Κουρείον… “η ωραία Ελλάς” το 2012

Η πιο συνηθισμένη λέξη που θα ακουστεί στην Ελλάδα μέσα στο 2012 αναμένεται να είναι η λέξη «κούρεμα». Και δεν πρόκειται μόνο για τις γνωστές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της για το περιβόητο PSI+, που θα μειώνει («εθελοντικά» πάντοτε) τις αποπληρωμές της χώρας προς τους κατόχους κρατικών της τίτλων, αλλά θα επεκτείνεται και σε μια άλλη σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.

Στο χώρο των επιχειρήσεων για παράδειγμα, αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπου όμως

στις περισσότερες των περιπτώσεων θα ζητείται προηγουμένως από τις τράπεζες, να «κουρέψουν» ένα ποσοστό των δανείων τους, προκειμένου να λάβουν τοις μετρητοίς ένα άλλο τμήμα τους και να προσδοκούν με μεγάλη βεβαιότητα, πως θα εισπράξουν το υπόλοιπο σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα, τραπεζικό στέλεχος δήλωσε στο Euro2day.gr για μεγάλο επιχειρηματικό Όμιλο που οφείλει στις τράπεζες γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, πως αν βρισκόταν ένας νέος αξιόπιστος αγοραστής ο οποίος να αποπλήρωνε άμεσα το 30%, τότε οι τράπεζες θα δέχονταν πιθανότατα ένα «κούρεμα» της τάξεως του 30%-40% στις απαιτήσεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί για 300 εκατ. δανείων που βρίσκονται «εντελώς στον αέρα» θα εισέπρατταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ «εδώ και τώρα» και άλλα τόσα σε βάθος χρόνου…

Ειδικότερα για δάνεια που έχουν δοθεί στο χώρο του real estate και οι αποπληρωμές τους παρουσιάζουν αβεβαιότητα, οι τράπεζες προσφέρουν σήμερα -σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς- ένα «κούρεμα» της τάξεως του 10%-35%, αρκεί το δάνειο να εξοφληθεί άμεσα.

Τα ποσοστά του «κουρέματος» που είναι διατεθειμένες να δεχτούν οι τράπεζες στα επιχειρηματικά δάνεια γενικότερα, διαφοροποιούνται σημαντικά από περίπτωση σε περίπτωση και επηρεάζονται από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας, πιθανά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, από τη φερεγγυότητα του υποψήφιου αγοραστή, κ.λπ.

Πέρα όμως από τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα επεκτείνουν το ποσοστό των «κουρεμάτων» και σε εκείνα τα δάνεια προς νοικοκυριά, όπου διαπιστώνεται ουσιαστική αδυναμία αποπληρωμής τους, ή που διαπιστώνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αμφίβολη η είσπραξή τους, όχι μόνο από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, αλλά ακόμη και από την… ημερομηνία εκταμίευσής τους!

Η διαδικασία του «κουρέματος», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πιθανολογείται πως θα περάσει κάποια στιγμή και στους κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων. Όσο και αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απορρίψει κατηγορηματικά το άτυπο αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με την κατάργηση της ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης στα αποταμιευτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να εγγυώνται ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 3% ή ακόμη και του 4,25%, όταν κατά την τελευταία τριετία οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν πέσει κατά 70%, των ομολόγων κατά 55%-65%, των ακινήτων κατά 20%, κ.λπ.

Ίδιος προβληματισμός επικρατεί στον α

Keywords
Τυχαία Θέματα