Κοτζιάς προς Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ξανά ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων στέλνει ο Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, κομμάτια της οποίας προδημοσιεύτηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύει ότι σε περίπτωση νέας ακραίας ενέργειας όπως το επεισόδιο στα Ίμια, δεν θα υπάρξει ξανά ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

"Με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου στην περιοχή τωνΙμίωνη Άγκυρα έφτασε στην κόκκινη γραμμή", δήλωσε οΥΠΕΞ. Και παραβιάζουν

το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά".

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά εάν οι Τούρκοι εμβολίσουν ξανά ελληνικό σκάφος, ο ΥΠΕΞ απαντά με βεβαιότητα πως "δεν θα το κάνουν". "Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα ανεπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα", ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς σημειώνοντας πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία

Αποκαλύπτει ακόμη ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος στην περιοχή των Ιμίων.

Ξεχωριστά οΥΠΕΞεκτίμησε ότι η Τουρκία είναι νευρική επειδή "δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοιχτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοιχτά της ανατολικής μεσογείου λόγω τηςΑΟΖκαι επειδή έχουν βρεθεί, από ό,τι φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου".

-Ανόητος ο σύμβουλος του Ερντογάν

"Θα έπρεπε να μετράει τα λόγια του ο σύμβουλος του Ερντογάν".

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτηρίζει ανοησίες τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίυ Μπουλούτ, ο οποίος παρομοίασε την Ελλάδα με μια μύγα που πάει να τα βάλει με τον γίγαντα Τουρκία.

"Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους", απαντά ο ΥΠΕΞ, λέγοντας πως από τη θέση που έχει "θα έπρεπε να μετράει τα λόγια του".

-Αισιόδοξος ο Ζάεφ

Αισιόδοξη χαρακτήρισε τη δήλωση του Ζάεφ πως έχουν κλείσει 3 από τα 7 ζητήματα στη διαπραγμάτευση για το σκοπιανό.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα