Κουλημία, ή the ultimate Mr. Bean challenge!

«Μέχρι να αποκτήσουμε εμβόλια, η γαλλική γλώσσα παραμένει το καλύτερο αντίδοτο στον ιό». Αυτή είναι η δήλωση της γαλλικής λεξικογραφικής εταιρίας ROBERT, η οποία προκήρυξε και σχετικό διαγωνισμό δημιουργίας λογοπαιγνίων και νεολογισμών.

Αυτή την ενδιαφέρουσα προκήρυξη των Γάλλων γλωσσολόγων και τα αίτιά της, θα τα αναλύσουμε ευθύς αμέσως.

Προσέξτε όμως την παρακάτω παράφραση/δήλωση/πρόσκληση, που απευθύνω στους αναγνώστες του antinews (και σε όλους όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο στην όποια αναπαραγωγή του):

«Μέχρι

να αποκτήσουμε εμβόλιο για το Επιτελικό Κράτος, η ελληνική γλώσσα παραμένει το καλύτερο αντίδοτο για τον ιό Kool-vid».

Σας προκαλώ/προσκαλώ λοιπόν να καταθέσετε με καλή διάθεση, «σκωπτικότητα» (υπάρχει η λέξη, ή θα βάλει ο Μπαμπινιώτης τον Λιγνάδη να με κυνηγάει;… μπρρρ), χιούμορ και «λεξιπλαστισμό», (μάλλον ούτε αυτή υπάρχει), όποια λέξη, φράση, νεολογισμό ή λογοπαίγνιο σκεφθείτε και μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της «Κουλημίας». [Ως «Κουλημία», ορίζουμε το ισοδύναμο που ενέσκηψε στην άτυχη Ελλάδα με την εκλογή του Κυριάκου στην Πρωθυπουργία και συνέπεσε με την κατάρα του Μωυσή, την Πανδημία. Αποτελεί σύνθετη λέξη: 1ο συνθετικό το σχολικό παρατσούκλι του Κυριάκου (Κούλης) και η «η μία» από την Πανδημία. Αναγράφεται και στα Greeklish KOOLημία ή COOLημία].

Εγώ π.χ. έχω ήδη καταθέσει και κατοχυρώσει τον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟ ως σύγχρονο νεοελληνικό πολιτικό φαινόμενο. Ο ορισμός: πρωτοεμφανίστηκε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά γνωρίζει καθεστωτικές δόξες επί ημερών του Μωυσή (η άσκηση πολιτικής μόνο επιφανειακά, με «περιτυλίγματα», χωρίς ουσία, με το βλέμμα στις μεταφορικά «φουσκωμένες» δημοσκοπήσεις και στα κυριολεκτικά φουσκωμένα τσουρέκια του Τερκενλή).

Με το κείμενο αυτό προσθέτω στον λεξοπλαστικό λογαριασμό μου και το «kool-vid», που στα αγγλικά ακούγεται ως «cool». Το «cool» είναι αμφίσημο: σημαίνει κυριολεκτικά «κρύος», που του ταιριάζει, αλλά και «ψυχρός - κρύο αίμα», που για κάποιους είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό για τον εν Ελλάδι Μεσσία. Επίσης, στην αργκό σημαίνει «μάγκας» ή «μούρη» που επίσης για -τους νέους ειδικά- είναι κάτι θετικό, ενίοτε λειτουργεί και ως πρότυπο.

Γι’ αυτό δεν θα χαρίσουμε στον Υπέρτατο Ηγέτη μας την αγγλική εκδοχή του όρου. Επιμένουμε στη σύνθετη Κουλ-vid, που παραπέμπει ευθέως στο υιοθετηθέν από τον ίδιο παρατσούκλι «Κούλης» (παρότι δεν είναι Μανιάτης, οπότε θα ήταν τιμητικό και δεν συναντάται πουθενά στην Κρητική ονοματολογία), που με τη σειρά του, κάνει συνειρμό με την «Κουλαμάρα»…

Παράγωγο του Κουλ-vid είναι η «Κουλημία», παράφραση της «πανδημίας». Με μια σημαντική διαφορά: η «Κουλημία» ήρθε για να μείνει, σε αντίθεση με την «πανδημία» η οποία κάποια στιγμή -ευχόμαστε όλοι- θα μας αφήσει χρόνους. Εκτός αν πολυχρονέψει η Κουλημία η οποία τροφοδοτεί την Πανδημία ως αίτιο αλλά και συνώνυμο της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητάς της. Έτσι θα απομείνει η Πανδημία ως δίδυμο με την Κουλημία -μόνο σε εμάς και τη δύστυχη Ινδία.

Ίσως γι’ αυτό εσχάτως ο Πρωθυπουργός μας (μεγάλη η χάρη του) δεν αναρτά θρησκευτικά σύμβολα στο γραφείο του… Έχει προφανώς δυσανεξία σε πάσης φύσεως σταυρούς, εκτός από τα μικρά (αλλά βαριά) σταυρουδάκια με τα οποία έχει φορτώσει 11 εκατομμύρια Έλληνες, πλην των Kyriakistas (των φανατικών οπαδών του Κυριάκου).

Να άλλος ένας νεολογισμός που καταθέτω ενώπιόν σας! Οι ΚYRIAKISTAS! Σε αυτούς μόνο επιτρέπει να τον αποκαλούν -μεταξύ τους αυστηρά- σκέτο «Κυριάκο». Ενώπιον τρίτων, οφείλουμε να τον αποκαλούμε ακολουθώντας το Πρωτόκολλο: ο «ΠΡΟΕΔΡΟΣ», και μάλιστα με θαυμασμό!!! Πρέπει να σηκώνονται κιόλας όρθιοι όλοι οι παριστάμενοι με την άφιξή του «σούζα τ’ αλογάκια»! Ενώπιον απλών θνητών/πολιτών αποκαλείται «ΘΕΟΣ».

Ενώπιον γυναικών: «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ».

Ενώπιον Νεοδημοκρατών: Τίποτα….

Ο κύριος τίποτα;

Όχι. Βέβαια!

Απλά, οι Kyriakistas δεν συναγελάζονται με Νεοδημοκράτες. Γι’ αυτούς είμαστε είδος υπό εξαφάνιση. Βρισκόμαστε στην κλίμακα των ειδών πιο χαμηλά και από Αλβανούς οικοδόμους. Οι Kyriakistas έχουν ως cult icon τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον (κατ’ αυτούς μόνο) άδικα προφυλακισθέντα ηθοποιό και κάνουν σε απόκρυφα σημεία του σώματός τους tattoos με τα αρχικά του D.L., πάντα στα αγγλικά, καθώς οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι Κολλεγίων «περι-οπής»...

Επανέρχομαι στον new age Πρωθυπουργό μας. Διαφαίνεται και στο πιο απαίδευτο μάτι -όπως το δικό μου- από το διάκοσμο του προσωπικού του χώρου εργασίας (δεν του περνά καν από το μυαλό (;) ότι είναι ο 2ος τη τάξη δημόσιος λειτουργός), πως διαθέτει πλέον και προσωπικό Σαμάνο, δηλαδή γκουρού που τον συμβουλεύει για chakras (ενεργειακά κέντρα είναι αυτά, όχι ενεργειακά αποθέματα) και αναζητά την κουνταλίνη του [αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού ευθυμογραφήματος -μετά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος- για να μην σκανδαλίσουμε έτι περαιτέρω την Εκκλησία και το Χριστεπώνυμο πλήθος, με τα καμώματα του Kool-vid, που επανατοποθέτησε σε ώρα του Προτεσταντικού Λονδίνου την Ανάσταση. Δεν τους αρκούσε όμως, το διπλό χτύπημα της κατάργησης της Περιφοράς του Επιταφίου και της μεταφοράς της Αναστάσεως. Ο Σμπίρος μου με πληροφορεί -αλλά δεν ξέρω αν μου κάνει πλάκα- πως κάποιοι ευφάνταστοι Kyriakistas πρότειναν στο Μωυσή, κάτι ακόμη πιο ευφάνταστο: να αλλάξουμε για 3 ώρες την επίσημη χρονοζώνη της Ελλάδας, να μετακινηθούμε μπροστά -σε ώρα Dubai- για να φανεί πως συγχρονίζουμε τα ρολόγια μας και με την επιχειρηματική διασκεδάζουσα ελίτ της χώρας, που έχει αποδράσει για διακοπές στο Αραβικό Εμιράτο. Ως σύγχρονοι διαπλεκόμενοι ιεραπόστολοι εκδράμουν στον Κόλπο για να προσηλυτίσουν τους εκεί μεγιστάνες μουσουλμάνους, δείχνοντάς τους πως εμείς μπορεί να μην έχουμε ένα χρυσοφόρο Κόλπο, αλλά ξέρουμε από πλείστα όσα κερδοφόρα κόλπα…

Σε αυτό τον φιλόδοξο εθνικό στόχο συνέδραμαν και πολλές ημεδαπές «Τζούλιες» που τους είχε κλείσει ως entertainers ο Μένιος, λίγο πριν μπουζουριαστεί από τον Μιχάλη (αδίκως και πάλι για τους Kyriakistas που έχασαν σε 40 μέρες δύο ινδάλματα).

Anyway, πίσω στο θέμα μας: από σήμερα συμπράττουμε με τις κ.κ. Μαριάννα Κουτσογιάννου και Ζωή Στεφανίδου, («Το Λεξικό Covid-19», Kavvadia Crew Publications), καθώς έχουν διαπιστώσει πως «η πλειονότητα των μεταφορών που χρησιμοποιούνται αυτή την εποχή, μοιάζουν με πολεμικούς χαρακτηρισμούς και γεννάνε αισθήματα απειλής και ανασφάλειας. Μπορούν μάλιστα να μας χειραγωγήσουν κατευθύνοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ιό και τις συνέπειές του». (Έφη Φαλίδα, «Τί σημαίνει αγκωναψία;», ΤΑ ΝΕΑ, 9.4.21, σελ. 3).

Τα παραπάνω δυσνόητα εξηγούν με τον επιστημονικότερο τρόπο γιατί τα λογοπαίγνια που κυκλοφορούν, όλα αυτά τα έξυπνα memes και οι νεολογισμοί, προκαλούν το γέλιο. Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο στο φόβο από ένα χαμόγελο.

Σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου κινήματος αλληλεγγύης ενός ελληνικού CAREMONGERING (κίνημα που ενθαρρύνει την παροχή βοήθειας στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας), σκεφθείτε αγαπημένα μου προβατάκια, πώς θα κάνουμε εμείς τον Mr. Bean και τους Kyriakistas να γελάσουν. Δεν θα γελάνε χαιρέκακα μόνο αυτοί μαζί μας, με τις πληγές και τις κατάρες που μας ρίχνουν καθημερινά στο κεφάλι. Από εδώ και πέρα θα γελάμε και εμείς μαζί τους!

Καταθέστε τώρα τις δικές σας λέξεις. Give Koulis a chance!

This is the ultimate MR. BEAN CHALLENGE!

Κάθε προσφορά λέξεων και νεολογισμών δεκτή.

Και μην ξεχνάτε!

Καλοκαίρι έρχεται…

Θετική Ενέργεια και Αγάπη μόνο!!!

Νίκος Καραχάλιος

team-2020.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα