Κουμουτσάκος: Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας. Αδιαπραγμάτευτα

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Και αυτό μας επιβάλει μια αυστηρή πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν αγνοεί τα ανθρωπινά δικαιώματα αλλά που υπηρετεί ταυτόχρονα το μείζον αγαθό του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων και της ίδιας της χώρας Αυτό είναι το καθήκον μας και θα το πράξουμε στο ακέραιο. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας. Αδιαπραγμάτευτα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την προσφώνηση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ

για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών στη Βουλή. Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό, καθώς και «ζήτημα συνόρων της ίδιας της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην «ασφυκτική κατάσταση» που επικρατεί στα νησιά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο για το πρόγραμμα μετακίνησης πληθυσμών στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση ώστε να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο σε δομές της ενδοχώρας, τονίζοντας ότι ήταν υποχρέωσή τους τόσο «προς τους συμπολίτες μας των συνοριακών περιοχών της χώρας μας, όσο και τους ίδιους τους ανθρώπους που βίωναν λόγω του υπερπληθυσμού, πολύ δύσκολες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής των νησιών», ενώ θέλοντας να καταστήσει σαφές προς όλους, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνεχιστεί στο διηνεκές». Επιπλέον σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «έχει επέλθει σοβαρή μεταναστευτική κόπωση στις τοπικές κοινωνίες. Και όλοι πρέπει να το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν. Ειδικά στις Βρυξέλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πραγματική αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται ούτε σε λόγους κατανόησης, ούτε μόνον σε οικονομική στήριξη. Δεν είμαστε αγνώμονες. Αλλά αντιμέτωποι με ένα νέο μεταναστευτικό- προσφυγικό κύμα που έρχεται από την Τουρκία, ζητάμε μια πραγματική, έμπρακτη αλληλεγγύη που δεν είναι άλλη από τη δικαιότερη κατανομή του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα ως χώρα σύνορο της Ευρώπης».

Σχετικά με πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Τουρκία, δείχνει να ακολουθεί μια - χωρίς δεύτερες σκέψεις- χρηστική πολιτική του μεταναστευτικού έχοντάς το εντάξει σε μια ευρύτερη πολιτική γεωστρατηγικών επιδιώξεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί πως αλλιώς μπορούν να ερμηνευθούν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι εάν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα της Τουρκίας, τότε αυτή θα ανοίξει διάπλατα τις μεταναστευτικές πύλες».

Παράλληλα επισήμανε: «Η εμφατική επανάληψη τέτοιων δηλώσεων είναι αφενός μια άμεση απειλή που δηλητηριάζει τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, και αφετέρου αποτελεί αυτή καθ' εαυτή ένα πολύ ισχυρό παράγοντα προσέλκυσης των ροών», ενώ συμπλήρωσε ότι αποτελούν «μια ανοικτή πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν δυτικά, αλλά κυρίως στα δίκτυα των διακινητών, να προετοιμαστούν να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση περιμένοντας το διάπλατο άνοιγμα των μεταναστευτικών πυλών». Επιπλέον, εκφράζοντας την ανησυχία του, τόνισε ότι «ακόμα κι αν δεν συμβεί το πλήρες άνοιγμα, δημιουργεί ήδη μια μεγάλη πίεση, η οποία πλέον καταγράφεται - πέραν πάσης αμφιβολίας στη δραματική αύξηση των ροών της τελευταίας περιόδου». Ο κ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αναγνώριση του στο βάρος που επωμίζεται η Τουρκία γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι «η Ευρώπη δεν λειτουργεί υπό την πίεση εκβιαστικών απειλών». Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας που θα παράγει όφελος για όλους και που -με συμφωνημένους όρους- θα ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες της Τουρκίας και θα ελαχιστοποιήσει τις -μέσω της Ελλάδας- μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Επιπλέον ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη στήριξη και τη συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για να ανταπεξέλθει στη μεγάλης κλίμακας πρόκληση του προσφυγικού μεταναστευτικού, γνωστοποίησε ότι έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί σοβαρά και θετικά η σύναψη συμφωνίας έδρας μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Είναι πλέον θέμα χρόνου και όχι πολιτικής βούλησης», τόνισε.

Όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ευρώπης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη με τη σειρά της, οφείλει επειγόντως να καταλήξει σε μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευση και ασύλου. Που θα διορθώνει τα λάθη του παρελθόντων και θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του μέλλοντος», ενώ προσέθεσε ότι η Ευρώπη «δεν έχει το δικαίωμα να ξαναπιαστεί ανέτοιμη μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει». Ακόμη, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρωπαική Ένωση έχει ψηλά στις προτεραιότητες της το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα, και ανέφερε ότι «περιμένουμε τώρα οι διακηρύξεις να γίνουν πράξεις».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που θα γίνει στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει πρόταση «για έναν στιβαρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών», ενώ ανέφερε ότι στη νέα ευρωπαϊκή πολική μετανάστευσης και ασύλου, «θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ευθύνης των χωρών της πρώτης εισόδου και αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών που θα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές και δράσεις επιμερισμού του βάρους. Ζητούμε λοιπόν μια αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «από την πλευρά μας δεσμευόμαστε σε μια αποτελεσματική υπευθυνότητα. Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μέσα σε 3 μήνες η νέα ελληνική κυβέρνηση διαμόρφωσε και υιοθέτησε με τη στήριξη της Βουλής ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο, για τη διεθνή προστασία, για πιο αποτελεσματικές ταχείες και συντονισμένες διαδικασίες».

Φ. Γκράντι: Οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας

Στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις δυσχερείς συνθήκες σε αυτά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γκράντι μίλησε για την επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμη πιο ανησυχητικές απ' ό,τι ήταν πριν 4 χρόνια, καθώς, όπως είπε, υπάρχει υπερπληθυσμός στο ΚΥΤ της Μόριας, ανεπαρκείς υπηρεσίες και αύξηση της βίας μεταξύ των ανθρώπων εκεί, γεγονός που επηρεάζει τους νέους και τα πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Ο κ. Γκράντι συμφώνησε με τον κ. Κουμουτσάκο, που χαρακτήρισε τις συνθήκες των νησιών «ασφυκτικές» τονίζοντας ότι «πραγματικά είναι πολύ κακές γι΄ αυτούς που βρίσκονται εκεί και παραμένουν σε αυτές τις δομές. Πιέζονται και οι κάτοικοι και συμφωνώ με την ανάλυσή του υπουργού ότι η ανοιχτή διάθεση και η φιλοξενία που τους χαρακτήριζε αλλάζει. Πραγματικά κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε πολύ δραματικές συνέπειες». Γι΄ αυτό το λόγο, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις κρίσεις αυτές.

Επιπλέον, ο κ. Γκράντι επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα νησιά. Όσον αφορά τις συζητήσεις που είχε για τους τρόπους με τους οποίους θα διαμορφωθούν τα κέντρα που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση και τον τρόπο των ελέγχων που θέλει να εισάγει, για να γίνεται η καλύτερη διαχείρισή τους, ο κ. Γκράντι κατέστησε σαφές ότι «είναι κατά της κράτησης των αιτούντων άσυλο, αλλά εδώ δεν μιλάμε για κράτηση αλλά για έλεγχο, μιλάμε για μείωση του πληθυσμού μέσω της μετακίνησης περισσότερων στην ηπειρωτική χώρα». Προσέθεσε δε, ότι ενημερώθηκε για την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική. «Αυτό που ζητάμε είναι, εφόσον θα κάνετε πιο αποτελεσματική τη διαδικασία ενισχύοντας και την υπηρεσία του ασύλου, να φροντίσετε όλη αυτή η διαδικασία να συνάδει με το διεθνές δίκαιο όπως έχετε δεσμευθεί», σημείωσε. Ακόμη, αναφέρθηκε στη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», επισημαίνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι θα δοθεί έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα σας. Είναι πέρα από οποιαδήποτε πολιτική. Έχουμε ηθική ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα παιδιά δεν θα βρεθούν στο έλεος κακών ανθρώπων που θα τα εκμεταλλευθούν, θα τα βιάσουν, θα τα χρησιμοποιήσουν για άθλιους σκοπούς. Είναι πολύ ευπρόσδεκτη αυτή η δέσμευσή σας σε αυτό το πεδίο», υπογράμμισε ο κ. Γκράντι.

Σχετικά με τις αιτίες μετακίνησης των πληθυσμών ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέστησε σαφές ότι τα αίτια της ανθρώπινης κινητικότητας είναι πιο σύνθετα. Αναφερόμενος στις κρίσεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία, τόνισε ότι «στο Αφγανιστάν η σύγκρουση είναι 40ετής χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση, παρότι έχει αλλάξει μορφή στο χρόνο -από τη Σοβιετική εισβολή, στον εμφύλιο, στην επικράτηση των Ταλιμπάν- και τώρα σε μία αναγέννηση της τρομοκρατίας και της βίας, η οποία προκαλεί ταραχές στη χώρα και την κάνει ασταθή και όσον αφορά την πολιτική, αλλά και την ασφάλεια και την οικονομία».

Σχετικά με τη Συρία, επισήμανε ότι «η κατάσταση εξελίχθηκε και η σύγκρουση άλλαξε μορφή, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση ελέγχει μεγαλύτερες περιοχές της χώρας οι οποίες είναι σχετικά σταθερές. Ωστόσο, υπάρχει το Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό μέρος που έχει μεγάλη αναταραχή και είναι πεδίο σκληρών συγκρούσεων, ενώ υπάρχει και η ανασφάλεια στα βορειοανατολικά, λόγω της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στα σύνορα, τη σχετική απόσυρση των Αμερικανών σε άλλες εισροές που οδήγησε σε περαιτέρω μετακινήσεις της κουρδικής μειονότητας στη Συρία και κάποιους πρόσφυγες στο Βόρειο Ιράκ. Αυτές οι κρίσεις παράγουν εκτοπισμένους πρόσφυγες».

Όσον αφορά τις ροές στη Λέσβο, ο κ. Γκράντι υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των αφίξεων είναι κυρίως Αφγανοί και Σύριοι, συμπεριλαμβανομένου των Αφγανών που προέρχονται από το Ιράν, όπου λόγω των κυρώσεων, μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση γίνεται δύσκολη και πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται σε πολύ αξιοπρεπείς συνθήκες στο Ιράν, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και φεύγουν από εκεί. Οι επιπτώσεις και τα αίτια των κινήσεων αυτών είναι πολλά. Αυτές οι δύο εθνικότητες, αυτές οι δύο ομάδες προσφύγων που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων μας ανησυχούν ιδιαίτερα και αποτελούν την πλειοψηφία αυτών που φθάνουν στη Λέσβο».

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε τη συνέχεια της υποστήριξης της προσπάθειας που γίνεται σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. «Δεσμεύομαι σταθερά απέναντί σας να συνεχίσουμε να κινούμαστε όπως και στο παρελθόν. Οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, αυτό θα πρέπει να φανεί συγκεκριμένα με εισφορές. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση ώστε να πετύχουμε ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», κατέληξε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ασφαλεια, ελλαδα, οηε, βουλη, διηνεκές, υφίσταται, βρυξέλλες, νέα, επηρεάζει, λύση, αποσυρση, υπουργειο εσωτερικων, αποσυρση αυτοκινητων 2011, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αφγανισταν, ηθικη, θεμα, ιραν, ιρακ, νησια, οηε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αυξηση, ελεος, αλληλεγγυη, αναγεννηση, ανθρωπινα δικαιωματα, ασυλο, αφγανοι, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, δικτυα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, επηρεάζει, ερχεται, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπαικη ενωση, ευρωπη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, ισορροπια, κυβερνηση, κυμα, κοπωση, λαθη, λύση, λογο, μειζον, μηνες, μειωση, μορφη, ορια, οφελος, παιδι, παιδια, πεδιο, ροες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συρια, σκεψεις, ταλιμπαν, τουρκια, φορα, δικαιωμα, δικαιωματα, εμφαση, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, μια φορα, μπροστα, ομαδες, θετικα
Τυχαία Θέματα