Κλιμάκωση των μέτρων πριν την τελική απόφαση για lockdown στην Αττική

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού που αποφασίστηκαν για την Αττική, μέτρα που διαρκώς εμπλουτίζονται, θα έχουν τελικά τα προσδοκώμενα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποτελέσματα, σε πρώτη φάση συγκρατώντας τον όγκο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στη συνέχεια μειώνοντας τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επί του παρόντος εντούτοις, η πορεία της εξάπλωσης στην Αττική προκαλεί έντονο προβληματισμό. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί

η αντιστροφή της κατάστασης, η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι το επόμενο βήμα. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω.

Από τα 346 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα 210 κρούσματα ήταν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων έξι συνδέονταν με γνωστές συρροές. Εν τω μεταξύ, 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Κλιμακωτά μέτρα

"Όλα λειτουργούν κλιμακωτά. Έχουμε εργαλεία για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε έξαρση ή επέκταση του ιού, του ιικού φορτίου σε οποιεσδήποτε περιοχές και, από εκεί και πέρα, το lockdown είναι η τελευταία λύση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι το οποίο μπορεί να μην αποδίδει" είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση από τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη ο αριθμός των νέων διαγνώσεων με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων, επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, οι διασωληνωμένοι, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις. Στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.

Ραγδαία εξάπλωση

"Σε αυτή τη φάση, το δεύτερο κύμα φαίνεται ότι έχει πιο ραγδαία εξάπλωση και ήδη έχουμε εφαρμόσει μέτρα τοπικά μέσα στο καλοκαίρι, όπου είχαν αποδώσει. Και θέλουμε να δούμε αν αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Και αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή. Εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο το lockdown γιατί ξέρουμε ότι είχε αποτέλεσμα. Αλλά είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί" συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα