Κοινή συνέντευξη Μέρκελ – Σαρκοζί

Α. ΜΕΡΚΕΛ

Σήμερα συζητήθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική. Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τις νέες πρωτοβουλίες, δυνατότητες και αναπτυξιακή βοήθεια. Σήμερα δεν θα παρθούν αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσουμε το πεδίο.

Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών είναι κάτι πολύ σημαντικό, αποφασίσαμε οι υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, το δέχθηκαν και θα μπορέσουμε βασισμένοι στις προτάσεις των Ευρωπαϊκών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

να προχωρήσουμε. Για αυτό την Τετάρτη γίνει Ecofin.

Είναι πολύ σημαντική η διεύρυνση του EFSF, ώστε να προστατέψουμε τα διάφορα κράτη και να αναπτύξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Συζητήσαμε και προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο αυστηρή πειθαρχία όσον αφορά τα οικονομικά και είπαμε ότι είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αλλαγές των συνθηκών.

Θα πρέπει τα κράτη να προχωρήσουν με τις αναθεωρήσεις των διαφόρων πολιτικών τους. Δεν είναι δυνατόν, απλώς, επειδή θα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη. Πρέπει ο καθένας να κάνει και να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι απαιτείται από αυτόν.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί να κοιτάξουμε κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με αποφασιστικότητα, γιατί το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα, είναι το μέλλον μας για αυτό το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε.

Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ:

Το ότι εγώ και η Μέρκελ συζητούμε επί μακρόν είναι γιατί βιώνουμε μια χρηματοοικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Γαλλία και Γερμανία επιβεβαιώνουν την θέλησή τους για μία κοινή πολιτική.

Και οι δυο έχουμε απόλυτη αποφασιστικότητα για κοινές φιλόδοξες απαντήσεις επί όλων των θεμάτων. Τα θέματα παρουσιάζουν τεχνική δυσκολία και πολυπλοκότητα, διότι αφορούν μεγάλα και υψηλά κονδύλια και διότι εμπλέκονται και άλλοι εταίροι και ειδικά του ιδιωτικού τομέα, με τους οποίους θα πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή. Εμπλέκονται οι 17 εταίροι της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και όσοι άλλοι συμμετέχουν. Οι εργασίες προχωρούν καλά όσον αφορά τις τράπεζες. Όσον αφορά το ταμείο και τη χρήση του, υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες συμπυκνώνονται και αρχίζει να υπάρχει κατανόηση. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα πράγματα προοδεύουν. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, έχουμε μέχρι την Τετάρτη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα πρέπει να αποφασιστούν την ίδια στιγμή. Και εγώ και η κυρία Μέρκελ θα συναντηθούμε με τον κ. Παπανδρέου και με άλλους εταίρους, γιατί θα πρέπει να ληφθεί μια δέσμη μέτρων. Όλες οι χώρες που εμπλέκονται θα πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των ευθυνών τους καθώς και των νέων αποφάσεων που θα πρέπει να λάβουν. Την Τετάρτη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία, η οποία θα καθησυχάσει τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η Ιρλανδία βρίσκεται καθοδόν προς την έξοδο προς την κρίση. Στην Πορτογαλία τα πράγματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Θαπατέρο και ακριβώς επειδή υπάρχει η αίσθηση

Keywords
Τυχαία Θέματα