Με νέο πύραυλο απάντησε το Ιράν στις απειλές των ΗΠΑ

Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν αποκάλυψε τον τελευταίο βαλλιστικό πύραυλο της που μπορεί να φτάσει σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας δεσμεύθηκε ότι η Τεχεράνη θα προωθήσει το πρόγραμμα πυραύλων της, ενάντια στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για το αντίθετο.

Η αποκάλυψη ήρθε κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη, με αφορμή την επέτειο του πολέμου Ιράκ-Ιράν το 1980.

Η κίνηση ήταν μια άμεση πρόκληση προς τον

Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον Αύγουστο υπέγραψε νομοσχέδιο για την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και σε όποιον συνεργάζεται μαζί τους. Αν και το Ιράν καυχιέται εδώ και καιρό ότι έχει πυραύλους στο ίδιο εύρος στο οπλοστάσιό του, ήταν η πρώτη φορά που ο Khoramshahr, με εμβέλεια 2.000 χιλιόμετρα, εμφανίστηκε στο κοινό.

Τον Φεβρουάριο, το Ιράν δοκίμασε τον ίδιο τύπο πυραύλου μεσαίας εμβέλειας, προκαλώντας τον Τραμπ να πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα παρακολουθούν το Ιράν". Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή προς το Ιράν από τον προκάτοχό του, απειλώντας πολλές φορές για την επαναδιαπραγμάτευση ή ακόμη και τη διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας, αλλά και ότι θα πυροβολούν τα ιρανικά σκάφη από στο νερό εάν προκαλέσουν ναυτικά πλοία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Η παρέλαση της Παρασκευής παρουσίασε επίσης διάφορες ιρανικές μονάδες στρατού και δυνάμεις της Επαναστατικής Φρουράς, καθώς και την αστυνομία. Παρόμοιες παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ιρανικές πόλεις. Ο Ρουχανί παρουσίασε την παρέλαση στην Τεχεράνη, λέγοντας ότι το Ιράν δεν θα σταματήσει το πρόγραμμα πυραύλων αλλά θα συνεχίσει να ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνατότητες, παρά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

"Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις στρατιωτικές ικανότητές μας ... είτε το θέλετε είτε όχι", δήλωσε ο Ρουχανί, σε μια άμεση απάντηση στην ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την εβδομάδα. Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι "η στρατιωτική δύναμη του Ιράν έγκειται στη δέσμευσή του να μην εισβάλει ποτέ σε άλλη χώρα ή γη".

Είπε επίσης ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους "καταπιεσμένους λαούς της Υεμένης, της Συρίας και της Παλαιστίνης" - μια αναφορά στο ρόλο του Ιράν στους πολέμους της Υεμένης και της Συρίας και την υποστήριξή της προς παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς.

Η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει τους Σιίτες αντάρτες της Υεμένης, τους Χούτις, εναντίον ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στην εξουσία στην Υεμένη η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Στη Συρία, το Ιράν είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει τρομοκράτες και αποκάλεσε την Τεχεράνη "διεφθαρμένη δικτατορία" και "δολοφονικό καθεστώς". Μιλώντας μια μέρα αργότερα, ο Ρουχανί είπε ότι ο ιρανικός λαός περιμένει μια συγγνώμη από τον Τραμπ για την "εξαιρετικά προσβλητική" ρητορική του και τους "αβάσιμους" ισχυρισμούς του για το Ιράν.

Ο Ρουχανί δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά μια "δικαιολογία" για να βγάλει από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την οποία σταμάτησαν οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων. Η συμφωνία, δήλωσε ο Ρουχανί, υποστηρίζεται από την κυβέρνησή του και τα πέντε άλλα μέρ -τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία - που την υπέγραψαν.

Δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τον Khoramshahr. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Αεροπορίας της Φρουράς, στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ είπε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος "μπορεί να μεταφέρει αρκετές κεφαλές για διάφορες χρήσεις". Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες. Αργότερα την Παρασκευή, οι Ιρανοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία εναντίον του Τραμπ για να δείξουν την οργή τους για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ. Χιλιάδες διαδήλωσαν μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ψάλλοντας "Θάνατος στην Αμερική" και "Θάνατος στο Ισραήλ".

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ιρανικές πόλεις. Την Πέμπτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις μείζονες πολιτικές στο Ιράν, δήλωσε ότι οι "φτηνές, άσχημες, ανόητες και μη πραγματικές" παρατηρήσεις του Τράμπ πριν από την Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένδειξη απελπισίας. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με μια επιτροπή κληρικών, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι τα σχόλια αυτά "δεν προέρχονται από την εξουσία, αλλά από την οργή, την απελπισία και την αδυναμία".

Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων δεν απαγορεύει αυστηρά στο Ιράν να αναπτύξει πυραύλους, αλλά μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα καλώντας το Ιράν να μην προβεί σε ενέργειες σχετικές με βαλλιστικούς πυραύλους "που έχουν σχεδιαστεί για να παραδίδουν πυρηνικά όπλα" για οκτώ χρόνια. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το μέτρο ισχύει μόνο για πυραύλους ειδικά σχεδιασμένους για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών.

abcnews.go.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα