Κρεμλίνο: Mεγάλη συνεισφορά του αμερικανού προέδρου στην μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία μεγάλη συνεισφορά στην μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπαγκντάντι αυτοκτόνησε στην διάρκεια της επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Συρία.

Τουρκία: Συντονισμός τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών με τις αντίστοιχες αμερικανικές, για την εξουδετέρωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Οι ένοπλες

δυνάμεις της Τουρκίας είχαν συντονιστεί ουσιαστικά με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, κατά τη νύχτα της διεξαγωγής της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με στόχο την εξουδετέρωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στα βορειοδυτικά της Συρίας, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραχίμ Καλίν.

“Οι στρατιωτικές μας μονάδες και οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες για το ζήτημα αυτό και ήταν συντονισμένες. Ειδικότερα..., τη νύχτα διεξαγωγής της επιχείρησης, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ουσιαστική διπλωματία μεταξύ των στρατιωτικών αρχών,” δήλωσε ο Καλίν.

Μόσχα και Άγκυρα αναφέρουν εκατέρωθεν 14 και 17 παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Συρία, κατά το τελευταίο 24ωρο

Η ρωσική πλευρά στην Επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας για την επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία κατέγραψε 14 παραβιάσεις στην Συρία κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ η τουρκική πλευρά κατέγραψε 17 παραβιάσεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Η ρωσική πλευρά στην κοινή επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας που παρακολουθεί ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, κατέγραψε 14 περιπτώσεις πυροβολισμών στις [συριακές] επαρχίες. Στην Λατάκια (5) στο Χαλέπι (3) στο Ιντλίμπ (3) στην Χάμα (3). Η τουρκική πλευρά κατέγραψε 17 περιπτώσεις πυροβολισμών. Στο Χαλέπι (6) στο Ιντλίμπ (6) στην Χάμα (4) και στην Λατάκια (1),” σύμφωνα με το Κέντρο Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Πλευρών και Επιτήρησης της Μετανάστευσης, στο ρωσικό ΥΠΑΜ.

Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι μαχητές (YPG) δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ενώ προειδοποίησε για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Οι Κούρδοι μαχητές (YPG) στην Συρία δεν έχουν πλήρως αποχωρήσει από την περιοχή των συνόρων (με την Τουρκία) όπως συμφωνήθηκε με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Η Τουρκία θα συζητήσει σύντομα τα επόμενα βήματα της με την Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία έρχεται στην Τουρκία για να συζητήσει τις κοινές περιπολίες, που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν αύριο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι αν οι μαχητές (YPG) δεν αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, τότε, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ για τα συμφωνηθέντα με τον Ερντογάν κι αναφορικά με την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μία τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην διάρκεια της οποίας, την ενημέρωσε για τα όσα συμφώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Συρία κι αναφορά με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

“Υπήρξε μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της ομοσπονδιακής καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Μέρκελ. Ο Πούτιν την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου 2019, στο Σότσι, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα συμφωνηθέντα, λαμβάνουν υπόψη τους, τα συμφέροντα όλων των πλευρών και συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Συρίας και της εδαφικής της ακεραιότητας,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Συνάντηση Πέντερσεν με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας, αύριο στην Γενεύη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Γκέιρ Πέντερσεν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τους υπουργούς των Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας, αύριο στην Γενεύη, μία ημέρα πριν από την πρώτη συνάντηση της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας.

Οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να συναντηθούν στην αναφερόμενη πόλη της Ελβετίας, πριν συνεδριάσουν τα 150 μέλη της επιτροπής, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

“Πιστεύουμε ότι η συνέχιση της εμπόλεμης διαμάχης, αποτελεί άλλη μία απόδειξη για να δρομολογήσουμε μία σοβαρή πολιτική διαδικασία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στην Συρία, συμπεριλαμβανομένων των βορειοανατολικών περιοχών, αλλά και του Ιντλίμπ,” δήλωσε ο Πέντερσεν στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρεμλίνο, Mεγάλη, Ισλαμικού Κράτους,kremlino, Megali, islamikou kratous