Μαρίν ή Μαριόν: Η θεία ή η ανιψιά θα οδηγήσει τη γαλλική ακροδεξιά επανάσταση;

Οι τεκτονικές πλάκες της πολιτικής αλλαγής μετακινούνται- και πουθενά δεν είναι αυτό πιο φανερό από ό,τι στην ιστορική νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. Είναι ένα κόμμα που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο. Όμως, κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της χώρας, το Εθνικό Μέτωπο (NF) πέτυχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του από την ίδρυσή του το 1972. Η Μαρίν Λε Πεν χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως "μαγευτικό". Και αν, μετά το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας το επόμενο Σαββατοκύριακο, το κόμμα κερδίσει

έστω και μία από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, αυτό πράγματι θα είναι ρηξικέλευθο.

Τόσο απελπισμένα θέλουν οι σοσιαλιστές να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, που έχουν αποσύρει τους υποψηφίους τους στις βασικές περιοχές και κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να στηρίξουν τους συντηρητικούς αντιπάλους για να κρατήσουν εκτός το NF. Δύο γυναίκες πήραν τα εύσημα για τη σημαντική νίκη που προβληματίζει τον υπόλοιπο κόσμο: η Μαρίν και η Μαριόν. Η ηγέτης του κόμματος Μαρίν Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κέρδισε το 40 τοις εκατό των ψήφων στη βόρεια περιφέρεια. Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πέτυχε πάνω από 40 τοις εκατό στην νοτιο-ανατολική περιφέρεια.

Η 25χρονη Μαριόν θα μπορούσε να είναι η νεότερη γυναίκα που καταλήγει να κλέβει τη δόξα. Αλλά η επιτυχία και των δύο είναι ένα τραγικό σχόλιο για στην ισχυρή μισαλλοδοξία και τις βαθιές διαιρέσεις του γαλλικού λαού, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο μήνα.

Η Μαρίν Λεπέν πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να "αποτοξινώσει" το NF, ακόμη και διώχνοντας τον πατέρα της από το κόμμα εξαιτίας των αντισημιτικών σχολίων του για το Ολοκαύτωμα. Αυτό φάνηκε να αποδίδει καρπούς στην κάλπη. Και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι φάνηκε ότι δεν ήταν πλέον ένας πολιτικός παρίας. Αλλά τώρα το εθνικό κλίμα έχει αλλάξει πραγματικά και υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι οι έντονες, πιο επικίνδυνες απόψεις της ανιψιάς της αρχίζουν να έχουν απήχηση.

Αναμφισβήτητα η Μαριόν είναι ο πραγματικός κληρονόμος της φανατικής ιδεολογίας του 87χρονου παππού της. Αν και αποφεύγει να ταχθεί υπέρ του αντισημιτισμού, δεν διστάζει να υιοθετήσει τις ακραίες απόψεις εναντίον της μετανάστευσης του ιδρυτή του κόμματος. Η Μαριόν επιμένει ότι τα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι πρέπει να "ακολουθούν τα έθιμα και τον τρόπο ζωής που έχει διαμορφωθεί από την ελληνική και ρωμαϊκή επιρροή και τους 16 αιώνες Χριστιανισμού". Ενάντια στις επιθυμίες της θείας της, είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο Twitter, που σύγκρινε το Ισλάμ με τον ναζισμό. Το ίδιο βίντεο έκανε retweet ο παππούς της.

Όταν η Μαριόν φλέρταρε με την ψήφο των ομοφυλοφίλων, η Μαριόν μπήκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στους γάμους ομοφύλων. Ο παππούς Λεπέν είχε περιγράψει την ομοφυλοφιλία ως "βιολογική και κοινωνική ανωμαλία". Η Μαριόν τάχθηκε ακόμα και ενάντια στις αμβλώσεις, απαιτώντας να μπει τέλος σε κρατικές επιδοτήσεις για τις ενώσεις οικογενειακού προγραμματισμού. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταδίκασε δημοσίως την κόρη του ότι είναι πολύ "αριστερή", αλλά είναι γνωστό ότι είναι λάτρης της εγγονής του.

Αν η πολιτική σήμερα αφορά τους "αντάρτες", φαίνεται πως αντιπροσωπεύει το κόμμα και ξεχωρίζει μέσα σε ένα πλήθος με κοστούμια. Μιλάει από καρδιάς και εντυπωσίασε τα μέσα ενημέρωσης με τα "λαμπερή εμφάνισή" της. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ξέσπασε σε δάκρυα μετά από μια απλή ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πολιτική. Τώρα έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να αποκαλεί τον πρωθυπουργό ανόητο και να κατατροπώνει δημοσίως τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ.

Σίγουρα, τότε, ίσως να είναι αρκετά τολμηρή ώστε να θέλει να οδηγήσει το κόμμα της και στις εκλογές… Πράγματι, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του NF έχουν βαρεθεί αυτό που θεωρούν αριστερή μετατόπιση της Μαρίν. Έτσι, μην εκπλαγείτε αν υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση να τεθεί η Μαριόν υποψήφια για την προεδρία το 2017.

Θα ήταν μια μετεωρική άνοδος, αλλά περίεργα πράγματα έχουν συμβεί. Και αυτοί είναι περίεργοι - και σκοτεινοί - καιροί για την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν η Μαριόν πάρει το προεδρικό χρίσμα, θα έδινε, τουλάχιστον, στους σοσιαλιστές μια χρυσή ευκαιρία για να αποκαλέσουν το NF αυτό που πράγματι είναι: φανατικό, διχαστικό και επικίνδυνο. Παρά τις χρόνιες προσπάθειες της Μαρίν να ισχυριστεί το αντίθετο, η ανιψιά της έχει αποκαλύψει την στρατηγική του κόμματος. Είναι το αληθινό πρόσωπό του και αποτελεί μια προσβολή για τις ιδρυτικές αρχές ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης της χώρας.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα