγή είπε ότι ο βοηθός του είχε εγκρίνει την ομιλία και είχε κάνει τις τελικές διορθώσεις.

Ο Μάναφορτ αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό κατά τη διάρκεια μιας θορυβώδους ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιμένοντας ότι η χρήση κοινοτοπιών στη γλώσσα της Τραμπ δεν θα πρέπει να μειώσει τα λόγια της. "Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι προσωπικά γι' σε αυτήν, αλλά είναι προσωπικά και για πολλούς ανθρώπους, ανάλογα με τις ιστορίες της ζωής τους", δήλωσε ο πρόεδρος της εκστρατείας του Τραμπ. "Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι σε αυτή την ομιλία που δεν αντικατοπτρίζει τη σκέψη της και είμαστε σίγουροι ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι προσωπικές. Το γεγονός είναι ότι λέξεις όπως 'φροντίδα' και 'σεβασμός' και συμπόνια δεν είναι σπάνιες λέξεις", πρόσθεσε ο Μάναφορτ. "Και λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για την οικογένεια, είναι συνήθεις λέξεις. Προφανώς η Μισέλ Ομπάμα αισθάνεται πολύ παρόμοια συναισθήματα προς την οικογένειά της".

Αλλά ο επί χρόνια αντίπαλος του Μαναφορτ, ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, άρπαξε την ευκαιρία για να "στρίψει το μαχαίρι στην πληγή", σε μια τηλεοπτική εμφάνιση στο CNN. "Όποιος υπέγραψε την ομιλία θα πρέπει να λογοδοτήσει", είπε. Και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι αν ήταν ο Πολ Μάναφορτ θα πρέπει να παραιτηθεί". Ο Λεβαντόφσκι συχνά συγκρούστηκε με τον Μάναφορτ για την κατεύθυνση της εκστρατείας και τελικά εκδιώχθηκε μετά από πολλές εσωτερικές μάχες.

Κατ' ιδίαν, ο Τραμπ λέγεται ότι είναι έξω φρενών επειδή καταστράφηκε η ομιλία της συζύγου του, και μερικά ανώτεροι σύμμαχοί του στο κόμμα έσπευσαν να αναζητήσουν όλο και πιο περίτεχνες εξηγήσεις. "Εάν η ομιλία της Μελάνια είναι παρόμοια με την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα, θα πρέπει να μας κάνει όλους πολύ χαρούμενους γιατί δείχνει πως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες" δήλωσε ο πρώην υποψήφιος του GOP Μπεν Κάρσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Παρ 'όλα αυτά, το περιστατικό απειλεί να επισκιάσει την προσπάθεια του Τραμπ να δείξει μια νέα και ενωτική εικόνα, μετά και τις τελευταίες προσπάθειες των εσωκομματικών του αντιπάλων να μπλοκάρουν την υποψηφιότητά του. Την Τρίτη, το συνέδριο ανέμενε την ομιλία του Πολ Ράιαν, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον Τραμπ και έχει εκφράσει ανησυχίες για τα ρατσιστικά σχόλιά του.

Οι επικριτές στο Internet, πάντως, έχουν μια μάλλον πιο ευχάριστη διάθεση για το θέμα της λογοκλοπής, σημειώνοντας ότι ο ισχυρισμός της Μελάνια Τραμπ, ότι ο σύζυγός της "ποτέ δεν θα παραιτηθεί, και, το σημαντικότερο, ποτέ δεν θα σας απογοητεύσει" είναι …λογοκλοπή της ποπ επιτυχίας του Ρικ Ασλεϊ από το 1987 "Never Gonna Give You Up".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα