Κυβερνοπόλεμος: Πώς να κηρύξεις πόλεμο …χωρίς κήρυξη πολέμου

Όταν ήμασταν μικροί στην παιδική χαρά, υπήρχαν άγραφοι κανόνες που τηρούνταν ευλαβικά: μπορούσες να ρίξεις γροθιά, να κλωτσήσεις ακόμα και να «πνίξεις» τον αντίπαλό σου, αλλά δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις όπλο. Αν σήκωνες μια πέτρα ή ένα ραβδί την ώρα του καυγά, κέρδιζες τον χλευασμό και ίσως και καμιά κλωτσιά απ’ όλη την παιδική χαρά.

Παρομοίως, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρξαν ορισμένοι σημαντικοί, σιωπηλοί κανόνες για την «μάχη». Ήταν εντάξει να αλληλοεξοντώνονται σοβιετικοί και αμερικανικοί δορυφόροι, αλλά δεν ήταν εντάξει να εμπλέκονται άμεσα αμερικανοί και σοβιετικοί

στρατιώτες, για να μην διαταραχθεί η δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου. Σήμερα, η χρήση κυβερνο-όπλων τείνει να γίνει σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή (και δυστυχώς) ως μέρος του τρόπου που οι χώρες ασκούν την εξουσία τους, ενώ απέχουν από την αντιμετώπιση των ένοπλων συγκρούσεων ως μια πράξη πολέμου.Θα δούμε αν αυτό μπορεί να διαρκέσει.Το πιο πρόσφατο παράδειγμα πυροδότησης κυβερνο-όπλου είναι ένα ρωσικό κυβερνο-όπλο που ονομάζεται Φίδι, ή «Ουροβόρος» που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία . Ο ουροβόρος καταστρέφει τα ουκρανικά κυβερνητικά συστήματα. Είναι ενδιαφέρον το ότι έχει τα χαρακτηριστικά τόσο ενός προϊόντος των μυστικών υπηρεσιών (την ικανότητα να εποπτεύει), όσο και των στρατιωτικών (την ικανότητα να καταστρέφει δίκτυα υπολογιστών).

Στοχεύοντας την κυβέρνηση της Ουκρανίας με τον ουροβόρο, οι Ρώσοι είναι σε θέση να συμμετάσχουν αποτελεσματικά σε μια επιθετική, κινητική ενέργεια, χωρίς στην πραγματικότητα να κηρύσσουν τον πόλεμο ή να προκαλούν αντίδραση από τις χώρες σαν να είναι μια πράξη πολέμου.

Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Εάν ορισμένες δυνατότητες του ουροβόρου υλοποιηθούν, τότε θα δούμε αν οι κανόνες του πεδίου θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αν οι Ρώσοι αναπτύσσουν όπλα στον κυβερνοχώρο με δυνατότητες καταστροφής των δικτύων άλλων χωρών, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει μία χώρα που θα αντιδράσει σαν το κυβερνο-όπλο να μην διαφέρει από την εκτόξευση ενός πυραύλου. Βλέπετε που οδηγούμαστε.

Η απουσία ενός συνόλου ευρέως διαδεδομένων κανόνων και συνθηκών που διέπουν τη χρήση των όπλων στον κυβερνοχώρο δεν οδήγησε στην εκτόξευση όπλων ή την εκτόξευση πυραύλων, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Χρειαζόμαστεκάτιπερισσότεροαπότουςκανόνεςτηςπαιδικήςχαράς.

http://www.huffingtonpost.com/alec-ross/russias-cyber-war_b_4932475.html?utm_hp_ref=world

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
κυβερνοπόλεμος συρια
Τυχαία Θέματα