Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για το Χρηματιστήριο

Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο

ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων». Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

Τσακαλώτος: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες ανταπεξέρχονται», «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Ο υπουργός δεν παρέλειψε από το βήμα της Βουλής να μιλήσει για σπέκουλα, εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι οι επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα, διαπιστώνουν τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Έχουμε τέσσερις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, είπε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε ότι οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τελειώσει αυτό και για τις άλλες δύο. Είπε επίσης ότι «όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν», «όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test- και σήμερα γράφουν οι FT και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες», «όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Και αυτά είναι που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, με την εμπλοκή των υπουργείων, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της Ένωσης Τραπεζών, και «υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία συναινετικά, συζητά με όλους, και εκτιμά ότι αυτή η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη».

«Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους εδώ να είναι προσεκτικοί, και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα