Λαοπρόβλητοι... ηγέτες

Λίγες ώρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες, ελπίζουμε να ανοίξουν και να κλείσουν κανονικά δηλαδή, και στη Νέα Δημοκρατία δεν ξέρουν γιατί ψηφίζουν και ποιον. Οι υποψήφιοι είναι συγκεκριμένοι, ο Κυριάκος, ο Βαγγέλης, ο Άδωνις, ο Απόστολος, όμως, μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όλοι νομίζουν ότι ψηφίζουν για να βγει αρχηγός ο… Κώστας Καραμανλής.

Είναι να τρελαίνεσαι δηλαδή με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ένα κόμμα που αυτή την ώρα θα έπρεπε να δίνει τη μάχη στους

δρόμους και στη Βουλή κατά της χειρότερης κυβέρνησης που πέρασε ποτέ.

Ο κύριος πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη ΝΔ είναι ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος από το 2009 που ηττήθηκε από τον κ. «τίποτε» Γ. Παπανδρέου, ελάχιστες φορές μας απασχόλησε. Ή μάλλον οι μοναδικές φορές ήταν όταν σήκωνε το χέρι να ψηφίσει κάποιο νόμο, όταν μάζευε μερικούς Καραμανλικούς σε καμιά χασαποταβέρνα ή όταν οι «κύκλοι» του, λέγε με Αντώναρος δηλαδή, έβγαζαν μια διαρροή για να εκφράσουν την ψυχική κατάσταση του πρώην.

Έτερον ουδέν, καμιά παρέμβαση, καμιά βοήθεια στο κόμμα ή στην κυβέρνηση της ΝΔ πλην της δήλωσης που έκανε στο δημοψήφισμα και ανέβασε θεαματικά τα ποσοστά του «όχι». Ελπίζουμε να μην είχε συνομιλήσει πριν με τον Τσίπρα και το είχαν συμφωνήσει κι αυτό…

Εν πάση περιπτώσει, οι κάλπες αύριο είναι για νέο αρχηγό στη ΝΔ και όχι για νέο… νεκροθάφτη. Αν ο Καραμανλής φιλοδοξεί να γίνει… γραφείο τελετών για ένα κόμμα που πρέπει να εκφράζει την ελπίδα κι όχι το παρελθόν τότε καλύτερα να διαλυθεί. Και φυσικά αν ο κάθε Νεοδημοκράτης που πάει αύριο να ψηφίσει σκέφτεται τον πρώην πρωθυπουργό και τους εκλεκτούς του, τότε το κόμμα δεν θα έχει καμιά τύχη και θα αυτοδιαλυθεί.

Λένε κάποιοι όψιμοι νεοδημοκράτες όπως ο… Συριζαίος Παπαγγελόπουλος, ότι οι λαοπρόβλητοι ηγέτες χτυπιούνται μέσω του περιβάλλοντός τους. Δηλαδή αν κάποιος θέλει να πλήξει τον ηγέτη χτυπάει τους γύρω του εννοώντας ότι επειδή κάποιοι θέλουν να πλήξουν τον Καραμανλή χτυπάνε αυτόν ή επειδή κάποιοι θέλουν να ρίξουν μπαλωθιές στον Τσίπρα βαράνε τον Φλαμπουράρη. Για την ταμπακιέρα βέβαια τίποτε, για τις δουλίτσες του μπάρμπα Αλέκου κουβέντα.

Σημασία ωστόσο έχει αυτό το λαοπρόβλητος ηγέτης. Πράγματι ο Καραμανλής ήταν, ο κόσμος της ΝΔ τον αγάπησε, τον στήριξε, του έδωσε πολλά περιθώρια να κάνει την Ελλάδα μεγάλη. Κι αυτός τι έκανε; Πέταξε την ευκαιρία στο καλάθι των αχρήστων. Έκανε τη ΝΔ κυβέρνηση το 2004, μετά από πολυετή κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ και μέσα σε 4 χρόνια ουσιαστικά την διέλυσε.

Θέλετε να μιλήσουμε για τα επιτεύγματα του λαοπρόβλητου Καραμανλή; Βεβαίως: Άφησε πολλά λαμόγια να κάνουν τεράστιες περιουσίες και να βγαίνουν κι από πάνω να μιλάνε για ηθική.

Πήρε μια οικονομία σχετικά νοικοκυρεμένη γιατί ο λογιστάκος Σημίτης έκανε λίγο δουλίτσα όσο οι άλλοι έτρωγαν τις μίζες με χρυσά κουτάλια. Και τι έκανε η ΝΔ τότε; Εκτόξευσε το έλλειμμα στο 15%, διόγκωσε τις δημόσιες δαπάνες, διόρισε από το παράθυρο χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να έχει να τους πληρώνει, έκανε τον Παυλόπουλο «τροχονόμο» των ρουσφετιών με τους συμβασιούχους και τα stage και έφτασε στην αποφράδα χρονιά του 2008 όπου απέδειξε ότι ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την «επανάσταση των μπαχαλάκηδων». Τα υπόλοιπα για την καμένη Αθήνα και τον Παυλόπουλο που έμεινε άγαλμα τα ξέρετε. Όπως επίσης και τις δικαιολογίες ότι π.χ. για τις φωτιές φταίει ο «στρατηγός άνεμος», για τις υποκλοπές φταίνε οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, για τα «Δεκεμβριανά» ότι κάποιοι ήθελαν να ρίξουν τον Καραμανλή επειδή προσέγγισε τους Ρώσους. Αφήστε δε τα σενάρια συνωμοσίας ψεκασμένων και μη για απόπειρες δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού και άλλα τέτοια κουλά.

Να πούμε την αλήθεια; Οι δύο κυβερνήσεις Καραμανλή είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τη χώρα, να την επανιδρύσουν όπως υποσχέθηκαν, να μαζέψουν την οικονομία, να περιορίσουν τους κρατιστές, να ανοίξουν τις αγορές, να απελευθερώσουν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Δεν το έκαναν παρ’ ότι ήταν μια περίοδος που το χρήμα έρεε άφθονο αλλά χρησιμοποιήθηκε για λάθος σκοπούς. Γιατί ο σοβαρός Νεοδημοκράτης, όπως και κάθε σοβαρός Έλληνας δε θέλει το κόμμα του να κάνει ρουσφέτια αλλά θέλει τους πολιτικούς που πιστεύει να υπηρετούν την πατρίδα και να της δίνουν ώθηση να γίνει καλύτερη. Ο Καραμανλής λοιπόν ο λαοπρόβλητος έχασε την ευκαιρία να γίνει… Καραμανλής. Είχε ένα όνομα βαρύ και ιστορικό αλλά ούτε στο ελάχιστον δεν κατάφερε να το τιμήσει με την πολιτική του παρουσία και την διακυβέρνηση της χώρας.

Και στο τέλος παρέδωσε την Ελλάδα στα χέρια του ΓΑΠ. Γιατί πράγματι ήταν παράδοση της χώρας όταν μετά από μόλις μια πενταετία κυριαρχίας της ΝΔ καταφέρνει κάποιος να την βουλιάξει. Αν είχε τα κότσια θα κρατούσε την καυτή πατάτα της οικονομίας, θα πάλευε μέρα και νύχτα να διασώσει τη χώρα, θα έδινε μάχες στο εξωτερικό κι όχι στη Ραφήνα και τα Μεσόγεια.

Ο έχων την αγάπη των Νεοδημοκρατών όσο κανείς άλλος Κώστας Καραμανλής πρόδωσε τις αξίες της παράταξης και τις ελπίδες που είχαν όλοι σ’ αυτόν. Αυτή είναι η πραγματική υπηρεσία που προσέφερε.

Και το ίδιο κάνει τώρα και ο Τσίπρας. Λαοπρόβλητος, με επικοινωνιακά χαρίσματα, με περίοδο χάριτος και με ανύπαρκτη αντιπολίτευση αντί να γίνει ο μεγάλος ηγέτης για τη χώρα του αποδεικνύεται παντελώς ανεπαρκής να διαχειριστεί τα βασικά. Και οδηγεί την Ελλάδα σε εθνική τραγωδία.

Να λοιπόν που Καραμανλής και Τσίπρας έχουν κάτι κοινό. Είναι και οι δύο δημοφιλείς, είναι αγαπητοί αλλά είναι παντελώς ανίκανοι πολιτικά. Πρόδωσαν τους πολίτες τους και τη χώρα τους και συνεχίζουν να μας απασχολούν αντί να αποσυρθούν και να μας αφήσουν στην ησυχία τους.

Όμοιος ομοίω αεί πελάζει λέει ο σοφός λαός, όμως, ο κόσμος που θα ψηφίσει αύριο θα πρέπει να δει την αλήθεια και να κρίνει. Αν θέλει ένα κόμμα πεθαμένο απλά θα γίνει δεκανίκι ενός συστήματος Καραμανλικο-Τσιπρικού που οδηγεί την Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Ψηφίζοντας δηλαδή Μεϊμαράκη δεν θα έχουν αρχηγό τον Βαγγέλη αλλά δύο αποτυχημένους πρωθυπουργούς στη συσκευασία του ενός.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα