Κυβέρνηση: Καθησυχάζουν για Τράπεζες - Αγορές, "τρώγονται" για ΕΡΤ (και όχι μόνο)

Η χθεσινή εικόνα του χρηματιστηρίου Αθηνών, αναμενόμενα βελτιωμένη, ύστερα από το "κραχ" της Τετάρτης, λειτούργησε επικουρικά στο αφήγημα της Κυβέρνησης ότι η κρίση είναι παροδική και οφείλεται σε "κερδοσκοπικές πιέσεις".

Πρόκειται ωστόσο για εντελώς στιγμιαία ανακούφιση καθώς η χθεσινή ανοδική αντίδραση δεν μπορεί να δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες: Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι "ρηχό" και σε συνδυασμό με το θέμα των κόκκινων δανείων των

τραπεζών, οι εξελίξεις δεν προδιαγράφονται θετικές.

Η κυβέρνηση χθες, επιβεβαίωσε εν πολλοίς δημοσίευμα του Bloomberg, κατά το οποίο σχεδιάζεται η σύσταση ενός ειδικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων (asset protection scheme).

Πρόκειται για παλαιότερη πρόταση του ΤΧΣ η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς.

Όπως εκτιμάται, οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα εκδώσουν ομόλογα που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις και θα μπορούν να διατεθούν σε επενδυτές και να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας έτσι μια πραγματική αγορά NPLs.

Καθησυχάζουν

Αυτή είναι μια πρώτη αντίδραση στις πιέσεις που υφίστανται οι Τράπεζες, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και την βεβαιότητα που διατύπωσε από βήματος Βουλής και χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για απολύτως αντιμετωπίσιμη πρόκληση.

Παραλλήλως, καθησυχαστικός για τις αγορές εμφανίστηκε στη Βουλή και ο Γιώργος Χουλιαράκης διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν όταν περάσουν οι αναταράξεις που προκαλεί η ιταλική οικονομία.

(Αυτό ήρθε ως επιχείρηση κατευνασμού της ανησυχίας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές σε εύλογο διάστημα και θα "ροκανίσει" το μαξιλάρι ασφαλείας της).

Η διαχείριση των ανησυχιών εξάλλου, είναι κυρίαρχη επιλογή για την Κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο που επιθυμεί ιδιαίτερα στην φάση αυτή είναι να εξαερωθεί το αφήγημά της περί "καθαρής εξόδου" και "ανάκαμψης" της ελληνικής οικονομίας.

Συνεχίζεται ο καυγάς

Ούτε στο εσωτερικό της Κυβέρνησης πάντως τα πράγματα είναι ρόδινα.

Υπάρχουν εντάσεις υπόγειες τε και δημόσιες οι οποίες αρχίζουν και λαμβάνουν χαρακτήρα εκρηκτικής κόντρας μεταξύ κορυφαίωνστελεχών της.

Το "χτύπημα" Φίλη στον Νίκο Παππά για την λειτουργία της ΕΡΤ προκαλεί ακόμη "απόνερα" , με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να μπαίνει στον καυγά, δια της εκτόξευσης φαρμακερού βέλους: Ταυτίζοντας, δηλαδή την κριτική που άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας στην ΕΡΤ, με τις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δια των ερτζιανών ( News 24/7) ο κ. Παππάς επέστρεψε το γάντι στον Νίκο Φίλη, δηλώνοντας: "Δεν θέλω να πω τίποτα για τις δηλώσεις Φίλη, απάντησα στον κ. Μητσοτάκη. Είναι ταυτόσημη η κριτική".

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης μιλώντας για την ΕΡΤ σε πρόσφατη συνέντευξή του , υποστήριξε πως : "Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση".

Πρόκειται πάντως για μια (και ουχί τη μοναδική) εστία έντασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η οποία απλώς "ξέφυγε" από το δόγμα "τα εν οίκω μην εν δήμω" και απέκτησε δημόσιες διαστάσεις.

Στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα συνεδριάσει το επόμενο σαββατοκύριακο (θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι κεκλεισμένων των θυρών), θα εκτοξευθούν και άλλα "μαχαίρια" μεταξύ ... συντρόφων.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα