Κοινοβουλευτικές "αλχημείες" (και) προς εξυπηρέτηση Καμμένου

13:31 1/2/2019 - Πηγή: Antinews

Ο Πάνος Καμμένος έχει πιάσει στασίδι εδώ και μια βδομάδα στα κανάλια, ανοιγοκλείνοντας τα ντεσιμπέλ της έντασης των "εκβιασμών" του απέναντι στην Κυβέρνηση.

Το ζητούμενό του δεν το έχει κρύψει: Να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα μετά την επικείμενη ( κατά δήλωση του ίδιου του βουλευτή) παραίτηση του θανάση Παπαχριστόπουλου. ( Η παραίτηση Παπαχριστόπουλου, οδηγεί την έδρα του στον Τέρενς Κουικ ο οποίος όπως ανέφερε χθες το Capital.gr, δεν

υπάρχει περίπτωση να την παραδώσει στους ΑΝΕΛ με τους οποίους και εξελέγη).

Το ...βάσανο του Πάνου Καμμένου για το οποίο απειλεί μέρα παρα μέρα την Κυβέρνηση πως δεν θα την αφήσει να φτάσει μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου είναι να μην απωλέσει ο ίδιος και το κόμμα του τα κοινοβουλευτικά προνόμια που του παρέχει η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή, στις εκλογές του 2015.

Εξ' ού και περιφέρεται στα ΜΜΕ , ολοφυρόμενος ότι ο "Αλέξης Τσίπρας με πούλησε 100 φορές" και πως εάν του διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα, θα ρίξει την Κυβέρνηση πριν από την 25η Μαρτίου.

Σενάριο για διάσωση

Από την κυβέρνηση, απάντηση στον Π. Καμμένο δεν υπήρξε ει μη μόνον ένα σχόλιο του Δ. Τζανακόπουλου ότι η κριτική του είναι άδικη και υπερβολική και πως το γνωρίζει και ο ίδιος.

Υπήρξε ωστόσο "σινιάλο" του Μαξίμου προς τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του Α. Τσίπρα ότι θα αναληφθεί κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην απωλέσει τα προνόμιά του.

Το "σήμα" δόθηκε από τον Πρωθυπουργό, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δήλωσε χθες επακριβώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:

"Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝ.ΕΛΛ., μιλώ και για το ΠΟΤΑΜΙ, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι, λοιπόν, πολιτικά και ηθικά ορθό η διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης, για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να επιλέγουν να αφήνουν, να αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές αυτές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικό, ηθικό, το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος και στο πλαίσιο αναβάθμισης της ίδιας της δημοκρατίας".

Αλλαγή στον κανονισμό- Ποτάμι και Λεβέντης

Αυτό που απαιτείται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που θέλει τα εκλεγμένα κόμματα να διατηρούν πέντε βουλευτές ( εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα), προκειμένου να μη διαλύεται η κοινοβουλευτική τους ομάδα και να μη χάνουν και οι πρόεδροί τους τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα που απολαμβάνουν ως αρχηγοί κομμάτων. ( όπως έγινε πρόσφατα με την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού).

Στην Βουλή κυκλοφορούν σενάρια επί σεναρίων για το τι είδους αλλαγή θα είναι αυτή ( και αν θα έχει... αναδρομική ισχύ προς "αποκατάσταση" και του Σταύρου Θεοδωράκη).

Τυχόν αλλαγές πάντως θα ευνοήσουν και τον Λεβέντη, ο οποίος διαθέτει επίσης 5 βουλευτές ( με τον Γ. Σαρίδη να είναι ήδη... φευγάτος) κινδυνεύοντας με τον κοινοβουλευτικό αφανισμό.

Με τον τρόπο αυτό πάντως, η κυβέρνηση εξυπηρετεί και έτερο στόχο: Την "απελευθέρωση" των βουλευτών που επιθυμούν να "προσαρτηθούν" στο κυβερνητικό άρμα χωρίς να εγκαλούνται πλέον για διάλυση των κομμάτων τους.

Σιγήν ιχθύος τηρούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο για το ακριβές περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

Στα "χαρακώματα" η Ν.Δ

"Πολεμική" είναι η πρώτη αντίδραση του Μοσχάτου στις ανακοινώσεις Τζανακόπουλου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε χθες λόγο για "εξόφθαλμο εκβιασμό" Καμμένου, προσθέτοντας πως "ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα