Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με του Τούρκους;

12:50 16/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Πρώτος έστειλε δημοσίως το μήνυμα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: την επόμενη φορά που θα προκαλέσετε επεισόδιο σαν το προχθεσινό στα Ίμια, η ελληνική απάντηση δεν θα είναι ειρηνική.

Ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουκος: επόμενη τουρκική πρόκληση θα απαντηθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μήνυμα αποφασιστικότητας προς την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της Αθήνας. Δεν αρκούσε η ενημέρωση

της τουρκικής πλευράς μέσω των διπλωματικών διαύλων; Δεν μπορούσε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του ότι εξαντλήθηκαν τα όρια υπομονής μας και θα αντιδράσουμε δυναμικά;

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι το διπλό δημόσιο κυβερνητικό μήνυμα είχε ως αποδέκτη το εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, «εστάλη» λίγες ώρες μετά την κατηγορία του αρχηγού της αντιπολίτευσης για εθνικές υποχωρήσεις στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση θυμίζω την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (μετά το αποκληθέν «πραξικόπημα της πυτζάμας» ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται». Οι δημόσιες δηλώσεις πολλές φορές χρωματίζονται έντονα και διεγείρουν το λαϊκό αίσθημα, ιδιαίτερα αν απευθύνονται σε ξένη, κατεξοχήν εχθρική χώρα, στην οποία η πατριδοκαπηλεία έχει γίνει εθνικό σπορ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πιεζόμενος αφόρητα από την κεμαλική αντιπολίτευση, έχει ανεβάσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια χειρισμών στους στρατηγούς του. Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους στα Ίμια και οι μετέπειτα δηλώσεις του για ελληνικές «μαγκιές«, που σταματούν μόλις εμφανιστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αποτελούν απόδειξη της διολίσθησής του σε ακραίες θέσεις. Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή από την Ελλάδα. Η νηφαλιότητα δεν ταυτίζεται με την υποχωρητικότητα.

Τι θα συμβεί αν, μετά τις δηλώσεις Κοτζιά και Τζανακόπουλου, καλλιεργηθεί εκρηκτικό κλίμα στην Τουρκία από τον πολεμοχαρή αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κιλιντσντάρογλου, και τα ΜΜΕ; Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν στριμωχτεί -ήδη τον κατηγορούν ως μειοδότη- και δώσει εντολή για νέα ακραία πρόκληση στο Αιγαίο; Θα εμπλακούμε στρατιωτικά; Και ποιος εγγυάται ότι οι Τούρκοι δεν θα μετατρέψουν το «θερμό» επεισόδιο σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη, με απρόβλεπτες συνέπειες; Αλήθεια, είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, έστω λίγων ημερών; Ο Ερντογάν δεν έχει τίποτα να χάσει. Αντίθετα, μπορεί να προσδοκά ότι μετά θα μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου η μόνη συζήτηση θα είναι ποιες εθνικές παραχωρήσεις θα κάνουμε εμείς.

Με δύο λόγια, ας δώσουμε χώρο στη διπλωματία και ας ενισχύσουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας (και με το Ισραήλκαι με την Αίγυπτο), προσπαθώντας για το καλύτερο αλλά και προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο. Και ας απαντήσουμε στην πράξη με την πρέπουσα αποφασιστικότητα στους Τούρκους, όχι μόνο την επόμενη φορά, αλλά κάθε φορά που θα ξεπεράσουν τα όρια. Χωρίς, όμως, δηλώσεις εκδήλωσης προθέσεων, που εξάπτουν τα πάθη και αυξάνουν τις πιθανότητες μιας καταστροφικής αναμέτρησης…

Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με του Τούρκους;

The post Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με του Τούρκους; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα