COVID-19: «SOS» από τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt

15:53 2/4/2020 - Πηγή: Antinews

Δραματική επιστολή σε υψηλούς τόνους προς την ηγεσία του Αμερικανικού Στόλου σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο “ USS Theodore Roosevelt, από το ξέσπασμα του κορονοϊού πάνω στο πλοίο, απηύθυνε ο κυβερνήτης Brett Crozier ζητώντας τη μεταφορά του πληρώματος στη στεριά και δηλώνοντας πως είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες καραντίνας πάνω στο πλοίο.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της επιστολής την Τρίτη η ηγεσία του Αμερικανικού

Στόλου έδωσε εντολή για αγκυροβόλιο στη νήσο Γκουάμ και την υπόσχεση πως όσοι έχουν νοσήσει θα απομονωθούν στην ξηρά και ενδεχομένως πολλοί άλλοι να μετακινηθούν σε ξενοδοχεία για να τεθούν σε καραντίνα, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του The Chronicle.

"Απαιτείται πολιτική λύση, αλλά αυτό είναι το σωστό να γίνει", έγραψε ο Crozier τη στην επιστολή του τη Δευτέρα. "Δεν είμαστε σε πόλεμο. Οι ναυτικοί δεν χρειάζεται να πεθάνουν. Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, θα έχουμε αποτύχει να φροντίσουμε σωστά το πιο αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο μας - τους Ναυτικούς μας ".

Ο κυβερνήτης ζήτησε «το σύνολο του πληρώματός» να τεθεί το «συντομότερο δυνατό» σε κατάλληλα δωμάτια καραντίνας στην ακτή του Γκουάμ , ελπίζοντας να κρατήσει το 10 % του πληρώματος που θα φροντίζει τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, τα όπλα και τα αεροσκάφη, και να βρίσκεται σε ετοιμότητα αποστολής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ανώτερος αξιωματικός ανέφερε στο The Chronicle ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα πάνω από 100 ναυτικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

«Η επιστολή δούλεψε»

Ο ναύαρχος του Αμερικανού Στόλου του Ειρηνικού , John Aquilino, δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να "βγάλει το συντομότερο δυνατόν αρκετούς ναυτικούς από το πλοίο" και να τους απομονώσει σε κατάλληλα καταλύματα στο Γκουάμ. Επειδή, όπως είπε, υπάρχουν ελάχιστες υποδομές πάνω στο νησί, το Αμερικανικό Ναυτικό πρόκειται να ζητήσει από την τοπική κυβέρνηση να διαθέσει ξενοδοχεία.

Αναφερόμενος στα αιτήματα του κυβερνήτη του USS Theodore Roosevelt, ο Aquilino είπε: "Λέμε το ίδιο πράγμα. Νομίζω πως η ανησυχία του εστιάζεται στο ρυθμό με τον οποίο βγάζουμε τους ναύτες. Όχι ότι δεν πρόκειται να τους πάρουμε».

«Η επιστολή δούλεψε» σχολίασε ναυτικός στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που άνοιξε στην αμερικανική στρατιωτική κοινότητα μετά την έκκληση του Crozier, για άμεση βοήθεια προκειμένου να προστατέψει το πλήρωμα 4.000 ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο.

Θετικά σχολίασαν την επιστολή του Grozier- ιθαγενή από τη Santa Rosa- και οι βετεράνοι του αμερικανικού στρατού επαινώντας την πρωτοβουλία του και τονίζοντας ότι κυβερνήτης έβαλε πάνω από την καριέρα του την ασφάλεια του πληρώματος, αγνοώντας την πιθανότητα να βλάψει τη σταδιοδρομία του.

Στο Βιετνάμ εκτέθηκαν στον ιό

Στην αρχή, η δημοσιοποίηση της επιστολής θεωρήθηκε «χτύπημα» κατά του αεροπλανοφόρου, αλλά στη συνέχεια όταν συγγενείς των μελών του πληρώματος άρχισαν να την ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί βετεράνοι αλλά και νέοι στρατιωτικοί έδειξαν να συμφωνούν και να επαινούν την πρωτοβουλία του Grozier.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτικού Thomas Modly μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι γνώριζε την επιστολή του ναυάρχου Crozier και ότι η ιεραρχία διοίκησης λειτούργησε τις τελευταίες επτά ημέρες για να μετακινήσει τους ναυτικούς που είχαν βρεθεί θετικοί για τον ιό , αλλά το Γκουάμ δεν διαθέτει επαρκή καταλύματα.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει με το αεροπλανοφόρο ο Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε ότι «την απόφαση θα τη λάβει ο στρατός».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του the Chronicle κανείς από τους μολυσμένους ναυτικούς δεν έχει παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί εκθετικά, αφότου το αμερικανικό Ναυτικό στις 24 Μαρτίου είχε αναφέρει 3 κρούσματα σε πολεμικό πλοίο.

Σημειώνεται ότι κατά τον ελλιμενισμό στο βιετναμέζικο λιμάνι Da Nang για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Βιετνάμ το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt πήγε στην ξηρά και αλληλεπέδρασε με τους ντόπιους. Τα μέλη του πληρώματος αρρώστησαν περίπου δύο εβδομάδες μετά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα