Κορονοϊός: Πρώτος νεκρός στον Στρατό - Γνωρίζει ή όχι ο υπουργός εάν είναι προστατευμένοι οι στρατιωτικοί;

Περισσότερες αμφιβολίες, παρά σιγουριά, για την υγειονομική κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλεί η απάντηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, όταν ερωτήθη εάν οι στρατιωτικοί έχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας, έδειξε ότι, είτε αυτά που υπάρχουν δεν είναι επαρκή, είτε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εντός των στρατοπέδων.

Χαρακτηριστικά, όταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον "Σκάϊ", ερωτήθη εάν το στρατιωτικό προσωπικό "έχει μάσκες, γάντια, υλικό, γιατί υπάρχουν μηνύματα από γονείς νεοσύλλεκτων", οι οποίοι πιθανότατα δίδουν μια όχι και τόσο θετική εικόνα,

απάντησε: "Έχουν εξ όσων γνωρίζω. Ασφαλώς οι υγειονομικές συνθήκες είναι καλές, αλλού εν πάση περιπτώσει θέλουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις, αλλού είναι εξαιρετικές, αλλά σε κάθε περίπτωση και κατά μέσο όρο είναι καλές οι υγειονομικές συνθήκες στα Στρατόπεδα".

Αυτό το "εξ' όσων γνωρίζω" και το "αλλού είναι καλές, αλλού θέλουν βελτίωση", μάλλον δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, παρά καθησυχάζει. Τόσο για την εθνική Άμυνα, γενικότερα, όσο και, ειδικότερα, για την υγεία των στρατιωτικών, και τους κινδύνους ενδεχόμενης εξάπλωσης του κορονοϊού. Πόσο μάλλον, ειδικά στην περίπτωση που θα χρειαστεί η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή βοήθειας στην κοινωνία, από τη στιγμή που θα χειροτερεύσουν τα πράγματα. Κάτι που άπαντες απεύχονται.

Στο μεταξύ, ο Ν.Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι ήδη υπάρχει ένας νεκρός στις ΕΔ από την επιδημία. "Έχουμε κάποια μεμονωμένα κρούσματα, σε στελέχη που έχουν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας", είπε. Και πρόσθεσε: "Προχθές, δυστυχώς, κατέληξε κάποιος ανθυπασπιστής στην Ξάνθη, ο οποίος είχε προβλήματα υγείας".

Επανερχόμενος στο θέμα της προστασίας των στρατιωτικών, συμπλήρωσε: "Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα και να θωρακιστεί η λειτουργία του στρατεύματος. Γι’ αυτό κλείσαμε τους νεοσυλλέκτους στα στρατόπεδα και δεν πήραν άδεια ορκωμοσίας. Για να μην γυρίσει ενδεχομένως κάποιος από αυτούς σε στρατόπεδο με κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, οι στρατιώτες θα πάρουν την άδεια αυτή μαζεμένη στο τέλος της θητείας τους. Επομένως, θα μειωθεί η υπηρεσία τους κατά 10 - 15 μέρες, επειδή στερήθηκαν τώρα την άδεια. Πήραμε και μέτρο αναστολής των αδειών Πάσχα. Θα τα επανεξετάσουμε όλα αυτά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα".

Όσον αφορά τον Έβρο, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι, όπως όλα δείχνουν, εκκενώνεται οι περιοχή από τους μετανάστες "κι αυτοί επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας". Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για "μια σημαντική εξέλιξη" που δείχνει ότι "η Τουρκία κατά κάποιο τρόπο αλλάζει στάση".

Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την προοπτική να υπάρξει αργότερα και νέος κύκλος ανάλογων προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας. "Εμείς δεν αλλάζουμε τη διάταξή μας, είπε. Και συμπλήρωσε: "Ο συναγερμός παραμένει, δεν λήγει. Τηρούμε στάση αναμονής. Δεν σπεύδουμε να θριαμβολογήσουμε ή να πούμε μεγάλα λόγια για περιφανείς νίκες".

Όχι και τόσο αισιόδοξος, πάντως, εμφανίστηκε για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, η οποία, όπως είπε, "είναι διαφορετική". Εκεί, εξήγησε, "διατηρούμαστε σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Ασφαλώς κι είναι μειωμένες οι ροές, ασφαλώς όμως, δεν έχει εκλείψει το πρόβλημα. Περιμένουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενδεχομένως να υπάρξουν ξανά απόπειρες μαζικότερης εισόδου από τα νησιά μας στην Ελλάδα".

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα