Καθαρή νίκη του Πούτιν

14:13 5/3/2012 - Πηγή: Antinews

Οι χθεσινές ρωσικές εκλογές ήταν «ξεκάθαρα ασύμμετρες» υπέρ του Πούτιν, καθώς και «άδικες». Αυτό ισχυρίζονται οι διεθνείς παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας, την ώρα που ο Πούτιν πανηγυρίζει, επιστρέφοντας για τρίτη φορά στο Κρεμλίνο.

Σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE),  αναφέρει ότι «η ψηφοφορία στη Ρωσία

κρίνεται θετικά, και υπάρχει ξεκάθαρος νικητής με συντριπτική πλειοψηφία», προσθέτοντας όμως ότι «οι επιλογές των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένες, ο εκλογικός ανταγωνισμός δεν ήταν πολύ δίκαιος, και απουσίαζε μια αντικειμενική διαιτησία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου του  OSCE Tonino Picula, που παρακολούθησε τις ρωσικές εκλογές, «υπήρξαν σοβαρά προβλήματα από την αρχή. Ο σκοπός των εκλογών είναι το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη χθες. Δεν υπήρξε πραγματικός συναγωνισμός, και η κατάχρηση των κυβερνητικών πόρων διασφάλισε το ότι ο τελικός νικητής ήταν από την αρχή γνωστός…».

Ο Πούτιν, που  κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή από το 2000, πήρε το 64% των ψήφων. Το 2004 είχε κερδίσει το 74% των ψήφων.

Κάποιοι αντίπαλοί του αμφισβητούν το μέγεθος της νίκης του, και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν από τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.

Ο κομμουνιστής Gennady Zyuganov, που τερμάτισε δεύτερος με 17%, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα πλαστό, και αναξιόπιστο, ενώ ένας άλλος αντίπαλος του νέου προέδρου, ο Vladimir Ryzhkov, δήλωσε πως το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να θεωρείται νόμιμο.

Μετά τις περσινές βουλευτικές εκλογές, η Ρωσία αντιμετώπισε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, σε βαθμό που είχε να δει από το 1999, εξαιτίας καταγγελιών για εκλογική νοθεία. Κάποιοι τώρα προετοιμάζονται  να ξαναζήσουν παρόμοιες σκηνές.

Μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων οπαδών του το βράδυ της Κυριακής, ο Πούτιν με δάκρυα στα μάτια, μίλησε για μια νίκη του λαού, ενάντια σε αυτούς που θέλουν να κλέψουν την εξουσία και να καταστρέψουν το ρωσικό έθνος. «Δεν θα περάσουν αυτά τα σενάρια»,  είπε, «σας υποσχέθηκα πως θα νικήσουμε… Ζήτω η Ρωσία…».

Ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι Garry Kasparov, που σήμερα είναι έντονα αντίθετος στη ρωσική κυβέρνηση, είπε πως «τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Πρέπει να βγούμε και πάλι  στους δρόμους».

Πολλοί κάτοικοι της Μόσχας προβληματίζονται αφού όπως λένε, ακόμη και αν ο Πούτιν νίκησε, είναι περίεργο το πώς κατάφερε να πάρει τα 2/3 των ψήφων.

Σύμφωνα όμως με τον πολιτικό επιστήμονα Vyacheslav Nikonov, που είναι και εγγονός του πάλαι ποτέ υπουργού Εξωτερικών του Στάλιν Vyacheslav Molotov, «οι εκλογές ήταν δίκαιες, και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έλεγξαν από κοντά την όλη διαδικασία».

Πολλοί Ρώσοι πιστώνουν στον Πούτιν της επαναφορά του κύρους της χώρας τους, καθώς και την νέα της επιρροή στη παγκόσμια σκηνή, μετά από το χάος και την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησαν την πτώση της ΕΣΣΔ.

Οι αντίπαλοί του όμως τον κατηγορούν για απολυταρχισμό, λέγοντας πως δεν μ

Keywords
Τυχαία Θέματα