Κυβερνητικό αλαλούμ με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Περίεργες διαρροές, οι οποίες, εφόσον επιβεβαιωθούν, δείχνουν παντελή έλλειψη σοβαρότητας σε μείζονα εθνικά ζητήματα, σημειώθηκαν χθες από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, μια μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αίφνης πήραν φωτιά τα δημοσιογραφικά γραφεία, αφού κυκλοφόρησε εντονότατα η πληροφορία ότι η Ελλάδα "αναστέλλει" τις συζητήσεις στρατιωτικών με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

(ΜΟΕ). Δεν πέρασαν, ωστόσο, παρά δυο ώρες και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την αναστολή.

Αυτές οι ήξεις αφήξεις εν είδει σπασμένου τηλεφώνου, και οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις, καθώς και ο θόρυβος που προκλήθηκε στη συνέχεια εξαιτίας τους, ουσιαστικά υπονομεύει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησής του με τον Τ.Ερντογάν. Πόσο μάλλον, αφού προφανώς η απέναντι όχθη πληροφορήθηκε το αλαλούμ που δημιουργήθηκε. Άραγε, τι τον συμβούλευσε η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μάλιστα τον συνοδεύει στο Λονδίνο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Διότι αυτό το αλαλούμ δείχνει ότι η κυβέρνηση αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται στην εξωτερική πολιτική και στον τρόπο που λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις.

Σοβαρά ερωτηματικά

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, εάν πράγματι ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα σε μερίδα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η πρώτη διαρροή έγινε μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά από τη δημοσιοποίηση αυτής της διαρροής, υπήρξε έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία φέρεται να απείλησε ακόμα και με μη πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης. Έτσι, στη συνέχεια λέγεται πως υπήρξε αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης, και διάψευση της πρώτης διαρροής.

Εφόσον συνέβη κάτι τέτοιο, δείχνει πρωτοφανή ερασιτεχνισμό στους χειρισμούς σοβαρών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στις κρίσιμες σημερινές συγκυρίες, μάλιστα, οπότε η Τουρκία ανοίγει σιγά - σιγά ολοένα περισσότερο τη βεντάλια των προκλήσεών της. Το πρόβλημα είναι ότι, εξαιτίας αυτής της "αβάσταχτης ελαφρότητας", υπονομεύεται η ίδια η διεθνής και περιφερειακή εικόνα του θεσμού του Έλληνα πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί πως ως πηγή της διαρροής περί αναστολής των επαφών για τα ΜΟΕ που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μηνός, φέρεται το υπουργείο Άμυνας. Ως αιτία, αναφέρθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα το προσχέδιο συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - "κυβέρνησης" Τρίπολης (Λιβύη), καθώς και οι μεταναστευτικές ροές. Στην περίπτωση, όμως, που υπήρξε συνεννόηση πρωθυπουργού και υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, τότε ο Ν.Παναγιωτόπουλος μάλλον μετετράπη στον ... μουτζούρη της υπόθεσης - φιάσκο. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο υπουργός Άμυνας, έχει προγραμματιστεί να είναι μαζί με τον Κ.Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον Τ.Ερντογάν.

Πάντως, μόλις φέτος τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείεται ακόμα και να παγώσει τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ. Ειδικότερα, είχε πει: "Τα ΜΟΕ είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που ακόμα και σε περιπτώσεις κλιμάκωσης της έντασης, καλό είναι να είναι ανοικτό. Όμως, σαφώς και θα εκτιμήσουμε από εδώ και πέρα, ανάλογα και με τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος, πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι. Διότι προφανώς το ότι μένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, δε σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ενδοτική ή υποχωρητική. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, θα εξαρτηθεί σαφώς και από τη συνολική συμπεριφορά της γείτονος. Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, δια παν δικαίωμά μας, αν θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε ή να το υποβαθμίσουμε".

Δυσαρέσκεια και προς το Πολεμικό Ναυτικό

Τέλος, έντονη είναι η φημολογία, σύμφωνα με την οποία υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο συνοδεύει τον Κ.Μητσοτάκη στο Λονδίνο, απευθύνθηκε στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΝ, Νίκου Τσούνη.

Ο τελευταίος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ, αφού είπε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπογράμμισε: "Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της".

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, επειδή ο Ν.Τσούνης ανέφερε τα συνήθως επαναλαμβανόμενα από τις στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα