Κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη προτείνει η Ιταλία

Η Ιταλία πρόσθεσε μια νέα τροπή στη συζήτηση σχετικά με το βαθμό αμυντικής συνεργασίας χωρών της ΕΕ, ζητώντας συνασπισμό των χωρών-μελών που θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινή μόνιμη στρατιωτική δύναμη κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Μπρατισλάβα. Η πρόταση από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι και Πάολο Τζεντιλόνι, πιέζει για μια "Ένωση ευρωπαϊκής άμυνας" που θα περιλαμβάνει μία μόνιμη ευρωπαϊκή δύναμη - κάτι στο οποίο είναι σθεναρά

αντίθετες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας. Η ιδέα βασίζεται στην πρόταση που έκαναν οι δύο υπουργοί τον Αύγουστο με μια κοινή επιστολή, ζητώντας μια "Σένγκεν της άμυνας", που σημαίνει τη δημιουργία μιας συνεργασίας εκτός του πλαισίου των Συνθηκών της ΕΕ. Επίσης, έρχεται μετά την έκκληση της Γαλλία και της Γερμανίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η οποία όμως δεν φτάνει στη δημιουργία ενός "στρατού της ΕΕ".

Η πρόταση έρχεται επίσης μετά τις επικρίσεις του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στους άλλους ηγέτες της ΕΕ, μετά από μια σύνοδο κορυφής νωρίτερα αυτό το μήνα, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την άμυνα και την ασφάλεια. Ο Ρέντσι αισθάνθηκε ότι οι άλλοι ηγέτες δεν είναι αρκετά τολμηροί.

Η νέα ιταλική πρόταση, που περιέχεται σε έγγραφο που έχει στην κατοχή του το POLITICO, αναφέρει ότι τα "διαθέσιμα κράτη-μέλη που είναι πρόθυμα να μοιραστούν τις δυνάμεις, τη διοίκηση και τον έλεγχο, τους ελιγμούς και τις δυνατότητες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια κοινή μόνιμη ευρωπαϊκή πολυεθνική δύναμη (EMF)". Η EMF θα πρέπει να "προσφέρεται μόνιμα" στην ευρωπαϊκή έδρα για στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις - μια ιδέα που συζητείται επί του παρόντος μεταξύ των χωρών-μελών- και "θα αποτελέσει τον αρχικό πυρήνα μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης δύναμης".

Αλλά η ιταλική πρόταση τονίζει επίσης ότι "οι προσπάθειες αυτές δεν θα πρέπει να μειώνουν τους πόρους από τις συνεχιζόμενες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ" - μια κοινή καταγγελία από τους επικριτές των μεγαλύτερων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Οικονομικά κίνητρα

Αφορά επίσης αμφιβολίες για το αν οι χώρες της ΕΕ θα ήταν πρόθυμες να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα, ζητώντας "φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σχέδια συνεργασίας με στόχο την επίτευξη των απαιτούμενων δυνατοτήτων", συμπεριλαμβανομένων φοροαπαλλαγών και δανείων που θα βοηθήσουν τις χώρες να αντέξουν το κόστος των νέων στρατιωτικών δαπανών.

Η πρόταση αιφνιδίασε κάποιους διπλωμάτες της ΕΕ την Τρίτη. Κάποιοι είπαν ότι τολμά να εκφράσει μια ιδέα πάρα πολύ κοντά σε έναν στρατό της ΕΕ, κάτι στο οποίο είναι αντίθετο το Λονδίνο. Άλλοι υποστήριξαν ότι, προχωρώντας μόνη της στο θέμα αυτό η Ιταλία, κινδυνεύει να δείξει πόσο απομονωμένη είναι σε θέματα μεταρρύθμισης της ΕΕ. Αλλά η Πινότι, υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, τόνισε ότι η πρόταση της Ρώμης δεν προχωρά στο να ζητήσει έναν στρατό της ΕΕ. "Κανείς δεν έκανε λόγο στην πραγματικότητα για έναν στρατό της ΕΕ" δήλωσε η Πινότι στο Politico. "Αν στοχεύαμε σε αυτό, θα ήταν λάθος στόχος".

Η Πινότι είπε επίσης ότι οι απόψεις της ήταν σύμφωνες με εκείνες των συναδέλφων της.

"Σήμερα το πρωί σε μια συνάντηση που είχα με τους Γάλλους και Γερμανούς συναδέλφους συμφωνήσαμε ότι το έγγραφο τους έχει πολλά κοινά σημεία με αυτό που έχουμε συγγράψει με τον υπουργό Τζεντιλόνι", είπε. "Επίσης, στη συνάντηση σήμερα πολλοί υπουργοί υποστήριξαν τόσο το γερμανο-γαλλικό έγγραφο όσο και το Ιταλικό. Δεν υπάρχει βούληση να προχωρήσουμε μόνοι μας, είναι ένα ιταλικό έγγραφο που κρατά ενωμένο το όραμα των [ιταλικών] υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας".

Η Πινότι πρόσθεσε ότι οι ιταλικές ιδέες σχετικά με τη χρηματοδότηση της άμυνας ήταν παρόμοιες με μια πρόταση για ένα ταμείο υπεράσπισης που προέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ακόμα κι αν οι λεπτομέρειες για το πώς θα ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση ήταν διαφορετικές, όπως είπε, η ιταλική πρόταση "πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση για την ενίσχυση και από την άποψη της χρηματοδότησης μιας ευρωπαϊκής άμυνας ... και υπάρχει συναίνεση".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα