ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πετάξει "το μπαλάκι" των ευθυνών από πάνω του όσο αφορά την

πορεία των συνομιλιών λέγοντα ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου εξαρτάται από τα βήματα της Ελλάδας.

Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κρατικό πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη οι τρεις πολιτικοί ασχολήθηκαν με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, "φαίνεται ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών".

Αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Την αναβολή της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο που είχε σχεδιαστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου καθώς ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ ήρθε σε επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Διάλογος και... προκλήσεις

Και την ώρα που και οι δύο πλευρές ομολογούν ότι επιζητούν τον διάλογο, από την μία πλευρά ο Ερντογάν ρίχνει την ευθύνη της τελεσφόρησης του διαλόγου στην Ελλάδα κι από την άλλη δίνει εντολή να εκδοθεί Navtex με νέα επίθεση στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με στόχο τη Λήμνο.

Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η ωκεανογραφική υπηρεσία της Τουρκίας, μέσω του σταθμού της Σμύρνης, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά την Λήμνο.

"Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί", σημειώνεται στην τουρκική Navtex.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα