Κορονοϊός: Κρούσμα στη Ριτσώνα. Υγειονομική βόμβα τα κέντρα «φιλοξενίας» μεταναστών;

Ήταν θέμα χρόνου να "σκάσει" κρούσμα σε μεταναστευτικό καταυλισμό. Ως εκ τούτου, ουδεμία έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι γυναίκα που διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας διαπιστώθηκε θετική στον κορονοϊό, ευρισκόμενη σε γνωστό δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, αφού γέννησε.

Τώρα, εξετάζεται εάν κόλλησε τον ιό στο νοσοκομείο ή στον καταυλισμό. Μέχρι εδώ, καλά. Όπως επίσης, εξίσου αναμενόμενο είναι να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη οι κρατικοί και κυβερνητικοί αρμόδιοι, για να μην επικρατήσει

πανικός.

Ωστόσο, οι ίδιοι μάλλον πρέπει να πιστεύουν ότι απευθύνονται σε αδαείς για να δίνουν τόσο αφελείς απαντήσεις, όταν ερωτώνται για το συγκεκριμένο περιστατικό στην Ριτσώνα.

Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή του, λοιπόν, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας; Όπως, ανάμεσα στα άλλα, γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), "προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων".

Εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Να υποθέσουμε ότι μόλις τώρα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των μεταναστών που εργάζονται και ζουν στον καταυλισμό της Ριτσώνας;

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος, όταν έγινε γνωστό το κρούσμα, μετέβη στη "δομή φιλοξενίας", είπε ότι "το απόγευμα (σ.σ. σήμερα) θα παραδοθεί μεγάλη ποσότητα από γάντια και μάσκες στους διαμένοντες".

Δεν είναι φυσικό να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι γιατί δεν είχαν δοθεί αυτά τα μέσα νωρίτερα; Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι, ιδιαίτερα σε μέρη όπου ζουν -σε όχι και τόσο ανθρώπινες συνθήκες- δεκάδες μεταναστών, ο κίνδυνος είναι θεαματικά πιο αυξημένος απ' ότι μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι κάθονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, σε πολύ καλύτερες συνθήκες.

Ο κ.Λογοθέτης, ακόμα, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το κρούσμα, λέγοντας: "Δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο".

Μήπως ο κ.γενικός γραμματέας επισκέφθηκε άλλον καταυλισμό και όχι αυτόν της Ριτσώνας; Διότι οι συνθήκες εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, ουδόλως μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές. Τουναντίον, πολυπληθείς οικογένειες κατοικούν στα κοντέϊνερ. Όσες βέβαια έχουν την τύχη να μένουν κοντέϊνερ. Διότι υπάρχουν και πολλές που ζουν σε παράγκες, οι οποίες έχουν φτιαχτεί όπως - όπως με διάφορα πρόχειρα υλικά.

Ο κ.Λογοθέτης, επίσης, δεν παρέλειψε να στείλει και καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες που διαμένουν κοντά στον καταυλισμό, λέγοντας κανείς "δεν έχει να φοβάται τίποτα όσο τηρεί τα γενικά μέτρα της κυβέρνησης. Το "Μένουμε Σπίτι" είναι αυτό που σώζει". Εξαιρετικά διαφωτιστικός: Μας φώτισε! Λες και δεν το ξέραμε.

Αλλού, όμως, είναι το καίριο ερώτημα, το οποίο άπαντες αποφεύγουν. Οι αρμόδιοι λέγουν ότι ερευνάται εάν η γυναίκα μολύνθηκε στον καταυλισμό ή στο μαιευτήριο. Αναμένουμε την απάντηση.

Κατ' αρχήν είναι φυσικό να γεννώνται σοβαρές ανησυχίες για την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία, με συνέπεια όποιος μπαίνει εκεί, να κινδυνεύει να κολλήσει τον κορονοϊό. Θα δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, άραγε, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο συγκεκριμένο μαιευτήριο (το Antinews δεν το αναφέρει, παρ' ότι είναι γνωστό).

Δεύτερο, και το σημαντικότερο: Αφού η κατάσταση, όχι μόνον στα νοσοκομεία, αλλά γενικότερα στις πόλεις, είναι επίφοβη, και κατά συνέπεια είναι επιβεβλημένο, οι πολίτες να περιορίσουν στο μικρότερο δυνατόν τις μετακινήσεις τους και τις εξόδους από το σπίτι τους, γιατί επιτρέπεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να βγαίνουν στις πόλεις από τις 7 το πρωΐ μέχρι τις 7 το απόγευμα;

Χαρακτηριστικά, στον νόμο που δημοσιεύθηκε μόλις πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (22 Μαρτίου 2020), και υπογράφεται από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης, Μ.Χρυσοχοΐδη, Β.Κικίλια, και Π.Μηταράκη, με τίτλο "Λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στο σύνολο της Επικράτειας", αναφέρεται μεταξύ άλλων:

-Καθημερινά και από ώρα 7.00 έως και ώρα 19.00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων σε ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

-Επιτρέπεται η έξοδος έως 100 ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων.

[photo_0]

[photo_1]

Προφανώς, ο τρόπος αυτός επελέγη, επειδή οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν ελληνικά κινητά τηλέφωνα για να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα και να λάβουν "άδεια εξόδου". Ούτε και ξέρουν ελληνικά για να συμπληρώσουν αιτήσεις, κ.ο.κ.

Οι άνθρωποι αυτοί, όμως, με τις μετακινήσεις τους στις πόλεις, μπορεί να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό εντός του καταυλισμού. Επίσης, εάν υπάρχουν κρούσματα εντός της "δομής", να τον μεταφέρουν στις πόλεις.

Ουδείς, άραγε, σκέφτηκε, ειδικά αυτή την περίοδο που θέλει η κυβέρνηση να "αυστηροποιήσει", όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Σ.Πέτσας, τα μέτρα, επειδή, κατά τους επιστήμονες, έπονται τα δύσκολα, να επιβάλλει κάποιες έκτακτες απαγορεύσεις στους διαμένοντες στα κέντρα;

Οι φόβοι που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ότι οι "δομές φιλοξενίας", στην πλειοψηφία τους, και όχι μόνον αυτή της Ριτσώνας, μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες, εξαιτίας και των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε πολλές, το μίνιμουμ που επιβάλλουν, είναι: 1.Παροχή μέσων προστασίας. Κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έχει γίνει. 2.Εκτακτα απαγορευτικά μέτρα.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, αρκετές ΜΚΟ, παρ' ότι στην αρχή της κρίσης αποδείχτηκαν παντελώς απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν την επιδημία, στη συνέχεια έλαβαν από μόνες τους μέτρα περιορισμών των μεταναστών - προσφύγων που φιλοξενούν.

Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι αρκετοί από αυτούς δεν βγαίνουν απλά για ψώνια στη γειτονιά, αλλά πηγαίνουν να δουλέψουν, έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα καθημερινώς, ή απλώς γυρίζουν άσκοπα δεξιά - αριστερά στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Εξίσου μεγάλους κινδύνους, όπως είχε επισημάνει το Antinews, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις "δομές φιλοξενίας" μεταναστών. Γενικότερα, τόσο η Πολιτεία και οι διεθνείς Οργανισμοί, όσο και οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, βρέθηκαν δίχως το παραμικρό σχέδιο και οργάνωση για ένα έκτακτο γεγονός. Πόσο μάλλον, για την επιδημία (βλέπε: Κομφούζιο στις δομές μεταναστών με τον κορονοϊό - Απροετοίμαστοι κράτος και ΜΚΟ).

Όλοι αυτοί, λοιπόν, εργαζόμενοι, μετανάστες και μέλη του κρατικού μηχανισμού, μαζί τους κι εμείς, έχουμε ανάψει μια λαμπάδα στον "Θεό της Ελλάδας, ίσα με το μπόϊ του ο καθένας, μήπως και αποφύγουμε την "στραβή". Διότι, εάν πάρουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των αρμοδίων, μάλλον θα καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Πάντα, μέσα στο σπίτι, βέβαια (!).

Αναλυτικά τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το κρούσμα στην Ριτσώνα (βλέπε: Θετική στον κορονοϊό γυναίκα από τη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας).

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Κρούσμα, Ριτσώνα, Υγειονομική,koronoios, krousma, ritsona, ygeionomiki