Κλείδωσαν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης παρά τον σάλο

Θέμα ολίγου χρόνου είναι οι ανακοινώσεις των ονομάτων για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς "κλείδωσαν" οι αλλαγές κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα από τις 13.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμφωνήθηκε και το νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τη διάλυση της Βουλής (10 Ιουνίου).

Οι ανακοινώσεις αναμένονται

εντός ολίγου, ενώ στο μεταξύ έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο απέδωσε βαριές πολιτικές σκοπιμότητες στη Νέα Δημοκρατία για την άρνησή της να ακολουθηθεί συναινετική διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

"Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους".

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:

Σε συνέχεια της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν ( Ν. Φίλης) αποφάσισε να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συναινετική διάθεση προς τη Ν.Δ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, απηύθυνε χθες προσκλητήριοστον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν σε συναινετικές λύσεις για πρόσωπα.

Ηχηρό "όχι" εισέπραξε από τη Ν.Δ η Κυβέρνηση η οποία επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση με μια ανακοίνωση βρίθουσα αιχμών.

Παρότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν μετά την κατηγορηματική άρνηση και τις "γαλάζιες αντιδράσεις" ( ο κ. Καλογήρου παρέπεμψε για την απόφαση στον Πρωθυπουργό), αποκαλυπτική των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου προς απάντηση στην Ν.Δ.

Πέραν των επιθέσεων και υπονοιών εναντίον του Μοσχάτου, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση "έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής".

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που δεν προδιαγράφεται έως τώρα από τις εξελίξεις και τον τρόπο που τοποθετείται στο εν λόγω ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης κατά την τελευταία (;) συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόκειται πάντως για ζήτημα που βάζει ήδη στα χαρακώματα την απερχόμενη Κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η Ν.Δ διαμήνυσε χθες ότι "δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μία εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία", παραπέμποντας και σε σχετική αρθρογραφία κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας.

Απόπειρα ανασύνταξης

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν γρήγορη ανασύνταξη στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές, με πρώτιστο στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά τους ώστε να εδραιωθεί το κόμμα ως τον αδιαμφισβήτητο άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος.

Η εσωστρέφεια αποτελεί τον μείζονα κίνδυνο που απειλεί το κόμμα, παρότι προς ώρας έχουν επιδειχθεί γρήγορα ανακλαστικά για την αποφυγή της, δεδομένου τουλάχιστον της έντασης του ευρω-εκλογικού χαστουκιού που έδωσαν οι πολίτες στις παρειές της κυβερνητικής παράταξης.

Κι αν από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ( η ελπίδα πεθαίνει ως γνωστόν τελευταία) ότι ακόμη και οι σχεδόν δέκα μονάδες είναι εφικτό να ανατραπούν, ο εφικτός στόχος στον οποίο συνομολογούν κεντρικοί "παίκτες" στο συριζαικό στρατόπεδο είναι η αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις εθνικές εκλογές για 3-4 μονάδες.

Η δεξαμενή είναι τα μικρά κόμματα εξ αριστερών κυρίως αλλά και όσοι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απείχαν από την ευρωεκλογική διαδικασία.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε άπαντες να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών με την παρουσία τους στις Περιφέρειές τους ενώ το βλέμμα στρέφεται και στα ψηφοδέλτια του κόμματος τα οποία θα "επιμεληθεί" ο ίδιος μαζί με τον γραμματέα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Ποιους είχε προτείνει η Βουλή για Άρειο Πάγο

Με μια άρον άρον διαδικασία η οποία είχε δημιουργήσει έκπληξη καθώς ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, ενώ οι θητείες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έληγαν στις 30 Ιουνίου, είχε κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία γνωμοδότησης για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία η οποία είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα σε ότι αφορά την Βουλή, προβλέπει ακρόαση των υποψηφίων και μυστική ψηφοφορία ώστε να προκριθούν τρεις ανώτατοι δικαστικοί σε κάθε θέση προς το υπουργικό συμβούλιο το οποίο και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Σε ότι αφορά την Βουλή, είχε ολοκληρωθεί η ακρόαση στην Διάσκεψη των Προέδρων για τις θέσεις του Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ενώ λόγω της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, την οποία ο Πρωθυπουργός "μετέτρεψε" σε ψήφο παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δεν πρόλαβε να γίνει η συνεδρίαση για τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες -καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική- στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για την θέση Προέδρου Αρείου Πάγου στην πρώτη θέση είχαν αναδειχθεί η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού (15 ψήφους) και η Αρεοπαγίτισσα Διονυσία Μπιτζούνη (ισοψήφησαν). Από κοντά και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Κοκοτίνη (13 ψήφους).

Όπως έλεγαν τότε οι πηγές της διαρροής που μετείχαν στην διαδικασία, δεν αποκλείεται η μία από τις δύο εκ των κυριών Μπιτζούνη και Καλού (ισοψήφησαν), να καταλάβει την θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Στις 16 Μαΐου σύμφωνα πάντα με την σχετική διαρροή από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την ακρόαση και την μυστική ψηφοφορία για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προτάθηκαν ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά την ψηφοφορία τον κ. Βουρλιώτη ψήφισαν και οι βουλευτές της ΝΔ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα