Μειώνονται οι επιλογές των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα;

Με την τέταρτη δοκιμή πυραύλων σε τέσσερις ημέρες, η Βόρεια Κορέα έδωσε μια έντονη υπενθύμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το εξοπλιστικό της πρόγραμμα δεν πρόκειται να σταματήσει. Το Τόκιο και η Ουάσιγκτον ζήτησαν επειγόντως συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο νωρίς το πρωί, τοπική ώρα, της Τρίτης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν δύο διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Συνολικά, η Βόρεια Κορέα έριξε 21 πυραύλους κατά τη διάρκεια 14 δοκιμών από τον Φεβρουάριο, βελτιώνοντας περαιτέρω την τεχνολογία της με κάθε εκτόξευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι "ο κόσμος έχει λάβει το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας ξεκάθαρα και με σαφήνεια", προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ, "έδειξε την περιφρόνησή της για τους γείτονές της, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς". "Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες αυξάνουν μόνο την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου", ανέφερε σε δήλωσή του. "Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι".

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την εκτόξευση της Τρίτης, αλλά πρόσφατο σχόλιο που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είναι "πηγή πονοκεφάλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό". "Πολύ αναστατωμένος από τις επιτυχημένες δοκιμές ICBM (Βόρεια Κορέα), ο Τραμπ πανικοβλήθηκε, μιλώντας για 'πυρ και μανία' χωρίς προηγούμενο στον κόσμο", ανέφερε το KCNA, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι "ρίχνει φωτιά στην ήδη επιδεινωμένη κατάσταση".

Περισσότερες κυρώσεις;

Αν και η συνεδρίαση είναι στην ημερήσια διάταξη, δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να σταματήσει η βόρεια Κορέα να εκτοξεύει πυραύλους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, επιβλήθηκε νέος γύρος κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δυνατότητα της χώρας να κερδίσει χρήματα από το εξωτερικό, μερικά από τα οποία βοηθούν στη χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος.

Ωστόσο, αντί να περιορίσει τις δοκιμές πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, η διεθνής εκστρατεία πίεσης φαίνεται να έχει σκληρύνει την αποφασιστικότητα του καθεστώτος. "Το όριο είναι ότι πέταξαν έναν πύραυλο πάνω από μια γειτονική χώρα χωρίς να τους προειδοποιήσουν", δήλωσε ο John Delury, καθηγητής στο Graduate School of International Studies του Πανεπιστημίου Yonsei. "Αυτές οι βορειοκορεάτικες δοκιμές πυραύλων είναι εμβληματικές για το συνεχιζόμενο δίλημμα ασφαλείας όπου υπάρχουν εχθρικά μέρη που λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν το ένα το άλλο και κάθε βελτίωση από την αποτρεπτική ικανότητα μιας πλευράς είναι μια πρόκληση για την άλλη πλευρά".

Επιλογές

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει μια εκστρατεία "ειρηνικής πίεσης" για να πιέσει για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος, αλλά η Βόρεια Κορέα αναφέρει ότι πρέπει να αναπτύξει το όπλο της για να αποτρέψει μια επικείμενη αμερικανική εισβολή. Ενώ ο Λευκός Οίκος λέει ότι η διπλωματία προτιμάται όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ, οι συνομιλίες δεν θα είναι άνευ όρων και μια στρατιωτική επιλογή παραμένει "στο τραπέζι".

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει ότι αρνήθηκε τις προηγούμενες συμφωνίες, πρέπει να προσφέρει κάποια απόδειξη ότι θα διαπραγματευτεί με καλή πίστη. Είπε την περασμένη εβδομάδα σε μια ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η πρόσφατη έλλειψη δοκιμών πυραύλων μπορεί να είναι "το σήμα που ψάχνουμε".

Η εκτόξευση της Τρίτης, ωστόσο, άλλαξε το παιχνίδι, υποστηρίζει ο Adam Mount του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο. "Εάν είχαμε ένα παράθυρο ανοιχτό τον Αύγουστο, αυτό το παράθυρο έκλεισε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες είναι αδύνατες, αλλά σημαίνει ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε. Ο Mount ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά, δίνοντας τελεσίγραφο του τι συνιστά αποδεκτή συμπεριφορά από τους Βορειοκορεάτες και τι πρέπει να περιμένει να λάβει.

Ορισμένα από τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ - όπως όταν είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρει "πυρ και μανία" αν συνεχίσει να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες- μπορεί να κάνουν ισχυρούς τίτλους, αλλά είναι πολύ ευρεία για να έχουν ορατό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. είπε ο Mount. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δημιούργησαν μία συνεκτική και ισχυρή απάντηση στη Βόρεια Κορέα", ανέφερε ο Mount. "Εάν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση που να είναι προσαρμοσμένη σε αυτό για να το αποτρέψει να συμβεί στο μέλλον, θα συνεχίσει να συμβαίνει".

Ο Bruce Bennett, ανώτερος ερευνητής της RAND Corporation που ειδικεύεται στη Βόρεια Κορέα, λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους με στοχοθετημένη στρατιωτική αντίδραση. "Αυτή η στρατιωτική δράση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πτήση ενός πυραύλου κρουζ Tomahawk πάνω από τη Βόρεια Κορέα και απευθείας πάνω από την Πιονγκγιάνγκ για να δείξει ότι και οι δύο μπορούν να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι", είπε ο Bennett. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στραφούν σε μια πιο βαθμιαία, πολυδιάστατη στρατηγική που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μείζονος κλιμάκωσης της Βόρειας Κορέας, αλλά εξακολουθεί να πλήττει τη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας σημαντικό κόστος", δήλωσε.

Πραγματικότητα

Μετά από πέντε πυρηνικές δοκιμές και δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η ευκαιρία να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε και έφυγε. Οι προσπάθειες εξαγωγής όπλων στη Βόρεια Κορέα - όπου η αξιόπιστες πληροφορίες είναι σπάνιες -θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

"Εάν τους επιτεθείτε αφού έχουν τα πυρηνικά όπλα, δεν είναι ένας προληπτικός πόλεμος, είναι ένας απλός πυρηνικός πόλεμος ", δήλωσε ο Jeffrey Lewis, εμπειρογνώμονας μη διάδοσης των πυρηνικών στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών James Martin Center for International Studies. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, τα τεράστια αποθέματα πυροβολικού της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ και των γύρω περιοχών της. Ο στρατός της Ιαπωνίας πιθανότατα δεν έχει την ικανότητα να απαντά με σθένος χωρίς βοήθεια από τις ΗΠΑ, καθώς είναι μια πρωταρχικά αμυντική δύναμη.

Ο άνευ όρων διάλογος είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές που πιστεύουν ορισμένοι παρατηρητές της Βόρειας Κορέας ότι πρέπει να δοκιμαστούν. Η τρέχουσα διαδικασία καταστολής της Βόρειας Κορέας είναι αυτή που χρησιμοποιείται στη χώρα, υποστηρίζει ο Delury του Πανεπιστημίου Yonsei. Η τιμωρία της Βόρειας Κορέας για τις δοκιμές πυραύλων - τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εμπόδισε να διεξαγάγει - είναι "η λογική αντίδραση, αλλά δεν αλλάζει το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Delury. "Συνεχίζουν απλά κατά μήκος αυτής της τροχιάς". "Δεν υπάρχει πραγματικά καλή επιλογή", δήλωσε στο CNN ο Robert Kelly, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Pusan της Νότιας Κορέας. "Αν υπήρχε, δεν θα μιλούσαμε για αυτό κάθε λίγους μήνες. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει με τη Βόρεια Κορέα".

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα