Κατέπεσε ρωσικό αεροσκάφος έξω από τη Μόσχα - νεκροί οι 71 επιβαίνοντες

Σε περιοχή νοτιοανατολικά της Μόσχας κατέπεσε αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρίας Saratov Airlines. Σύμφωνα με το Reuters, έχουν βρεθεί τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανέφεραν ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί. Την τραγωδία επιβεβαίωσε και ο εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για τις μεταφορές, δηλώνοντας στα τοπικά ΜΜΕ πως δεν επέζησε κανείς από τη συντριβή.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 επιβάτες και 6 μέλη

του πληρώματος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο πτώματα ανθρώπων που επέβαιναν στο Antonov. Επίσης έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το "μαύρο κουτί" που καταγράφει τις συνομιλίες των πιλότων στο κόκπιτ του αεροπλάνου, το οποίο αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της πτώσης.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, το ΑΝ-148 χάθηκε από τα ραντάρ αμέσως μετά την απογείωσή του, από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Το αεροσκάφος ήταν κατασκευής του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC το αεροπλάνο συντρίβει κοντά στο χωριό Argunovo, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας. Το αεροσκάφος είχε προορισμό της πόλη Ορσκ στα Ουράλια, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση έδειξαν συγγενείς να περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ορσκ, ορισμένοι κρατώντας το κεφάλι στα χέρια τους.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 πως μία ομάδα ψυχολόγων βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης.

Στο σημείο της συντριβής μετέβη ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Maksim Sokolov, σύμφωνα με το RT, καθώς άμεσα θα ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πτώσης, που προσώρας παραμένουν μυστήριο. Όπως έγινε γνωστό από τις ρωσικές αρχές, θα εξεταστούν όλες οι εκδοχές που μπορεί να προκάλεσαν την τραγωδία.

Εκπρόσωπος της Saratov Airlines δήλωσε ότι το αεροπλάνο δεν παρουσίαζε τεχνικά προβλήματα και έκανε γνωστό ότι είχε ενταχθεί στον στόλο της εταιρείας το 2017.

Αναφορά για πρόβλημα κατά την απογείωση

Σύμφωνα με πληροφορία που επικαλείται μόνο το Gazeta.ru, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου λίγο μετά την απογείωση ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Ντομοντέντοβο ότι αντιμετώπιζε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Μάλιστα φέρεται να ανακοίνωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Zhukovsky. Πάντως η πληροφορία του ρωσικού ειδησεογραφικού μέσου δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές που ερευνούν το δυστύχημα.

Διαψεύδεται η σύγκρουση με ελικόπτερο

Με ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, διέψευσε αναφορές που έκαναν λόγο για ύπαρξη συντριμμιών και ενός ελικοπτέρου στον χώρο της πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου, οι οποίες πυροδότησαν εικασίες για σύγκρουση στον αέρα των δύο ιπτάμενων μέσων. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση στον χώρο δεν βρέθηκαν άλλα συντρίμμια πλην του αεροπλάνου.

Συλλυπητήρια από Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ διέταξε την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov , ο V. Putin ζήτησε τη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Επίσης ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος πρόεδρος ακύρωσε εξαιτίας του δυστυχήματος το ταξίδι του στο Σότσι, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

Προβληματικό ιστορικό

Οι Saratov Airlines έχουν την έδρα τους στο Saratov, μια πόλη που βρίσκεται 840 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Το 2015 τους είχε αφαιρεθεί η άδεια να διεξάγουν διεθνείς πτήσεις, λόγω παρατυπιών ασφαλείας που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Η εταιρεία συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς και το 2016 έλαβε εκ νέου άδεια για να διενεργεί διεθνείς πτήσεις- κυρίως charter. Το μεταφορικό της έργο λαμβάνει τόπο κατά κύριο λόγο στη Ρωσία, στη Γεωργία και την Αρμενία.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, TASS, RIA, Interfax, RT, Reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα