Νέα έρευνα ξεκαθαρίζει τη σύνδεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και Covid-19. Κατά πόσο επηρεάζονται οι ασθενείς στην Ελλάδα;

12:15 27/10/2020 - Πηγή: iPop

Κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού μας έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε έναν ακόμα εχθρό μας. Ποιον; Την ρύπανση και μάλιστα την ατμοσφαιρική. Αυτός ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει από τις ζωές μας κι αυτή τη στιγμή φαίνεται να μας ταλαιπωρεί και μ’ έναν ακόμη τρόπο. Πώς σχετίζονται ατμοσφαιρική ρύπανση και κορονοϊός;

Μπορεί

ο κορονοϊός να έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλη την υφήλιο, όμως η ατμοσφαιρική ρύπανση υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και δεν έφυγε ποτέ, παρ’ όλο που εμείς για λίγο την ξεχάσαμε. Ίσως με την πανδημία να αμελούμε λίγο το περιβάλλον, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν τον ιό έχουν εξαφανιστεί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπάρχει και μάλιστα μια νέα έρευνα ξεκαθαρίζει κατά πόσο και πώς σχετίζεται με τον νέο κορονοϊό.

Πώς συνδέονται ατμοσφαιρική ρύπανση και κορονοϊός;

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τη θνησιμότητα από κορονοϊό. Μάλιστα, αυτό αφορά κυρίως όσους εκτίθενται μακροχρόνια στη ρύπανση αυτή, με βάση τους ειδικούς, οι οποίοι για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για τις επιμέρους χώρες, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από τον κορονοϊό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα. 

Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει απ’ την ατμοσφαιρική ρύπανση; Τι λένε οι επιστήμονες

Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτιμάται από τους ερευνητές στο 9%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους λόγω κορονοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είχε επιβαρύνει την κατάσταση ορισμένων ασθενών.

Pixabay

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιος Λέλιβελντ (Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ και Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία) και Τόμας Μίντσελ (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ και Γερμανικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας στο Μάιντς), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cardiovascular Research” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτιμούν ότι περίπου το 15% των θανάτων παγκοσμίως από κορονοϊό μπορεί να συσχετιστεί με την μακροχρόνια έκθεση πολλών ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μάλιστα, δεν είναι και μικρά τα ποσοστά συσχέτισης της ρύπανσης του αέρα με τον κορονοϊό. Το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων στην Ευρώπη υπολογίζεται στο 19%, στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου. Όσον αφορά επιμέρους χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορονοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία!

Όπως αναφέρει το ΑΠΕΜΠΕ, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτά τα ποσοστά αποτελούν εκτιμήσεις «για το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο πληθυσμός είχε εκτεθεί σε βάθος χρόνου σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, χωρίς εκπομπές λόγω ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπογενών ρύπων». Τόνισαν επίσης ότι «τα ποσοστά αυτά δεν υποδηλώνουν μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στη θνητότητα από Covid-19, μολονότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αφορούν άμεσες και έμμεσες σχέσεις ανάμεσα στη ρύπανση και στη Covid-19, π.χ. επιδεινώνοντας τις συννοσηρότητες (άλλες χρόνιες παθήσεις), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο μια λοίμωξη από κορωνοϊό».

Αν η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα και η λοίμωξη από Covid-19 συνδυαστούν, τότε έχουμε επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας, ιδίως της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που καθιστά πιο ευάλωτο και λιγότερο ανθεκτικό έναν άνθρωπο στην Covid-19. Αν κάποιος έχει ήδη καρδιοπάθεια, τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση και η λοίμωξη από τον κορονοϊό θα προκαλέσουν προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

«Είναι πιθανό ότι τα μικροσωματίδια παίζουν έναν ρόλο στα επεισόδια υπερ-μετάδοσης του κορωνοϊού», δήλωσε ο δρ Λίλεβελεντ. «Τα μικροσωματίδια φαίνεται να αυξάνουν τη δραστηριότητα ενός υποδοχέα στην επιφάνεια των κυττάρων, της ACE-2, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον τρόπο που ο κορωνοϊός μολύνει τα κύτταρα. Έτσι έχουμε ένα διπλό ‘χτύπημα’: η ρύπανση του αέρα προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και αυξάνει τη δραστηριότητα της ACE-2, κάτι που με τη σειρά του διευκολύνει τη διείσδυση του ιού στους πνεύμονες και πιθανώς στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά», πρόσθεσε ο Μίντσελ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες και την παραπάνω έρευνα, τα οφέλη της μείωσης της ρύπανσης του αέρα είναι πολλά, αν και δεν χρειαζόταν να έρθει η Covid-19 για να μας το διευκρινίσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέα έρευνα ξεκαθαρίζει τη σύνδεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και Covid-19. Κατά πόσο επηρεάζονται οι ασθενείς στην Ελλάδα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα