Με την πλάτη στον τοίχο... και χωρίς γραβάτα

Όσο περνούν οι μέρες αποκαλύπτεται το παρασκήνιο του ναυαγίου στο Eurogroup και πώς ο Αλέξης Τσίπρας δάγκωσε την... γραβάτα του. Αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για το πως για ακόμη μια φορά ο Τσακαλώτος εκπροσώπησε την Ελλάδα καταστροφικά και θα έπρεπε να έχει πάει σπίτι του. Διότι καλό παιδί, χωρατατζής και καλός οικονομολόγος, όπως λένε, αλλά από διαπραγμάτευση είναι σκράπας.

Και κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα,

όμως, δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος. Συνολική και συλλογική είναι η ευθύνη, όπως ευθύνεται και ο ελληνικός λαός που έδωσε ψήφο τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν κλήθηκε να αποφασίσει ποιος θα έκανε καλύτερη διαπραγμάτευση. Ακόμη και ο... Μεϊμαράκης αν εκλεγόταν τότε πρωθυπουργός θα ήταν... θεός μπροστά στον Αλέξη.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται τώρα που ξένα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τι συνέβη στις Βρυξέλλες, είναι πολλά. Όπως π.χ. ποιος ήταν αυτός που έπεισε την κυβέρνηση ότι οι δανειστές είχαν έτοιμη πρόταση συμφωνίας για το χρέος. Πώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν τόσο αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης και πώς υπουργοί και στελέχη ετοίμαζαν τα καλά κοστούμια για τη γιορτή εξόδου από την κρίση;

Ακόμη και κάποιος ανεκδιήγητος ΑΝΕΛίτης βουλευτής έλεγε ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών να τελειώσουν τα μνημόνια.

Μείζον ερώτημα είναι ποιοι έπεισαν το Μαξίμου ότι στο Eurogroup θα γραφτεί μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της αριστεράς. Του είπε ποτέ Η Μέρκελ κάτι τέτοιο; Του το σφύριξε κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος; Άκουσε ο Τσίπρας τον ανύπαρκτο Γκάμπριελ ή τον άσχετο Μοσκοβισί που έλεγαν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία;

Δεν άκουσε τον Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε, ο οποίος του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους; Τον άκουσε αλλά τα παπαγαλάκια του Μαξίμου έσπευσαν να βγάλουν είδηση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα πήγε απροετοίμαστη και χωρίς plan B στη συνεδρίαση. Πήγε με μόνο όπλο την ψήφιση των μέτρων και έφαγε... πόρτα.

Το μείζον λάθος από το οποίο ξεκινούν όλα είναι ότι πόνταρε όλα τα λεφτά της στην ανακίνηση ενός θέματος εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Τεράστιο λάθος, παγίδα που εγκλωβίστηκε η Ελλάδα με αποτέλεσμα και να μην πάρει τίποτε και να μην κλείσει η αξιολόγηση και να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Και τον Τσίπρα να μην ξέρει πώς να αντιδράσει.

Το πρωί να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με τον Σόιμπλε και το βράδυ να στέλνει μηνύματα στους δανειστές να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι δανειστές, και κυρίως ο Σόιμπλε, εμφανίζονται εκδικητικοί. Όμως, πρόκειται για μια τακτική που θα έπρεπε να έχουν προβλέψει στην κυβέρνηση πριν πάνε με ζουρνάδες και νταούλια να πάρουν συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Μια ακόμη διαπραγμάτευση οδεύει σε απόλυτο Βατερλό και σε μια διαδικασία που μπορεί να φέρει χειρότερα για τη χώρα. Αν μάλιστα υιοθετηθούν σενάρια σαν κι αυτά που εκπόνησε ο ESM για λύσεις στο χρέος σε βάθος χρόνου, μέχρι το... 2080, τότε πάμε κατά διαβόλου. Θα έχουμε διαρκές μνημόνιο, σκληρή λιτότητα για πολλά χρόνια ώστε να πιάνουμε πλεονάσματα άνω του 3%.

Είμαστε υπέρ της άποψης ότι κάπου θα βρεθεί η χρυσή τομή και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Δεν θα επικρατήσουν οι σκληρές θέσεις του Σόιμπλε που ανοίγει ξανά την πόρτα του εθελοντικού Grexit. Κι ακόμη πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Όμως, βλέποντας την ανικανότητα της κυβέρνησης και τα εγκληματικά λάθη που κάνει, δεν θα αποκλείαμε γεγονότα δραματικά. Όπως π.χ. ένα νέο δημοψήφισμα ή κάλπες ακόμη και μέσα στο 2017, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην δίνουν λύση και να δείχνουν στον Τσίπρα ότι τον έπιασαν κορόιδο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα