Κορονοϊός: Στους 52 οι νεκροί

16:08 2/4/2020 - Πηγή: Antinews

Στους 52 ανέρχονται οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες κατέληξε ένας 51χρονος ασθενής από την Καστοριά που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και μια 78χρονη από τη Φούστανη η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Έδεσσας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 51χρονος που ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, νοσηλευόταν

εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και τελικά να χάνει τη μάχη για τη ζωή χτες το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά την 78χρονη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ διαγνώστηκε θετική στον ιό μόλις χθες.

Έως και έξι μήνες σε επιφυλακή για τον κορονοϊό

Έως και έξι μήνες ακόμη αναμένεται οι ειδικοί να βρίσκονται σε επιφυλακή για να παρακολουθούν τη "συμπεριφορά" του νέου ιού. Όπως μάλιστα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση, υπάρχουν στρατηγικές οι οποίες θα αφορούν ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο ή χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται και ο εμβολιασμός για τη γρίπη, για να μην υπάρχουν ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο Καθηγητής, δύο επιθετικοί ιοί.

"Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πολλές φορές στην ιολογία, κάποιοι ιοί δρουν συναγωνιστικά. Ξέρουμε ότι κυκλοφόρησαν φέτος τρεις τύποι ιού γρίπης μαζί. Στην αρχή ήταν οι δύο τύπου Α, μετά ήρθε ο Β και ακολούθησε ο κορονοϊός.

Του χρόνου υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα, ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλλά σίγουρα στρατηγικές που αφορούν την πρόληψη, εάν δεν έχουμε μέχρι τότε εμβόλιο για τον κορονοϊό, και την πρόληψη της γρίπης για την οποία υπάρχει εμβόλιο, θα είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού" ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τι είναι το "διαβατήριο" αντισωμάτων

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, το "διαβατήριο" αντισωμάτων εξετάζεται όλο και περισσότερο στα σενάρια στα οποία υποχωρεί ο κορονοϊός, ή συνεχίζεται η βραδεία εξάπλωση, και μετά σταματά και επανέρχεται σε ένα δεύτερο κύμα ή τρίτο κύμα, μέχρι ο πληθυσμός να αποκτήσει ανοσία ή να βρεθεί ένα εμβόλιο.

"Όντως οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν υψηλά αντισώματα προστατευτικά, όπως τα ονομάζουμε στην κλινική ιατρική, θα είναι για αυτούς ένα "διαβατήριο" να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή" είπε ο Καθηγητής.

"Θα δούμε σιγά– σιγά τέτοιες στρατηγικές να υλοποιούνται γιατί, από ό,τι φαίνεται, ο ιός καταλείπει ανοσία η οποία θα διαρκεί για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα. Μερικοί μιλάνε και για δύο και για τρία χρόνια.

Μία τέτοια στρατηγική εξετάζεται αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα είναι χρήσιμη αλλά θα εξαρτηθεί, να το τονίσω, από την αξιοπιστία αυτών των τεστ τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή παντού για την αξιοπιστία τους, για το αν σου λένε αλήθεια για αυτό που συμβαίνει" συμπλήρωσε.

Χθες ανακοινώθηκαν 101 νέα κρούσματα του νέου ιού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.415και 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 885 χιλιάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με 44.200 θανάτους, αλλά και περισσότερους από το 185.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Οι Η.Π.Α. έχουν πλέον περισσότερα από 189 χιλιάδες κρούσματα και 4.097 νεκρούς, ενώ η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερα από 105 χιλιάδες κρούσματα και 12.428 νεκρούς.

Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έως την 1 Απριλίου, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 421 χιλιάδες περιπτώσεις και 29.350 θάνατοι.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα