Στις φλόγες ο Κάλαμος: Ανεξέλεγκτη καίει η πυρκαγιά – Δύο τα μέτωπα

23:26 13/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Εφιαλτικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Καλάμου εξατίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα και μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα σε σπίτια, που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, το βράδυ ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά και να ξεφύγει. Επιπλέον τη χαρακτήρισε ως δύσκολη πυρκαγιά, καθώς

είναι σε εξέλιξη σε «μεικτή» περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πυρκαγιά αργά το βράδυ κινούνταν σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να ανακόψουν την πορεία τους.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ τρία χωματουργικά μηχανήματα ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, ωστόσο είναι αρκετά αυτά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά που έχουν υποστεί ζημιές.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε τουλάχιστον 20 σπίτια, τα πέντε εκ των τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Φαίνεται πως θα είναι δύσκολη η σημερινή νύχτα. Γίνονται προσπάθειες να μην φύγει η φωτιά προς το Καπανδρίτι. Έχουν όντως καεί σπίτια, περισσότερα από 5. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και από όμορους Δήμους. Είναι περίεργη η κατάσταση με τις τόσες φωτιές μέσα σε τόσο λίγες ημέρες».

Το βίντεο από το newsit.gr

Ο άνεμος αλλάζει συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών!

Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.
Νωρίτερα, εκκενώθηκαν προληπτικά όλες οι παιδικές κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καεί ολόκληρος ο Κάλαμος ενώ υπογράμμισε πως επιχειρούν πολλές δυνάμεις στην περιοχή αλλά χωρίς την ανάλογη συνδρομή από εναέρια μέσα.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για μαζικές εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου – Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

«Βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών οι Αρχές

«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Tο ελικόπτερο της πυροσβεστικής ανεφοδιάζεται στην παραλία του Καλάμου

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα